ΕΛΛΑΔΑ. Ολική έκλειψη Σελήνης θα σημειωθεί την Κυριακή, 15 Μαΐου. Το φαινόμενο είναι γνωστό ως «ματωμένο φεγγάρι»

Το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο θα αλλάξει το χρώμα της Σελήνης, από γκρι σε ροζ και στη συνέχεια από πορτοκαλί σε κόκκινο, λόγω διάθλασης του φωτός που θα φτάνει τη Σελήνη, μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης. Η κορύφωση της υπερπανσελήνου του Μαΐου, θα σημειωθεί στις 16 του μήνα.

«Ματωμένο» ή «φεγγάρι των λουλουδιών»

Οι αστρονόμοι αποκαλούν την υπερπανσέληνο με την ολική έκλειψη «ματωμένο φεγγάρι», ωστόσο, η πανσέληνος του πέμπτου μήνα του χρόνου είναι γνωστή ως το «φεγγάρι των λουλουδιών» - όνομα το οποίο καθιέρωσαν οι ιθαγενείς της Αμερικής, για το φεγγάρι του μήνα που ανθίζουν τα περισσότερα είδη λουλουδιών.

Στη χώρα μας, το φαινόμενο θα φτάσει στο ζενίθ του τη Δευτέρα, 16 Μαΐου, στις 07.30 το πρωί. Σύμφωνα με το space.com, η έκλειψη θα είναι ορατή από τμήματα της Αμερικής, της Ανταρκτικής, της Ευρώπης, της Αφρικής και του ανατολικού Ειρηνικού. Η υπερπανσέληνος του Μαΐου θα είναι και η πρώτη από τις δύο σεληνιακές εκλείψεις της χρονιάς. Η επόμενη θα σημειωθεί στις 8 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τη NASA, «Επειδή η τροχιά του φεγγαριού δεν είναι ένας τέλειος κύκλος, το φεγγάρι είναι μερικές φορές πιο κοντά στη Γη από ό,τι άλλες φορές κατά τη διάρκεια της τροχιάς του». Το φαινόμενο θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε και live από τη NASA.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις