ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ. Περισσότερες από 80 παραγωγές έχει σχεδιάσει να παρουσιάσει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που ξεκινά την 1η Ιουνίου, ευελπιστώντας να μας ξαναφέρει κοντά και να μας θυμίσει, με έμφαση, όσα στερηθήκαμε τον τελευταίο χρόνο.

Ένα φεστιβάλ τέχνης με έλληνες και διεθνούς φήμης καλλιτέχνες που μάς θυμίζει τη χαρά της ανθρώπινης επαφής και τη μοναδική επίδραση της ζωντανής Τέχνης στη ζωή μας.

Υπό έκτακτες συνθήκες το φετινό Φεστιβάλ

Η φετινή διοργάνωση που είναι χρονικά διευρυμένη (διαρκεί τέσσερις μήνες- 1/6-10/10), δίνει προτεραιότητα στην ελληνική δημιουργία (με αναλογία 50 ελληνικών παραγωγών έναντι των 30 ξένων), φιλοξενεί τις περσινές παραγωγές που δεν έγιναν- εμπλουτισμένες με καινούργιες προτάσεις- συνεργάζεται με κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς, εγκαινιάζει νέες προσεγγίσεις στην Πειραιώς 260 και ενισχύει τον διάλογο ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, για να τροφοδοτήσει το κοινό με νέα, τολμηρά έργα δημιουργών από την αφρόκρεμα του διεθνούς στερεώματος.


Είναι η δεύτερη χρονιά που το Φεστιβάλ λειτουργεί υπό έκτακτες συνθήκες λόγω πανδημίας. «Είναι η δεύτερη χρονιά που καταστρώνουμε πολλαπλά σχέδια διάσωσης των εκδηλώσεών μας. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας, προσφέροντάς τον στο κοινό είτε με φυσική παρουσία είτε, αν χρειαστεί, διαδικτυακά. Με τις επιφυλάξεις που μας γεννά η συνθήκη, αλλά ταυτόχρονα με αμέριστη προσήλωση στην αποστολή μας, αλλάζουμε σχήμα στο Φεστιβάλ, ούτως ώστε να μας χωρέσει όλους και όλες. Με όλες τις παραγωγές που πέρυσι ματαιώθηκαν και μεταφέρθηκαν για φέτος. Όλες τις νέες δράσεις και τα σχέδια που με φροντίδα και ενθουσιασμό ετοιμάζαμε τόσον καιρό», ανέφερε η καλλιτεχνική διευθύντριά του Κατερίνα Ευαγγελάτου κατά τη διαδικτυακή παρουσίαση του προγράμματος.

Σύμφωνα με την ίδια, ο φετινός καλλιτεχνικός προγραμματισμός δεν χωράει σε αυστηρές θεματικές και ασφυκτικά θεωρητικά πλαίσια. Ωστόσο, διαθέτει και φέτος ορισμένους άξονες, γύρω από τους οποίους στρέφονται κάποιες παραγωγές με θεματολογία που αφορά τις έμφυλες ταυτότητες και ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ.

Θέατρο στην Επίδαυρο

Φέτος το Φεστιβάλ υποστηρίζει ένα από τα πλουσιότερα προγράμματα στην ιστορία των Επιδαυρίων. Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου παρουσιάζει 10 πρεμιέρες παραγωγών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι παραστάσεις θα παίζονται και πάλι τρεις ημέρες την εβδομάδα -Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή- από τον Ιούνιο μέχρι και το τέλος Αυγούστου.


