Η Σπάρτη απολαμβάνει τα Χριστούγεννα Χοιρινό μπούτι στον φούρνο
Μαριναρισμένο χοιρινό μπούτι με μέλι, λεμόνι, μουστάρδα και μυρωδικά και γλασαρισμένο με μέλι και πατάτες baby, στον φούρνο
ΣΠΑΡΤΗ. Μια εύκολη συνταγή, πολύ κοντά στην παράδοση της Σπάρτης. Γιορτινό κυρίως γεύμα με χοιρινό μπούτι και πατάτες baby στον φούρνο. Μαριναρισμένο χοιρινό μπούτι με μέλι, λεμόνι, μουστάρδα και μυρωδικά και γλασαρισμένο με μέλι! Σε ένα από τα κρεοπωλεία της Σπάρτης αναζήτησε το κατάλληλο χοιρινό μπούτι.
Για το χοιρινό μπούτι
- 2,5 κιλά χοιρινό μπούτι, χωρίς κόκαλο
- 50 γρ. μουστάρδα, καυτερή
- 50 γρ. μέλι Πάρνωνα
- 50 γρ. extra παρθένο ελαιόλαδο Σπάρτης
- 1 κ.γ. κύμινο
- ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια Φάριδας
- 3 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.σ. πιπέρι
Για τις πατάτες
- 1 κιλό πατάτες baby, βρασμένες
- 20 γρ. extra παρθένο ελαιόλαδο
- 10 κλ. Θυμάρι Ταϋγέτου
- 2 λεμόνια Φάριδας
Για το γλάσο
- 120 γρ. μέλι Πάρνωνα
- 50 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
Εκτέλεση
Για το χοιρινό μπούτι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τη μουστάρδα, το μέλι, το ελαιόλαδο, το κύμινο, το ξύσμα, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι, χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν οι κύβοι, και αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε το χοιρινό μπούτι στον πάγκο εργασίας και το κόβουμε με ένα μαχαίρι εγκάρσια ώστε να ανοίξει αλλά να μη χωριστεί στα 2.
Χαράζουμε κάθετα και οριζόντια το κρέας από την εσωτερική πλευρά σε διάφορα σημεία.
Ρίχνουμε τη μαρινάδα και απλώνουμε με τα χέρια μας την περισσότερη ποσότητα στην εσωτερική πλευρά και τη λιγότερη στην εξωτερική.
Διπλώνουμε ξανά το χοιρινό ώστε να κλείσει και το δένουμε περιμετρικά με μαγειρικό σπάγκο σε αρκετά σημεία ώστε να μείνει σταθερό κατά το ψήσιμο.
Τοποθετούμε το κρέας σε ένα ταψί και καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Σε αυτό το σημείο μπορούμε να αφήσουμε το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο μέχρι και 24 ώρες.
Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 3 ώρες. (Λίγο πριν τις 3 ώρες ετοιμάζουμε τις πατάτες και το γλάσο.)
Για τις πατάτες
Πατάμε ελαφρώς τις πατάτες με τα χέρια μας ώστε να ανοίξουν.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τις πατάτες και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Προσθέτουμε ολόκληρα τα κλωνάρια από το θυμάρι, σβήνουμε με τον χυμό από τα λεμόνια και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βγάζουμε το χοιρινό από τον φούρνο, αφαιρούμε την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο, και προσθέτουμε τις πατάτες περιμετρικά.
Για το γλάσο
Βάζουμε σε ένα μπολάκι το μέλι με τη μαύρη ζάχαρη, καλύπτουμε με μεμβράνη, και βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό στα 800 Watt.
Βγάζουμε τη μεμβράνη από το γλάσο και ανακατεύουμε.
Κόβουμε τον σπάγκο από το χοιρινό, χαράζουμε με ένα μαχαίρι την επιφάνεια σε διάφορα σημεία και περιχύνουμε με το γλάσο.
Μεταφέρουμε το ταψί ξανά στον φούρνο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C στον αέρα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το χοιρινό.
Βγάζουμε από τον φούρνο και μεταφέρουμε το χοιρινό σε μια πιατέλα.
Βάζουμε τις πατάτες περιμετρικά, περιχύνουμε με τη σάλτσα που υπάρχει στο ταψί και σερβίρουμε.
Καλή σας Όρεξη και Χρόνια Πολλά.
Δείτε τις συνταγές προτάσεις του Notospress εδώ