ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Αύριο, Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 και ώρα 20:00 ο Δήμος Καλαμάτας και το Τμήμα Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «Φάρις», σας προσκαλούν σε βραδιά αφιερωμένη στο πεζογραφικό έργο του Δημήτρη Νόλλα, στο Αίθριο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας(Αριστομένους 33).

Ο Δημήτρης Νόλλας συνομιλεί με τον ποιητή και δοκιμιογράφο, υπεύθυνο του τμήματος Λόγου και Γραμμάτων Δημήτρη Κοσμόπουλο, για το έργο του και τα πνευματικά πράγματα της πατρίδας μας, σήμερα, με αφορμή την πρόσφατη έκδοση της νουβέλας του Ματούλα Μυλλέρου, πάροικος και παρεπίδημος, από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικό σχήμα. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το ακατάληπτο και απερινόητο. Όπως η ζείδωρος αύρα ή ένα πεφταστέρι, έτσι και το πέρασμα μιας άσημης δασκάλας απ’ τη ζωή ενός ανδρικού σύμπαντος αφήνει όσους την συναναστράφηκαν έκθαμβους όσο και ανίκανους να κατανοήσουν την απώλειά της. Δεν έχουμε μαρτυρία για την επίδραση που είχαν τα γεγονότα αυτά πάνω της, εκτός από τις νύξεις που κάνει η ίδια στα σημειωματάριά της, µε τα οποία δεν ξέρει ακόμη και σήμερα τι να κάνει ο Αντωνάκης, ως άτυπος κληρονόμος της, πνευματικός τουλάχιστον. Η αλήθεια είναι, όπως τουλάχιστον τη μετέφερε ο Αντωνάκης σε µένα και όσους ήθελαν να τον ακούσουν, πως όλα αυτά που ακολούθησαν μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα φανερώνουν ότι η ακατανόητη μεταστροφή της για τους μέχρι τότε γνωστούς της ακουμπούσε, αν δεν οφειλόταν αποκλειστικά, στα όσα είχε ζήσει στο Μόναχο εκείνους τους πρώτους μήνες του 1919, που είχαν αφήσει το σημάδι τους στον μετέπειτα βίο της.

Βιογραφικό Δημήτρη Νόλλα

Ο Δημήτρης Α. Νόλλας γεννήθηκε το 1940 στην Αδριανή Δράμας από γονείς Ηπειρώτες. Η οικογένεια του εκτοπίστηκε από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα το 1943. Σπούδασε στην Αθήνα και την Φρανκφούρτη νομικά και κοινωνιολογία, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του καθώς η χρεοκοπία της οικογενειακής επιχείρησης, από την οποία αντλούσε το εισόδημά του, τον υποχρέωσε να οδηγηθεί αρκετά νωρίς στην βιοπάλη. Έκτοτε έζησε και εργάστηκε για μεγάλα διαστήματα στην πάλαι ποτέ Δ. Ευρώπη (1962-1975). Έγραψε και ραδιοσκηνοθέτησε παιδικές εκπομπές για το ραδιόφωνο και σκηνοθέτησε για την κρατική τηλεόραση ενημερωτικές εκπομπές (1975-97). Δίδαξε τεχνική σεναρίου στο τμήμα επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1993-95). Στην δεκαετία του ’80 συνεργάστηκε σε σενάρια κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών με τους σκηνοθέτες Χατζή, Παναγιωτόπουλο, Αγγελόπουλο, Σμαραγδή, Λαμπρινό και Βούλγαρη. Μεταξύ 2004-2007 διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Διακρίσεις:

  • Ford Foundation grant (1975-76)
  • Fulbright Grand για το International Writing Program του Πανεπιστημίου της lowa (1978)
  • Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (1983)
  • Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (1993)
  • Βραβείο Διηγήματος περιοδικού Διαβάζω (1996)
  • Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή διηγημάτων «Ο παλαιός εχθρός» (2004)
  • Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (2014)

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις