ΓΥΘΕΙΟ. Τριήμερο κινηματογραφικών προβολών διοργανώνει η Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου στον Άγιο Νικόλαο του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στην περιοχή του πρώην Δήμου Σμύνους.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν Παρασκευή 28, Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Αυγούστου 2026, στις 9 το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του ξενώνα «ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ», με τη συνδρομή του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δύο ντοκιμαντέρ και μία βρετανική βιογραφική δραματική ταινία.

Παρασκευή 28 Αυγούστου: «Οι Αζήτητοι»

Το τριήμερο ανοίγει την Παρασκευή στις 9 μ.μ. με το ντοκιμαντέρ «Οι Αζήτητοι» (2024) της Μαριάνας Οικονόμου.

Τον Μάρτιο του 2020 το ιστορικό νοσοκομείο «Σωτηρία» βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της πανδημίας του Covid-19. Λίγα χρόνια πριν, η κατεδάφιση ενός τοίχου λόγω διαρροής αποκάλυψε τα ίχνη μιας προηγούμενης πανδημίας, μιας ιστορίας σε επανάληψη. Πίσω του, βρέθηκαν στοιβαγμένες δεκάδες βαλίτσες που περιείχαν προσωπικά αντικείμενα ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο «Σωτηρία» περισσότερα από 30 χρόνια πριν, από το 1945 έως το 1975, όταν η φυματίωση μάστιζε τη χώρα. Εκατοντάδες από αυτούς πέθαναν εκεί. Κανείς ποτέ δεν αναζήτησε τη σορό ή τα υπάρχοντά τους.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα ίχνη που άφησαν πίσω τους οι αζήτητοι αυτοί νεκροί του «Σωτηρία» -επιστολές, φωτογραφίες, έγγραφα, μικροαντικείμενα. Μέσα από τις επιστολές που αντάλλασσαν με τους συγγενείς τους, το αρχειακό υλικό, την αναζήτηση ζώντων απογόνων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συναντήσεις με γιατρούς και νοσηλευτές σήμερα, η ταινία αποκαλύπτει για πρώτη φορά μετά από ογδόντα χρόνια μια άγνωστη, συγκλονιστική ιστορία πόνου και τραύματος, αλλά και αγάπης, ελπίδας και σθένους στην μεταπολεμική Ελλάδα.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της DOC3 Productions σε συμπαραγωγή της Anemon και της ΕΡΤ. Υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου κέρδισε το Βραβείο Κοινού, ενώ προβλήθηκε επίσης στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ, αποσπώντας το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο Σεναρίου.

Σάββατο 29 Αυγούστου: «Δυστυχώς Βρίζω»

Το Σάββατο στις 9 μ.μ. θα προβληθεί το «Δυστυχώς Βρίζω» (I Swear, 2025), σε σκηνοθεσία Κερκ Τζόουνς.

Βρετανική βιογραφική δραματική ταινία του 2025 σε σενάριο, παραγωγή και σκηνοθεσία του Κέρκ Τζόουνς, βασισμένη στην πραγματική ιστορία ζωής του Τζον Ντέιβιντσον, ενός Σκωτσέζου άντρα με έντονο Σύνδρομο Τουρέτ που ήταν το αντικείμενο του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ του 1989 John's Not Mad. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Ρόμπερτ Αραμάγιο ως ο Ντέιβιντσον, μαζί με τους Μαξίν Πικ, Σίρλεϊ Χέντερσον και Πήτερ Μάλαν σε δευτερεύοντες ρόλους. Ο Σκοτ Έλις Ουάτσον κάνει το υποκριτικό του ντεμπούτο ως ο νεαρός Ντέιβιντσον.

Το Δυστυχώς Βρίζω έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο στις 7 Σεπτεμβρίου 2025 και κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την StudioCanal στις 10 Οκτωβρίου 2025. Η ταινία έλαβε θετικά σχόλια από τους κριτικούς, οι οποίοι επαίνεσαν τις ερμηνείες των Αραμάγιο και Μάλαν. Η ταινία έλαβε πέντε υποψηφιότητες στα 79α Βραβεία Βρετανικής Ακαδημίας, κερδίζοντας δύο, συμπεριλαμβανομένου και Α΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Αραμάγιο.

Κυριακή 30 Αυγούστου: «Τα Τέρματα του Αυγούστου»

Το τριήμερο ολοκληρώνεται την Κυριακή στις 9 μ.μ. με το ντοκιμαντέρ «Τα Τέρματα του Αυγούστου» (2025) του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου.

Κάθε καλοκαίρι, στα ορεινά της νότιας Πίνδου, ένα αυτοσχέδιο τουρνουά ποδοσφαίρου δίνει ζωή στα χωριά και τους ανθρώπους της περιοχής.

Από τη μοναξιά του χειμώνα, ο θεατής μεταφέρεται στον εφήμερο μικρόκοσμο του καλοκαιριού, όταν το χωριό γεμίζει ξανά από τους ανθρώπους του, παλιούς και νέους. Στο επίκεντρο το ποδόσφαιρο, παγκόσμια γλώσσα, αφορμή για επικούς τσακωμούς και ξέφρενους πανηγυρισμούς!

Με σταθερό σημείο κινηματογραφικής αναφοράς την ορεινή θεσσαλική επαρχία από την οποία κατάγεται, ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, των ντοκιμαντέρ "Ο Μανάβης", "O Ηρακλής, ο Αχελώος και η Μεσοχώρα", "Υφάντρες" και των μυθοπλαστικών "Ο Γιος του Φύλακα" και "Ντάνιελ ’16", επιστρέφει στα πάτρια εδάφη. Εκεί όπου από τη δεκαετία του ’80 διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι ένα αυτοσχέδιο τουρνουά ποδοσφαίρου ανάμεσα στα χωριά της νότιας Πίνδου. Τη διοργάνωση αναλαμβάνει κάθε φορά το εκάστοτε κυπελλούχο χωριό. Φέτος είναι το Αρματολικό Τρικάλων.

Η ανθρωπογεωγραφία μιας κινηματογραφικά αόρατης Ελλάδας αναδεικνύεται γλαφυρά μέσα από την τρυφερή ματιά σε ένα μικρόκοσμο συναρπαστικών αντιθέσεων. Το πολύβουο καλοκαίρι και ο μοναχικός χειμώνας, η παλιά και η καινούργια γενιά, καθεμία με τις συνήθειές της, οι έξαλλοι πανηγυρισμοί και οι οργισμένοι τσακωμοί… Η κάμερα παρατηρεί, αλλά και συμμετέχει, αποτυπώνει το πέρασμα του χρόνου, κρυφακούει διασκεδαστικές συζητήσεις, δέχεται συγκινητικές εξομολογήσεις και αναζητά πώς μια οικουμενική γλώσσα (το ποδόσφαιρο) μπορεί, ως συλλογική τελετουργία, να μεταφέρει από το χθες στο σήμερα μια πολύτιμη πολιτισμική κληρονομιά.

Διάρκεια: 117΄. Διανομή: CINEDOC

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις