ΑΡΚΑΔΙΑ. Σε λιγότερο από δυόμισι ώρες από την Αθήνα στην ορεινή Αρκαδία, η ατμόσφαιρα είχε αλλάξει δραματικά. Το γκρι του αστικού τοπίου είχε αντικατασταθεί από το βαθύ πράσινο ενός πυκνού ελατοδάσους. Η καθαρότητα του αέρα σε προσκαλεί να πάρεις μια βαθιά ανάσα, ενώ η σιωπή είναι τόσο επιβλητική που χαμηλώνεις αυθόρμητα τη φωνή σου. Λίγα λεπτά αφότου έφτασα κατέφθασε και ο Στρατής Μπατάγιας, ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε το πρώην σανατόριο σε πεντάστερο ξενοδοχείο.

Η συνάντηση με την ιστορία
Καθισμένοι, με τον ήλιο να κρύβεται πίσω από τις κορυφές των βουνών της Αρκαδίας, ο Στρατής ξεκίνησε την αφήγησή του, σαν να ξετυλίγει μια προσωπική ιστορία που συνδέεται άρρηκτα με τον τόπο και την ορθή διαχείριση των πόρων: “Θυμάμαι τον εαυτό μου, παιδί, να περνάω τα καλοκαίρια μου εδώ, στην κατασκήνωση που βρισκόταν μόλις ένα χιλιόμετρο από το σανατόριο. Μαζί με τους φίλους μου είχαμε πάντα την περιέργεια να πλησιάζουμε αυτό το εγκαταλελειμμένο κτίριο και να το εξερευνούμε. Για τα περισσότερα παιδιά, ήταν ένα μέρος που προκαλούσε ανησυχία. Για εμένα όμως, είχε μια απόκοσμη γοητεία, μια θετική ενέργεια. Κάποτε είχα πει σε έναν φίλο μου πως όταν μεγαλώσω, αυτό θέλω να το κάνω ξενοδοχείο. Ήταν μια παιδική φαντασίωση, αλλά τελικά έγινε η κινητήριος δύναμη πίσω από όλο αυτό το εγχείρημα.”

Η φαντασίωση παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης
Το 2014, το ακίνητο που ανήκε στο ελληνικό δημόσιο και το διαχειριζόταν το ΤΑΙΠΕΔ, βγήκε σε πλειστηριασμό για μακροχρόνια ενοικίαση. Oταν το έμαθα, ένιωσα πως “τώρα είναι η ώρα”. Ήταν σαν μια κλήση που περίμενα τόσα χρόνια. Το ταξίδι όμως ήταν πολύ δύσκολο. Χρειάστηκαν συνολικά οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αντιμετωπίσαμε κάθε πιθανό εμπόδιο. Αμέσως μετά την κατοχύρωση, η αλλαγή κυβέρνησης διέκοψε τις διαδικασίες. Η υπογραφή έγινε τελικά τον Μάιο του 2015. Ακολούθησαν τα capital controls, η οικονομική κρίση και φυσικά η πανδημία. Κάθε φορά που βρισκόμασταν μπροστά σε ένα απρόβλεπτο καταλαβαίναμε πόση υπομονή απαιτούσε αυτό το έργο. Σε όλη τη διάρκεια της κατασκευής ήμουν απόλυτα ενεργός, γιατί ήθελα να είμαι βέβαιος ότι κάθε λεπτομέρεια θα είναι όπως την είχα φανταστεί, χωρίς καμία έκπτωση ή κοινοτυπία”.

Η φιλοσοφία της Αρκαδίας
Η συζήτηση στράφηκε στη φιλοσοφία του MANNA. Ο Στρατής Μπατάγιας μίλησε για την επιλογή των υλικών, των τοπικών πρώτων υλών και τη συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες. “Ο σεβασμός στην ιστορία και το περιβάλλον είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτος. Επιδιώκουμε την απόλυτη αρμονία με τη φύση και τον τόπο.” Αυτή η προσέγγιση είναι εμφανής σε κάθε γωνιά του ξενοδοχείου, από τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας, την αποφυγή πλαστικών μιας χρήσης και τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών, όπου αυτό είναι δυνατό. Καθώς και μέσω της στήριξης της τοπικής κοινωνίας, μέσω της επιλογής ντόπιων προμηθευτών και προσωπικού κυρίως από την περιοχή.

Το εστιατόριο, με την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Αθηναγόρα Κωστάκου, είναι ένα ακόμα παράδειγμα αυτής της φιλοσοφίας. “Το μενού, που έχει επιμεληθεί ο σεφ, υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία από τον head chef Μιχάλη Χαντζό. Η γεύση της Ελλάδας για εμένα είναι απλή: φρεσκοψημένο ψωμί με ελαιόλαδο. Στο εστιατόριό μας όμως, θα ανακαλύψετε μια σύγχρονη εκδοχή της ελληνικής κουζίνας, που αναδεικνύει την εποχικότητα και τα αγνά προϊόντα των τοπικών παραγωγών.”

Διαβάστε τη συνέχεια στο newmoney.gr