Λιόψωμο με χορταρικά
Σας παρουσιάζουμε συνταγές μαγειρικής που προέρχονται από τη Λακωνική παράδοση και βασίζονται στα αγνά προϊόντα της Λακωνικής γης.
Λιόψωμο με χορταρικά
Υλικά:
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 κουταλιές ελαιόλαδο Λακωνίας
1 ½ μαύρες ή πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσια
7 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
1 ½ κουταλάκι αλάτι
4 κουταλάκια ξηρή μαγιά
3 κουταλιές μαϊντανό και δυόσμο
Παρασκευή:
Σοτάρετε τα κρεμμύδια στο λάδι, μέχρι να μαλακώσουν. Χοντροκόβετε τις ελιές, βάζετε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, το μαϊντανό και το δυόσμο σε ένα μεγάλο μπολ, με τις ελιές και τα σοταρισμένα κρεμμύδια και ρίχνετε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό.
Αναμειγνύετε για να γίνει ζύμη με ένα μαχαίρι με στρογγυλή μύτη, προσθέτοντας λίγο νερό, αν χρειαστεί. Αδειάζετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνετε για 10 λεπτά περίπου. Τη βάζετε σε καθαρό μπολ, τη σκεπάζετε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Βουτυρώνετε 2΄ ταψιά ρηχά. Κόβετε τη ζύμη στη μέση και πλάθετε 2 καρβέλια. Τα τοποθετείτε στα ταψιά. Σκεπάζετε με λαδωμένη μεμβράνη και την αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χαράζετε την επιφάνεια των καρβελιών και ψήνετε για 40 λεπτά, τόσο ώστε όταν χτυπάτε με το δάχτυλο, να παράγεται ένας υπόκωφος ήχος.
Εναλλακτικά:
Μοιράστε τη ζύμη σε 16 μικρές φραντζόλες. Χαράξτε με ένα μαχαίρι την επιφάνειά τους, όπως περιγράφεται στη συνταγή και μειώστε τον χρόνο ψησίματος στα 25 λεπτά.