Υλικά (για 6 άτομα):

2 κιλά κατσίκι ( ή αρνί) από μπούτι και σπάλα κομμένο σε μέτρια κομμάτια – μερίδες
12 φρέσκες αγκινάρες
2 λεμόνια κομμένα στη μέση
1 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες κυδωνάτες
1 μεγάλο μάτσο μάραθο χοντροκομμένο (ή άνηθο)
½ κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος τους) χοντροκομμένα
11/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο Λακωνίας
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ λίτρο νερό

Παρασκευή:

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα κομμάτια του κρέατος. Κόβουμε τα κοτσάνια από τις αγκινάρες και κρατάμε μόνο τις κούπες. Αφαιρούμε τα σκληρά εξωτερικά φύλλα και κόβουμε τα υπολείμματα από τις σκληρές βάσεις τους. Στη συνέχεια κόβουμε τις καρδιές στη μέση και με ένα κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό τους χνούδι. Βάζουμε τις καρδιές αγκινάρας σε μια λεκάνη που έχουμε ετοιμάσει με κρύο νερό και τα δύο κομμένα λεμόνια, για να μην μαυρίσουν.
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τις κομμένες πατάτες, το μάραθο, τα κρεμμυδάκια, το ελαιόλαδο και άφθονο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά με τα χέρια μας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο ταψί, που να χωράει άνετα τα κομμάτια του κατσικιού, τακτοποιούμε τις πατάτες, το κρέας και τις αγκινάρες. Περιχύνουμε με το νερό. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα, καλύπτοντας τα χείλη του και στη συνέχεια και στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο καλύπτουμε και με αλουμινόχαρτο ώστε να μην χαθούν τα αρώματα του μάραθου και της αγκινάρας.
Ψήνουμε για 2 ώρες στο μεσαίο ράφι του φούρνου ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.

Συνοδεύεται με λευκό ξηρό κρασί