ΚΟΣΜΟΣ. Το Μπάομπαμπ (Αδανσονία) είναι ένα δέντρο στις άνυδρες περιοχές της Αφρικής, που αποτελεί μέρος του παραδοσιακού πολιτισμού πολλών χωρών της ηπείρου. Στη Σενεγάλη, για παράδειγμα, αυτό το δέντρο αποτελεί μέρος του εθνικού τους εμβλήματος.

Είναι επίσης γνωστό ως το «δέντρο της ζωής» για τη μακροζωία του, πολλά από αυτά έχουν ηλικία πάνω από χίλια χρόνια. Με ύψος σχεδόν 20 μέτρα, χρησιμεύει ως σκιά και καταφύγιο για πολλά είδη ζώων και είναι τόπος λατρείας και γιορτής τελετών για πολλές κοινότητες.

Το δέντρο μπορεί να αποθηκεύσει νερό στον κορμό για να επιβιώσει σε συνθήκες ξηρασίας και ο καρπός του χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση ή χρησιμεύει ως τροφή για ελέφαντες, οι οποίοι καταφέρνουν να φτάσουν στα ψηλότερα κλαδιά του. Αυτά τα ζώα είναι απαραίτητα για τη φύτευση αυτών των δέντρων, γιατί όταν τρώνε τα φρούτα καταλήγουν να απλώνουν τους σπόρους σε όλη τη σαβάνα.

Σύμφωνα με το Euronews, και σύμφωνα με μια 12ετή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, πολλά από τα δέντρα των ειδών απειλούνται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τα τελευταία χρόνια, πολλά δέντρα χιλιετίας έχουν «πεθάνει». Ωστόσο, η Διεθνής Ένωση για τη Προστασία της Φύσης (IUCN) επισημαίνει και την ανθρώπινη αιτία ως τον κύριο παράγοντα.

Ο Οργανισμός αναφέρει ότι αρκετά κοινά προϊόντα στην καθημερινότητά μας, όπως καλλυντικά, τρόφιμα ή προϊόντα οικιακής χρήσης, περιλαμβάνουν στη σύνθεσή τους άγρια ​​φυτά. Έτσι, με την ανάπτυξη του κλάδου, παρατηρείται κακή διαχείριση των πόρων και των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα πολλά δέντρα να βλάπτονται. Το αφρικανικό μπάομπαμπ είναι ένα από αυτά, λόγω του καρπού του.

Το μυθικό δέντρο κινδυνεύει με εξαφάνιση σύμφωνα με την κόκκινη λίστα της IUCN, αλλά μπορεί να βρεθεί σε διάφορα μέρη της αφρικανικής ηπείρου, όπως η Μαδαγασκάρη, η Αγκόλα, η Μοζαμβίκη, η Νότια Αφρική, η Ζιμπάμπουε, η Ναμίμπια, ακόμη και σε ορισμένες περιοχές της Ασίας και της Αραβικής Χερσονήσου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις