Υλικά:

• 1 κόκκορας χωριάτικος περίπου 2 κιλά
• ½ φλυτζ. τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο

Για την μαρινάτα:

• 3/4 φλιτζ. τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο
• 200 γρ. σέλινο ψιλοκομμένο
• 2 σκελίδες σκόρδου
• 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
• 1 ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί
• 1 μπαστουνάκι κανέλλα,
• λίγα γαρύφαλλα,
• 1 φύλλο δάφνη,
• ξύσμα ½ πορτοκαλιού,
• κόκκους πιπέρι, αλάτι

Παρασκευή:

Πλένουμε και αφαιρούμε το δέρμα του κόκκορα. Τον αφήνουμε για 1-2 ώρες σε κρύο νερό που έχουμε προσθέσει 3 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί.

Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε. Αδειάζουμε τα υλικά της μαρινάτας σε μια πήλινη κατά προτίμηση λεκάνη Βάζουμε τον κόκκορα στην μαρινάτα για 24 ώρες γυρίζοντάς τον τακτικά.

Στραγγίζουμε τον κόκκορα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ροδίζουμε τον κόκκορα για 7-8 λεπτά. Προσθέτουμε στραγγισμένα τα υλικά της μαρινάτας και 1 ακόμα ποτήρι κρασί κόκκινο. Αναμειγνύουμε και αφού πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα επί 1 ώρα. Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» σε σκεπασμένη κατσαρόλα αν η σάλτσα έχει «δέσει» ή σε ανοιχτή ον έχει λίγα υγρά

Συνοδεύεται με ρύζι ή πατάτες.