Οι ειδικοί λένε ότι η στάθμη καυσίμου στο ρεζερβουάρ του αυτοκίνητου μας δεν πρέπει να πέφτει κάτω από το 1/4 (25%). Προφανώς, κάτι τέτοιο θα περιορίσει το άγχος αυτονομίας που αποκτούν όλοι μόλις δουν τον δείκτη καυσίμου να πλησιάζει την τελευταία γραμμή ή πίξελ. Από την άλλη βέβαια, είναι αρκετοί οι λόγοι που μπορεί να βρεθεί κάποιος να οδηγεί με ελάχιστο καύσιμο ή και με λαμπάκι, ειδικά εάν σκεφτούμε τι έχει συμβεί σε όλους μας την τελευταία δεκαετία σε οικονομικό επίπεδο.

Υπάρχουν όμως και βλάβες που έχουν μεγαλύτερη συχνότητα σε περίπτωση που οδηγείτε με την ρεζέρβα καυσίμου και κατά συνέπεια αναμμένο το πορτοκαλί ή κόκκινο λαμπάκι. Η αντλία καυσίμου βρίσκεται εντός του ρεζερβουάρ εμβαπτισμένη στο καύσιμο για λόγους λίπανσης και ψύξης. Το στόμιο που τραβάει καύσιμο βρίσκεται για ευνόητους λόγους χαμηλά και σε περίπτωση που η στάθμη του καυσίμου βρίσκεται εκεί, υπάρχει κίνδυνος να ρουφήξει κάποιο σκουπιδάκι και γενικότερα βρωμιά ή υπολλείματα με μικροσκοπικά σωματίδια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην ίδια την αντλία ή το φίλτρο καυσίμου.

Η κατανάλωση υπολλειμάτων καυσίμου όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα που δημιουργεί η χαμηλή στάθμη στο ρεζερβουάρ. Όπως προαναφέραμε, το καύσιμο παίζει λιπαντικό και ψυκτικό ρόλο στην εμβαπτισμένη μέσα στο ρεζερβουάρ αντλία. Εάν λοιπόν οδηγούμε με ελάχιστο καύσιμο, το μεγαλύτερο τμήμα της δεν θα βρέχεται από το καύσιμο με αποτέλεσμα να αναπτύσσει μεγαλύτερη από το επιτρεπτό θερμοκρασία λειτουργίας. Το αποτέλεσμα θα είναι να παρουσίασει πρόωρη φθορά, με το κόστος επισκευής ή αντικατάστασής της να είναι υπολογίσιμο λόγω εργατοωρών.

Πηγή: carandmotor.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις