Γεμιστά μπούτια κοτόπουλου με αρωματική σάλτσα θυμαριού
Αυτά τα ζουμερά γεμιστά μπούτια κοτόπουλου που λιώνουν στο στόμα, συνοδεύονται από την πιο μελωμένη και αρωματική σάλτσα θυμαριού, δημιουργώντας μια έκρηξη γεύσεων.
Η συνταγή είναι εύκολη και απλή, με λίγα υλικά τα οποία είναι υπέρ αρκετά για να δημιουργήσουν, το απόλυτο κυριακάτικο φαγητό. Το μυστικό κρύβεται στην ήδη μαριναρισμένη λιαστή ντομάτα, που θα αμολήσει τα υγρά της και θα ποτίσει το κρέας, με πικάντικα αρώματα. Το καλύτερο όμως σου το κράτησα για το τέλος: Αυτή τη συνταγή τη φτιάχνεις στο πι και φι κι ας φαίνεται μπελαλίδικη.
Ζουμερά μπούτια κοτόπουλου γεμιστά με λιαστή ντομάτα και ανθότυρο
Υλικά για 4 μερίδες:
- 4 μπούτια κοτόπουλου ξεκοκαλισμένα (τα ζητάμε έτσι από τον κρεοπώλη)
- Ένα βαζάκι λιαστές ντομάτες (περίπου 20 κομμάτια)
- 200 γρ ανθότυρο
- Αλάτι & πιπέρι
- Πάπρικα καπνιστή
- Ελαιόλαδο
- Φρέσκο θυμάρι
- 1 ποτήρι λευκό κρασί & ένα κλωνάρι θυμάρι για το ταψί
Προετοιμασία και ψήσιμο:
- Ανοίγουμε τα ξεκοκαλισμένα μπούτια από το κοτόπουλο πάνω σε έναν δίσκο κοπής και αλείφουμε με ελαιόλαδο το κρέας και από τις δυο πλευρές
- Αλατοπιπερώνουμε καλά και από τις δυο μεριές και προσθέτουμε λίγο πάπρικα.
- Γυρνάμε το κρέας με την ανοιγμένη επιφάνεια προς τα πάνω. Η πέτσα δηλαδή του κοτόπουλου, να είναι από την κάτω πλευρά
- Ακουμπάμε σε κάθε μπούτι από τρεις ή τέσσερις λιαστές ντομάτες (ανάλογα το μέγεθος του κρέατος) κι από ένα κομμάτι ανθότυρο, κομμένο σε μπαστουνάκι
- Ρίχνουμε λίγα φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι πάνω από τα υλικά της γέμισης
- Τυλίγουμε το κρέας σιγά σιγά ρολάροντας προς τα μέσα και φυλακίζοντας τα υλικά της γέμισης
- Κλείνουμε το μπούτι με σπάγκο μαγειρικής, δένοντάς το σε δύο ή τρεις μεριές, ανάλογα πόσο μεγάλο είναι. Εναλλακτικά, μπορούμε να το κλείσουμε καρφώνοντας οδοντογλυφίδες, σε δύο ή τρία σημεία
- Ακουμπάμε τα ρολά κοτόπουλου πάνω σε μια σχάρα, η οποία βρίσκεται μέσα σε ένα ταψί. Το ταψί πρέπει να έχει καλυμμένη την επιφάνειά του με νερό. Εκεί προσθέτουμε το κρασί και το κλωνάρι φρέσκου θυμαριού
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά. Καταλαβαίνουμε ότι το κρέας έχει ψηθεί, αν καρφώσουμε μια οδοντογλυφίδα και αυτό τρυπηθεί, χωρίς όμως να βγάλει υγρά σε εκείνο το σημείο
Για τη μελωμένη σάλτσα:
- Μόλις βγάλουμε τα μπούτια από τον φούρνο, μεταφέρουμε τα ζουμιά από το ταψί σε ένα μικρό κατσαρολάκι και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για λίγα λεπτά, έως ότου δηλαδή δέσει (πήξει) η σάλτσα μας
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε παχιές ροδέλες και περιχύνουμε με τη σάλτσα
- Προαιρετικά ρίχνουμε λίγο έξτρα θυμάρι ή λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι