Δύο συνταγές για να απολαύσουμε τη μουσταλευριά του φθινοπώρου
Η μουσταλευριά γιορτάζει τον ερχομό του φθινοπώρου κι εμείς για να την απολαύσουμε έτσι όπως της αξίζει, τη φτιάχνουμε σε δύο πεντανόστιμες και μυρωδάτες συνταγές.
Μετά τα σταφύλια και τα σύκα του Αυγούστου, έρχεται ο Σεπτέμβρης με τον τρύγο και τα καλούδια του. Μπορεί ο «ταπεινός» μούστος να δημιουργεί τα πιο γευστικά κρασιά, ωστόσο μπορείς να τον εκμεταλλευτείς στην κουζίνα, με πολλούς και διάφορους τρόπους. Από βάση για κουλούρια και πίτες, μέχρι στα φαγητά κατσαρόλας και σε πετιμέζι με άπειρες χρήσεις.
Σήμερα, φτιάχνουμε την αγαπημένη μουσταλευριά του ελληνικού νοικοκυριού εύκολα, απλά και με σίγουρη την επιτυχία!
Παραδοσιακή μουσταλευριά με αλεύρι και κανέλα (η υφή είναι απαλή και μεταξένια)
Υλικά για 4 – 6 μπολάκια ανάλογα το μέγεθος:
- 1200 γρ μούστο κομμένο *
- 50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ νισεστέ
- Κανέλα σε σκόνη
- Σουσάμι
Εκτέλεση συνταγής:
- Βάζουμε τον μούστο σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και κρατάμε ένα ποτήρι εκτός κατσαρόλας
- Ρίχνουμε σε ένα άνετο μπολ το αλεύρι και τον νισεστέ και προσθέτουμε το ένα ποτήρι μούστο. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθούν τα υλικά μας και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα προτού βράσει ο μούστος
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα για να αποφύγουμε τυχόν σβολιάσματα και αφήνουμε τη μουσταλευριά να δέσει σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά
- Από τη στιγμή που θα πάρει βράση, αφήνουμε για δεκαπέντε περίπου λεπτά σε χαμηλή φωτιά
- Μόλις τραβήξουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ρίχνουμε κανέλα και όπως είναι ζεστή η μουσταλευριά, τη μοιράζουμε σε μπολάκια ή ποτήρια
- Πασπαλίζουμε με κανέλα και σουσάμι προτού κρυώσει εντελώς και… καλή μας απόλαυση!
Μουσταλευριά με σιμιγδάλι και καρύδια (η υφή θυμίζει χαλβά)
Υλικά για 4 – 6 μπολάκια ανάλογα το μέγεθος:
- 1200 γρ κομμένο μούστο *
- 50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φύλλο αρμπαρόριζας
- Καρύδια κοπανισμένα στο γουδί
- Κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση συνταγής:
- Ρίχνουμε τον μούστο σε μια άνετη κατσαρόλα και τον βάζουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά
- Μόλις ζεσταθεί λίγο, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι κοσκινισμένο και με ένα σύρμα ανακατεύουμε καλά
- Μόλις αρχίζει να κοχλάζει η μουσταλευριά, σημαίνει πως δένει. Τότε ρίχνουμε και το φύλλο αρμπαρόριζας
- Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε για ακόμα 15 λεπτά
- Μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε την αρμπαρόριζα και προσθέτουμε τριμμένη κανέλα και τα χοντροκοπανισμένα καρύδια
- Μοιράζουμε σε πιάτα ή μπολάκια και στολίζουμε με έξτρα καρυδάκι και κανέλα
* Κομμένος μούστος είναι ο βρασμένος μούστος που σταματάει να ζυμώνεται παράγοντας αλκοόλ. Για να τον κόψουμε, τον βράζουμε με στάχτη από ξύλα ή ασπρόχωμα. Η στάχτη ή το χώμα πρέπει να είναι καλά κοσκινισμένα προτού πέσουν στην κατσαρόλα.
Η αναλογία είναι 1 κουταλιά της σούπας στάχτη ή ασπρόχωμα, σε ένα λίτρο μούστο.
Βράζουμε τον μούστο ξαφρίζοντας συνεχώς. Μόλις σταματήσει ο μούστος να βγάζει αφρό, τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα. Αφήνουμε όλη τη νύχτα να κάτσει ο μούστος.
Την επόμενη μέρα τον περνάμε δύο ή τρεις φορές αν χρειαστεί, από ψιλό τουλπάνι χωρίς να στραγγίξουμε το κατακάθι της στάχτης ή του χώματος και χωρίς να τον έχουμε αναδεύσει προηγουμένως.
Τότε, ο μούστος είναι έτοιμος για οποιαδήποτε χρήση στην κουζίνα!