Συνταγή για τέλειο τηγανόψωμο, τραγανό απέξω και μαλακό από μέσα
Αυτή η συνταγή για τέλειο τηγανόψωμο, που παραμένει μαλακό από μέσα και τραγανό απέξω, έχει μόνο δύο σημεία sos που πρέπει να προσέξεις, για να έχεις απόλυτη επιτυχία. Το πρώτο βρίσκεται, στην παρασκευή του απαλού ζυμαριού και το δεύτερο, στη χαμηλή φωτιά για το τηγάνισμα.
Αν ακολουθήσεις τη διαδικασία βήμα βήμα, θα πετύχεις τα πιο νόστιμα τηγανόψωμα, που μπορείς να τα φας σκέτα ή γεμιστά με τυριά, αλλαντικά ή ό, τι άλλο θες!
Συνταγή για τα πιο νόστιμα τηγανόψωμα
Υλικά για περίπου 10 με 15 κομμάτια:
- 250 γρ γάλα
- 150 γρ νερό
- 2 αυγά
- 4 κ. σ. ελαιόλαδο
- 2 κ. γ. μαγιά ξερή
- 2 κ. γ. αλάτι
- 1 κ. γ. ζάχαρη
- 700 – 800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- Γραβιέρα ή φέτα για το σερβίρισμα
Παρασκευή του ζυμαριού και τηγάνισμα:
- Αρχικά, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα και το νερό να ζεσταθούν (όχι να κάψουν)
- Παράλληλα, σε μια λεκάνη βάζουμε 700 γρ από το αλεύρι και ανοίγουμε μία τρύπα στη μέση
- Μόλις ζεσταθούν τα υγρά, προσθέτουμε στο κατσαρολάκι τη μαγιά και την ανακατεύουμε μέσα στο γάλα και το νερό
- Ρίχνουμε το μίγμα από το κατσαρολάκι, στην τρύπα που ανοίξαμε στο αλεύρι και προσθέτουμε τα 2 αυγά χτυπημένα, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο
- Ανακατεύουμε με αργές κινήσεις τα υλικά ενσωματώνοντας το αλεύρι, μέχρι να έχουμε ένα ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι
- Αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας και ζυμώνουμε το ζυμάρι μας, μέχρι να αποκτήσουμε μία ζύμη εύπλαστη, μαλακή και με βελούδινη υφή
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη για μία ώρα
- Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι, να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά
- Κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη, τα πλάθουμε στα χέρια μας ώστε να τους δώσουμε το σχήμα που θέλουμε για τα τηγανόψωμά μας και τα ρίχνουμε στο ζεστό λάδι
- Τηγανίζουμε και από τις δυο μεριές μέχρι τα τηγανόψωμα να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα
- Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε με γραβιέρα ή φέτα
* Μπορούμε αν θέλουμε προτού τα τηγανίσουμε, να τα γεμίσουμε με φέτα, γραβιέρα, αλλαντικά ή ό, τι άλλο μας αρέσει