Κάποτε είχαμε να κάνουμε με τους μερακλήδες του ελληνικού καφέ. Στην εποχή μας έχουν κερδίσει έδαφος οι λάτρεις του espresso. Πολλές οι εκδοχές αυτής της απόλαυσης. Για κάθε γούστο στην κυριολεξία. Είτε ο κλασικός της μια γουλιάς είτε ο απολαυστικός με διάφορες «συνταγές» γάλα, σιρόπια, ζεστός ή κρύος.
Η έξοδος, συχνά ξεκινά και κλείνει με τον καφέ. Έτσι όλο και περισσότεροι αναζητούν καλό καφέ για να συνοδεύσει την παρέα και την έξοδό τους. Στην Σπάρτη αναζητήσαμε καλό espresso…

Yπάρχουν 2 είδη καφέ. Ο Arabica και ο Robusta. O Arabica δίκαια θεωρείται ο κορυφαίος. Βγαίνει σε τροπικά κλίματα και η καλύτερη ποιότητά του είναι όταν προέρχεται από μεγάλα υψόμετρα. Έχει έντονη γεύση και λιγότερη καφεϊνη από τον Robusta. O Robusta, χρησιμοποιείται για στιγμιαίους καφέδες (nes cafe κλπ), είναι χαμηλής ποιότητας, με πολύ καφείνη, και καθόλου άρωμα. Το άρωμα στους στιγμιαίους καφέδες, είναι τεχνητό (εσάνς).
Οι Ιταλοί και οι Έλληνες προτιμούν τον Arabica.

Ο πιο απλός ορισμός του espresso είναι ζεστό νερό περνά υπό πίεση από λεπτά αλεσμένο καφέ. Τότε το νερό αρωματίζεται από τον καφέ, χωρίς να βράζει μ' αυτό. Έτσι διατηρεί άρωμα και διαθέτει σώμα ο καφές. Είναι δεν ο πιό υγιεινός (να θυμάστε ότι ένας στιγμιαίος αντιστοιχεί με 2 γαλλικούς, 4 ελληνικούς και 8 espresso). Επιπλέον, ο κάθε καφές οξειδώνεται και αυτό "επιταχύνει" τα απότελέσματα και την βλάβη της καφεϊνης.
Ένας ακόμη λόγος που απολαμβάνουμε τον espresso

Ο χρόνος που χρειάζεται για έναν espresso είναι 20-30 δευτερόλεπτα. Η κρέμα (καϊμάκι) είναι απαραίτητο κριτήριο. Το χρώμα αν ανοιχτό δηλώνει ότι η ποσότητα του καφέ είναι λιγότερα γραμμάρια από το κανονικό 7,2 περίπου αν σκούρος θέλει λιγότερα. Εγώ το έλυσα, με μηχανή της Ariete με κάπσουλα.

Είδη espresso
ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ: Χρειάζεται 6-7 γραμμάρια καφέ, νερό υπό πίεση, 93-96 οC
ΜΑCHIATO: Ένας κανονικός εσπρέσο με προσθήκη χτυπημένου γάλακτος επάνω.
ΔΙΠΛΟΣ ΕΣΠΡΕΣΟ: Δυο δόσεις εσπρέσσο σε φλιτζάνι 150ml.
LUNGO ή AMERICANO: Κανονικός εσπρέσσο με προσθήκη νερού.
CON PANA η TAZZA D ORO: Ένας εσπρέσσο macchiato με πλούσια κρέμα γάλακτος αντί αφρόγαλου.
RISTRETTO: Ένας δυνατός εσπρέσο 25ml
Αναζητώντας τον καλό espresso σταθήκαμε στο Karma music venue. Στα μυστικά αλλα και στα είδη που αρωματίζουν τον Πεζόδρομο μας ξεναγεί ο Πάρης!