Αν νομίζεις πως το σέσκουλο είναι ένα αδιάφορο λαχανικό, κάνεις λάθος και μπορώ να σου το αποδείξω, με αυτά τα πεντανόστιμα κανελόνια, με κεφαλογραβιέρα και μπόλικη βαρελίσια φέτα από τον Ταΰγετο.

Το μυστικό της συνταγής είναι τα μυρωδικά στο σέσκουλο και τα τυριά που θα απογειώσουν τη γεύση. Γι αυτό, επιλέγουμε πάντα ποιοτικές πρώτες ύλες και τα πιο φρέσκα υλικά για τα φαγητά μας.

Συνταγή για κανελόνια με σέσκουλο και βαρελίσια φέτα από τον Ταΰγετο

Υλικά για 5 μερίδες:

  • 1 κουτί κανελόνια
  • 1 κιλό φρέσκο σέσκουλο
  • 5 κλωνάρια φρέσκο κρεμμύδι
  • 1 μεγάλο πράσο
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι μυρώνια
  • ½ ματσάκι καυκαλήθρες
  • 200 γρ κεφαλογραβιέρα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
  • 350 γρ φέτα βαρελίσια
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι

Υλικά για τη σάλτσα:

  • 4 ώριμες ντομάτες
  • 1 κ. σ. πελτέ
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Προετοιμασία και ψήσιμο:

  • Αρχικά πλένουμε καλά το σέσκουλο και το στεγνώνουμε σε σουρωτήρι ή απλωμένο πάνω σε ένα καθαρό τραπεζομάντηλο ή πετσέτα. Όσο λιγότερα νερά έχει, τόσο πιο γρήγορα θα απορροφήσει τα υγρά του στο μαγείρεμα
  • Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο και τα μυρωδικά (άνηθο, μυρώνια, καυκαλήθρες και μαϊντανό)
  • Βάζουμε ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, μέχρι να καλυφθεί ο πάτος της και ρίχνουμε το σέσκουλο, το πράσο, το κρεμμυδάκι και όλα τα μυρωδικά
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε τσιγαρίζοντάς τα όλα μαζί
  • Μόλις το σέσκουλο μαραθεί και πιει όλα τα υγρά, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε λίγο στην άκρη μέχρι να κρυώσει
  • Προσθέτουμε τη βαρελίσια φέτα σπασμένη στα χέρια μας, λίγο έξτρα φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα μας τα υλικά
  • Παράλληλα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσει και η κόκκινη σάλτσα προσθέτοντας μέσα, τις ντομάτες περασμένες στο ψιλό του τρίφτη, τον πελτέ, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Βράζουμε για μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά
  • Όταν έχω και τη σάλτσα έτοιμη και το σέσκουλο μαγειρεμένο, ξεκινάω να γεμίσω τα κανελόνια
  • Σε ένα πυρέξ αδειάζω τη μισή σάλτσα και με ένα κουταλάκι γεμίζω κάθε κανελόνι και το τοποθετώ στο πυρέξ, το ένα δίπλα από το άλλο
  • Μόλις τελειώσω με το γέμισα, αδειάζω την υπόλοιπη σάλτσα πάνω στα γεμισμένα κανελόνια και τα καλύπτω με την τριμμένη κεφαλογραβιέρα
  • Ψήνω στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου ελέγχοντας τα υγρά. Αν δω πως στεγνώσει το φαγητό, προσθέτω ελάχιστο νερό