Υλικά

Για τις πατάτες

  • 1 κιλό πατάτες
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το χοιρινό

  • 1 ½ κιλό χοιρινό μπούτι με πέτσα Τσικάκης - Γιαννόπουλος
  • 2 πορτοκάλια κομμένα στη μέση
  • 6 καρφιά γαρύφαλλο

Για το γλάσο

  • 1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 φλ. κρασί λευκό, ξηρό
  • 2 κ. σ. χυμό ντομάτας
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • ½ φλ. βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κύβο κότας
  • ½ φλ. κρέμα βαλσαμικού ρόδι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Παρασκευή

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς

Για τις πατάτες

Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε στην άκρη.

Για το ψητό

Τοποθετούμε το χοιρινό μπούτι Τσικάκης – Γιαννόπουλος σε ένα ταψί και καρφώνουμε τα γαρύφαλλα στην πέτσα του κρέατος.

Απλώνουμε γύρω από το κρέας τις μαριναρισμένες πατάτες και τοποθετούμε τα κομμένα πορτοκάλια γύρω από το κρέας.

Περιχύνουμε το μισό γλάσο πάνε στο χοιρινό μπούτι και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Ψήνουμε το φαγητό για 2 ½ – με 3 ώρες, στους 180 οC, μέχρι να ροδίσει και να καραμελώσει.

Κατά τη διαδικασία του ψησίματος κάθε ½ ώρα αλείφουμε το κρέας με το υπόλοιπο γλάσο που κρατήσαμε, μέχρι να τελειώσει.

Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε!