Για όσους δεν είναι υπόδειγμα οργανοτικότητας και για όσους θέλουν να υπολογίζουν και το τελευταίο... σεντ το ερώτημα σχετικά με το ποια είναι η ιδανική στιγμή για να κάνει κάποιος κράτηση για την ενοικίαση αυτοκινήτου συνεχίζει να ταλανίζει τους περισσότερους. Κατόπιν μιας σύντομης έρευνας και ανασκαλεύοντας τα κιτάπια μας ως ιδανική στιγμή προτείνεται το διάστημα 4 εβδομάδων πριν τις διακοπές μας. Αυτό προκύπτει από συζητήσεις σε διάφορα ταξιδιωτικά fora. Βέβαια εξαρτάται και από το σε ποια χώρα απευθύνεται κανείς, γιατί στην Ελλάδα ο προγραμματισμός ένα μήνα πριν τις διακοπές θεωρείται νωρίς.

Η αμερικανική ιστοσελίδα «travelsupermaket.com», που ειδικεύεται σε θέματα διακοπών διενήργησε μια έρευνα σε βάθος 12 μηνών και σε 9.000 προορισμούς, όπου διαπίστωσε ότι όταν πρόκειται να κάνετε κράτηση για διακοπές off- season, τότε είναι καλύτερα να κάνετε αργότερα την κράτησή σας παρά νωρίτερα. Ωστόσο οφείλετε να είστε επιφυλακτικοί: Προκειμένου να εξασφαλίσετε την καλύτερη προσφορά, θα χρειαστεί να είστε ευέλικτοι στο ωράριο αλλά και στον τύπο αυτοκινήτου, που θα ενοικιάσετε.

Παγκόσμιο trend οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων τελευταία στιγμή

Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής έχουν γίνει παγκόσμια τάση στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων και ένας συνδυασμός παραγόντων οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη. Οι νέες εταιρείες, που πλυμμηρίζουν την αγορά σε συνάρτηση με την αποδυνάμωση της στερλίνας έναντι του ευρώ σήμαναν την επικράτηση στην αγορά καταπληκτικών προσφορών για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ενθαρρυντικά προς αυτό λειτούργησε και η ζήτηση, καθώς οι τιμές τείνουν να προσαρμόζονται στα επίπεδα ζήτησης, όπως αναφέρεται και στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα. Όταν δε βρίσκεστε στο αποκορύφωμα της τουριστικής σεζόν, υπάρχει καλύτερη διαθεσιμότητα σε αυτοκίνητα και οι τιμές γίνονται όλο και φθηνότερες όσο πλησιάζετε στην έναρξη του ταξιδιού. Ωστόσο μπορεί να χάσετε μαι ευκαιρία, αν το αφήσετε για πολύ αργά. Αυτό που συνίσταται, είναι να κάνετε την κράτηση, αμέσως μόλις αισθανεθίτε ικανοποιημένος από την τιμή, που βρήκατε. Όμως οι ανωτέρω συμβουλές ισχύουν για όλο τον χρόνοα και σε κάθε περίπτωση;

Τι εννοούμε όταν λέμε κράτηση τελευταίας στιγμής;

Για περιόδους με έντονη κίνηση ο μέσος όρος φθηνών προσφορών εξαρτάται και από την χρονική στιγμή και από τη χώρα. Για παράδειγμα στο εξωτερικό η κράτηση έξι εβδομάδες πριν το Πάσχα, θεωρείται κράτηση «τελευταίας στιγμής» και προτείνεται ως καλή. Στην Ελλάδα όμως, αφενός 6 βδομάδες πριν είναι πολύ νωρίς (για τη νοοτροπία μας), αφετέρου φανταστείτε να επιχειρήσετε να κάνετε κράτηση για ενοικίαση αυτοκινήτου Θεσσαλονίκη τελευταία ώρα (1-2 βδομάδες πριν) για την περίοδο του Πάσχα, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο! Δύσκολο εγχείρημα, καθώς και υποδεχόμαστε πολλούς τουρίστες λόγω έναρξης θερινής σεζόν και λόγω του ότι οι περισσότεροι κάνουν Πάσχα στο χωριό.

Κράτηση 56 εβδομάδες πριν!

Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με έρευνες, αν κάποιος θέλει να κάνει στην Αμερική κράτηση για ενοικίασης αυτοκινήτου τον μήνα Οκτώβριο, θα πρέπει να το κάνει 56 βδομάδες πιο πριν! Και αυτό, γιατί απλούστατα κινούνται και προγραμματίζουν οικογενειακές γιορτές για εκείνη την περίοδο. Ομοίως όποιος θέλει να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο λόγω και της γιορτής του Αγίου Δημητρίου, που είναι ο πολιούχος, θα πρέπει να κάνει έγκαιρα την κράτησή του. Λόγω του εορτιστικού κλίματος, που επικρατεί στην πόλη, των εκδηλώσεων, που λαμβάνουν χώρα, καλό θα ήταν να κάνει κάποιος την κράτησή του έγκαιρα, όχι βέβαια 56 βδομάδες πιο πριν, αλλά τουλάχιστον 3-4.

3 βδομάδες πριν το Πάσχα η ιδανική κράτηση για Αθήνα

Οι οικογένειες που ταξιδεύουν στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου αποτελούν μια ξεχωριστή κατηργορία στον τομέα των ενοικιάσεων αυτοκινήτων. Η κράτηση της τηελευταίας στιγμής μπορεί να περιορίσει το εύρος των επιλογών, αφού οι οικογένειες έχουν και συγκεκριμένο τύπο αυτοκινήτου, που πρέπει να εξασφαλίσουν για τις διακοπές τους. Οι απόψεις των ειδικών φαίνεται να συγκλίνουν: Αν θέλετε να πετύχετε μια καλή προσφορά και τον ακριβή τύπο αυτοκινήτου, που επιθυμείτε για ένα διάστημα, όπως οι εορταστικές περίοδοι κατά τις οποίες κλείνουν τα σχολεία, πρέπει να κάνετε κράτηση τουλάχιστον ένα τρίμηνο πιο πριν. Για την περίοδο του Πάσχα επί παραδείγματι, που όπως προλογίσαμε η Αθήνα και δέχεται πολύ κόσμο, αλλά και πολύς κόσμος την έχει ως αφετηρία, η ενοικίαση αυτοκινήτου Αθήνα ένα τρίμηνο νωρίτερα σχεδόν επιβάλλεται. Τουλάχιστον αν θέλετε να εξασφαλίσετε ένα άνετο για όλη την οικογένεια, υπερφορτωμένο με πράγματα αμάξι, σκεφτείτε την έγκαιρη κράτηση ξανά.

Εάν γενικά είστε ευέλικτος ως προς τις ημερομηνίες που ταξιδεύετε, το κύριο κίνητρό σας είναι να αρπάξετε την προσφορά και δε σας τρομάζει το ρίσκο να χάσετε αυτό που θέλετε, τότε το να αφήσετε την κράτηση για τελευταία στιγμή, μπορεί να είναι μια οικονομική λύση για εσάς. Αν πάλι προτιμάτε τη σιγουριά, ότι θα βρείτε, αυτό που θέλετε η κράτηση προκαταβολικά είναι η σωστή επιλογή για εσάς. Εννοείται βέβαια ότι για περιόδους, όπως το καλοκαίρι, η κράτηση έως και 6 μήνες πιο πριν, όπου κι αν σκοπεύετε να πάτε, είναι προαπαιτούμενο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις