Η Αρετή και ο Τάκης: 50 χρόνια γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο αγάπη στη Λακωνία
Μισός αιώνας σχέσης, μια ταβέρνα-προορισμός και μια συνταγή επιτυχίας στη ζωή
ΛΑΚΩΝΙΑ. Στην Κάτω Πλατεία στις Καρυές Λακωνίας, ένα μέρος όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει, βρίσκεται η ιστορική ταβέρνα «Αρετή». Ένα πραγματικό στολίδι της περιοχής, το οποίο λειτουργεί αδιάκοπα από το 1890. Η «Αρετή» είναι να ζωντανό κομμάτι της τοπικής ιστορίας, ένας χώρος γεμάτος μνήμες, γεύσεις, αρώματα και αφηγήσεις που συνδέουν τις γενιές.
Μια ζεστή υποδοχή δίπλα στο τζάκι
Φτάσαμε ένα κρύο βράδυ του χειμώνα, όταν ο παγωμένος αέρας της λακωνικής γης απαιτούσε κάτι ζεστό και παρήγορο. Το τζάκι έκαιγε, δημιουργώντας μια θαλπωρή που έμοιαζε με αγκαλιά. Η κυρία Αρετή μας υποδέχθηκε με τη ζεστασιά της καρδιάς της, αναλαμβάνοντας να μας κάνει να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας. Παρότι ο σύζυγός της, ο κύριος Τάκης, έλειπε εκείνο το βράδυ, η ίδια φρόντισε να μας γεμίσει το τραπέζι με γεύσεις που κουβαλούν παράδοση και αγάπη.
Το τραπέζι στρώθηκε με πιάτα που ανέδιδαν αρώματα ελληνικής γης: χοιρινό με πατάτες στη γάστρα, ψημένο για ώρες, τόσο τρυφερό που διαλύεται στο πιάτο. Δίπλα του, γίγαντες μαγειρεμένοι με άφθονο φρέσκο μαϊντανό και καρότο, ομελέτα με παστό που ξεχώριζε για τη μεστή γεύση της, και μια σαλάτα παντζάρια με ξύδι και σκόρδο. Το τραγανό ψητό ψωμί στα κάρβουνα ήταν ο ιδανικός συνοδός, ιδίως όταν το βουτούσες στα πλούσια ζουμιά του φαγητού. «Έμαθα να μαγειρεύω δίπλα στον πεθερό μου», μας είπε η κυρία Αρετή. Με αυτή τη λιτή φράση, συνόψισε τη φιλοσοφία μιας ζωής αφιερωμένης στην κουζίνα και στη φιλοξενία.
Διαβάστε τη συνέχεια στο travel.gr