Παρασκευάστηκε τσουρέκι 24 μέτρων στο Ναύπλιο!
Το Ινστιτούτο Γαστρονομίας σε συνεργασία με τη σχολή τουριστικών Επαγγελμάτων ΕΠΑΣ ΟΤΕΚ Ναυπλίου, που φέτος εορτάζει 40 χρόνια προσφοράς στον κλάδο του Τουρισμού, έδωσαν «γεύση και άρωμα» στο Ναύπλιο με την Γιορτή «Γεύσεις Μεγάλης Εβδομάδας στο Ναύπλιο» την Κυριακή των Βαΐων.
Οι δυο φορείς συντονίστηκαν με κοινό στόχο την προώθηση της Γαστρονομίας ως αποφασιστικής σημασίας παράγοντα για την βελτιστοποίηση του Πελοποννησιακού Τουριστικού προϊόντος και οργάνωσαν μια γιορτή που ικανοποίησε όλες τις αισθήσεις. Κεντρική δράση ήταν η παρασκευή ενός τσουρεκιού 24 μέτρων το οποίο τοποθετήθηκε ενιαίο σε μια λαμαρίνα και ψήθηκε σε ειδικό ενιαίο, συναρμολογούμενο φούρνο μήκους 25 μέτρων. Το τσουρέκι παρασκεύασαν 36 σπουδαστές μαγειρικής υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του αρχιμάγειρα και προέδρου του Ινστιτούτου Γαστρονομίας, κ. Βασίλη Ρουμπάκου.
Ενώ η κεντρική αυτή δράση ήταν σε εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε μαγειρικός διαγωνισμός με πρώτη ύλη το κατεξοχήν αργολικό προϊόν, την αγκινάρα. Τα πιάτα κρίθηκαν βάσει εμφάνισης, γεύσης, παραδοσιακότητας αλλά και δημιουργικότητας από ειδική επιτροπή της οποίας προήδρευσε ο αρχιμάγειρας – θρύλος του χώρου, κ. Νίκος Σαράντος, ένας chef που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομά του με την προώθηση της Ελληνικής Γαστρονομίας σε όλον το κόσμο.
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος του Ναυπλίου ξεκίνησε γύρω στις 10:30 το πρωί και ολοκληρώθηκε, παρά την ακατάπαυστη βροχή, μετά από 7 περίπου ώρες με το ενθουσιασμένο κοινό να απολαμβάνει το φρεσκοπαρασκευασμένο τσουρέκι και με τις απονομές στους νικητές του διαγωνισμού. Το Ινστιτούτο Γαστρονομίας βράβευσε με το ειδικό του βραβείο «Πρέσβης της Ελληνικής Γαστρονομίας» τους chef και την κυρία Ρίτσα Μπικάκη, διευθύντρια της ΕΠΑΣ ΟΤΕΚ Ναυπλίου και σημαντικό παράγοντα επιτυχίας της όλης εκδήλωσης.
Τις «Γεύσεις Μεγάλης Εβδομάδας στο Ναύπλιο» στήριξαν οικονομικά η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Ναυπλιέων ενώ συγκινητική ήταν η προσφορά πολλών παραγωγών που δώρησαν τις πρώτες ύλες [από αυγά και γάλα, έως αγκινάρες]. Η δημιουργία του υπέρ – τσουρεκιού οφείλει πολλά στους Μύλους Καπλανίδη που χορήγησαν τα ειδικά άλευρα αλλά και τον φούρνο που ταξίδεψε ειδικά από τις Σέρρες.
Είναι δύσκολο να αποτυπωθούν με λέξεις οι γεύσεις και τα αρώματα της εκδήλωσης αλλά και οι δεκάδες μικρές ιστορίες που την έκαναν τη Γιορτή αυτή της Γαστρονομίας να πάρει άλλες διαστάσεις. Όπως η γιαγιά που χάρισε στο Ινστιτούτο μια πολύ παλιά συνταγή τσουρεκιού από την Πόλη ή ο σπουδαστής μαγειρικής που ταξίδεψε από τη Ρόδο για να διαγωνιστεί [και τελικά έφυγε με το δεύτερο βραβείο]. Έντονος ήταν και ο ενθουσιασμός των τουριστών που, σαφώς ξαφνιασμένοι από τον αναπάντεχα «κακό» καιρό, βρήκαν στην εκδήλωση ένα ισχυρό ερέθισμα.
Oι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου Γαστρονομίας αναφέρονται στην εκδήλωση του Ναυπλίου και στις μελλοντικές δραστηριότητες του Ινστιτούτου: «Το Ινστιτούτο Γαστρονομίας, ως διοργανωτής της εκδήλωσης, έδωσε το ζητούμενο μήνυμα που είναι η στροφή όλων μας στις συνεργασίες και στη δημιουργικότητα. Είναι ένα μήνυμα ζωντάνιας και αισιοδοξίας προς την νέα Γενιά, προς τους επαγγελματίες αλλά και ολόκληρη την κοινωνία που απαιτεί να γίνουν θετικά βήματα και επιτέλους έργο. Το Ινστιτούτο Γαστρονομίας επιφυλάσσει για τη βάση του, τη Λακωνία, εντυπωσιακές πρωτοβουλίες. Είναι σημαντικό να γίνει αισθητή και απτή η διάθεση των φορέων να πορευτούμε από κοινού. Ο Χρόνος θα δείξει.»
Λίγα λόγια για το Ινστιτούτο Γαστρονομίας
Το Ινστιτούτο Γαστρονομίας, οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 2009 και έχει την έδρα του στη Λακωνία. Έχει ως σκοπούς του την έρευνα, καταγραφή, μελέτη, αξιοποίηση της Ελληνικής Γαστρονομίας και της Παραδοσιακής Ελληνικής Διατροφής, δίνοντας βάρος στην «υπεράσπιση» και προβολή τόσο των προϊόντων [πρωτογενούς τομέα αλλά και μεταποιημένων] όσο και της μοναδικής Γαστρονομικής Κουλτούρας αιώνων της Ελλάδας, την οποία δυστυχώς ως Νεοέλληνες, και αγνοούμε και προσπερνάμε με ολέθριες, προφανώς, συνέπειες. Το Ινστιτούτο Γαστρονομίας δημιουργεί ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό αλλά και παρουσιάσεις με άξονα την Γαστρονομία για φορείς και Οργανισμούς έχοντας ως συγκριτικό πλεονέκτημα τον συνδυασμό θεωρητικής προσέγγισης με την προσφορά μιας αυθεντικής γαστρονομικής εμπειρίας.
Αξιοσημείωτη είναι η δυνατότητά του να λειτουργήσει ως φορέας πιστοποίησης ποιότητας χώρων επισιτισμού - τουρισμού και χώρων παραγωγής προϊόντων σε συνεργασία με φορείς, ειδικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με δράσεις και πρωτοβουλίες συμβάλλει στην Ανάπτυξη του μάρκετινγκ και του management του γαστρονομικού τουρισμού αλλά και εξειδικευμένων μορφών τουρισμού χρησιμοποιώντας ως βάση την γαστρονομία της εκάστοτε περιοχής (ιστορικού, θρησκευτικού, φυσιολατρικού, ιατρικού, αγροτικού, οινικού κ.ο.κ.] Η διαδικτυακή παρουσία του Ινστιτούτου Γαστρονομίας είναι σε φάση ανανέωσης / αναβάθμισης. Μπορείτε ωστόσο να επικοινωνείτε ηλεκτρονικά είτε να αφήστε τα στοιχεία σας στο ingalak@gmail.com προκειμένου να ενημερώνεστε.