Τα φετινά Επιδαύρια θα φιλοξενήσουν μια διεθνή συμπαραγωγή σε παγκόσμια πρεμιέρα: ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού, Γερμανός σκηνοθέτης Τόμας Όστερμαϊερ επιστρέφει στην Ελλάδα με τον θίασο της Σάουμπυνε και ασχολείται για πρώτη φορά με το Αρχαίο Δράμα. Όχημά του ο «Οιδίποδας Τύραννος», που αποτελεί την αφετηρία ενός νέου έργου της συγγραφέως Maja Zade, η οποία μεταφέρει τον μύθο στο σήμερα - με τίτλο «ödipus/οιδίποδας». Το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει επίσης το σχεδόν άγνωστο σατυρικό δράμα του Σοφοκλή «Ιχνευταί», σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού. Επίσης, η Αργυρώ Χιώτη κάνει την πρώτη της σκηνοθεσία στην Επίδαυρο με τους σπαρταριστούς «Βατράχους» του Αριστοφάνη, σε νέα μετάφραση του ποιητή Νίκου Παναγιωτόπουλου. Το πλούσιο πρόγραμμά περιλαμβάνει, ακόμα, τις «Βάκχες», σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, τις παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου με σκηνοθεσίες του Γιάννη Μόσχου και του Κωνσταντίνου Ρήγου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας με σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, καθώς και συνεργασίες με σκηνοθέτες όλων των γενεών, όπως ο Γιάννης Κακλέας, ο Άρης Μπινιάρης και ο Γιώργος Νανούρης - που επίσης κατεβαίνει για πρώτη φορά στην Επίδαυρο.

Αναλυτικά στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Όλες οι παραστάσεις με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

  • ΘΕΑΤΡΟ Εθνικό Θέατρο – Κωνσταντίνος Ρήγος, Ιππείς του Αριστοφάνη
  • ΘΕΑΤΡΟ Γιώργος Νανούρης, Ιφιγένεια η εν Ταύροις του Ευριπίδη
  • ΘΕΑΤΡΟ Αργυρώ Χιώτη, Βάτραχοι του Αριστοφάνη
  • ΘΕΑΤΡΟ Γιάννης Κακλέας, Ορέστης του Ευριπίδη
  • ΘΕΑΤΡΟ Μιχαήλ Μαρμαρινός Ιχνευταί του Σοφοκλή
  • ΘΕΑΤΡΟ Εθνικό Θέατρο – Γιάννης Μόσχος, Φοίνισσες του Ευριπίδη
  • ΘΕΑΤΡΟ Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Βασίλης Παπαβασιλείου, Ελένη του Ευριπίδη
  • ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων - Νικαίτη Κοντούρη, Βάκχες του Ευριπίδη
  • ΘΕΑΤΡΟ Θέατρο Πορεία – ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης - Άρης Μπινιάρης, Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου
  • ΘΕΑΤΡΟ / CONTEMPORARY ANCIENTS /ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ Schaubühne Berlin - Thomas Ostermeier, ödipus / oιδίποδας της Maja Zade

Φεστιβάλ Αθηνών στο Μικρό θέατρο της Επιδαύρου

Ο προγραμματισμός για το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας ξεκινά με το διακαλλιτεχνικό ερευνητικό πρόγραμμα «Πάροδος», που θα λάβει χώρα τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα τεχνών να προχωρήσουν, υπό ιδανικές συνθήκες, την έρευνά τους πάνω στη δραματουργία του αρχαίου δράματος, in situ. Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ εγκαινιάζει έναν νέο θεματικό κύκλο υπό τον τίτλο «CONTEMPORARY ANCIENTS» αναθέτοντας σε τέσσερις συγγραφείς (Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, Γιάννης Μαυριτσάκης, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αλεξάνδρα Κ*) να γράψουν ένα σύγχρονο έργο με αναφορά σε μια αρχαία τραγωδία.


Οι αναθέσεις όμως δεν περιορίζονται στο Θέατρο. Επεκτείνονται στο Χορό, με το νέο έργο του Ευριπίδη Λασκαρίδη αλλά και στα Εικαστικά, αφού ειδικά για τη Μικρή Επίδαυρο η Αιμιλία Παπαφιλίππου εμπνέεται και δημιουργεί ένα νέο έργο, συνεχίζοντας την έρευνά της στην αναπάντεχη κατοίκηση των αρχαίων μνημείων, που ξεκίνησε πέρσι. Ακόμη, δύο αναπάντεχοι μουσικοί διάλογοι θα προκύψουν: Ο τζαζίστας Πέτρος Κλαμπάνης συναντά τον Πετρολούκα Χαλκιά της ελληνικής παράδοσης, ενώ ο Γαλλο-Ιρανός πολυοργανίστας Keyvan Chemirani θα συναντήσει τη λύρα του δεξιοτέχνη Σωκράτη Σινόπουλου.

Δείτε όλο το πρόγραμμα ΕΔΩ

Η παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021 από την Καλλιτεχνική Διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου: