ΛΑΓΚΑΔΙΑ. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το σωματείο Άνθη της Πέτρας οργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Η τέχνη της πέτρας στο σύγχρονο ελληνικό βιβλίο», την Πέμπτη 28 Ιουλίου (ώρα 19.00-21:00), στο Δημοτικό Σχολείο Λαγκαδίων.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των Γιορτών της Πέτρας 2022 και του 4ου Εργαστηρίου Τέχνης της Πέτρας (Λαγκάδια, 24-31/7), έχει σημείο αναφοράς τις πρόσφατες εκδόσεις των δυο φορέων Οι πετράδες της Λέσβου. Κοινωνικά δίκτυα, τεχνικές και τοπική ιστορία (1850-1950) του Χρήστου Ν. Χατζηλία (ΠΙΟΠ, 2020), και Δια χειρός τέκτονος… Λιθανάγλυφα προεπαναστατικών εκκλησιών της Αρκαδίας της Μαρίας Τσούπη, με φωτογραφίες της Αγγελικής Νικήτα (Άνθη της Πέτρας, 2021). Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παραδοσιακή Τέχνη της Πέτρας στα Λαγκάδια Αρκαδίας αποτελεί στοιχείο εγγεγραμμένο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (2017).

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Ιωάννης Τσιαούσης, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρόεδρος του σωματείου Άνθη της Πέτρας, και ο Σπύρος Σουβλάκης από την Υπηρεσία Μουσείων ΠΙΟΠ.

Οι εισηγητές, Ευάγγελος Καραμανές, διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, και Γιώργος Γιαξόγλου, αρχιτέκτονας μηχανικός ΕΜΠ και μέλος του σωματείου Άνθη της Πέτρας, θα παρουσιάσουν τις δυο εκδόσεις, ο καθένας από τη δική του επιστημονική οπτική γωνία. Θα αναλυθούν παράμετροι όπως η διατοπική τέχνη της πέτρας στον ελλαδικό και βαλκανικό χώρο, καθώς και η ανάγκη για συστηματική καταγραφή και μελέτη πετρόκτιστων κατασκευών, δημόσιων και ιδιωτικών. Επίσης, θα υπάρξει αναφορά στους μάστορες και στους μαθητές τους, στις συντεχνίες και στα έργα τους, στην κινητικότητα και στις αλληλεπιδράσεις, στοιχεία που συνθέτουν τον «πολιτισμό της πέτρας».

Η βραδιά θα κλείσει με τις παρεμβάσεις των δυο συγγραφέων, της Μαρίας Τσούπη, δρ του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και του Χρήστου Χατζηλία, δρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Την εκδήλωση θα συντονίσουν η αρχιτέκτων Αναστασία Γεωργιάδη, καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, και ο Ανδρέας Μανιάτης, ηλεκτρολόγος μηχανικός, μέλος ΔΣ του σωματείου Άνθη της Πέτρας.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υπηρεσία Εκδόσεων ΠΙΟΠ και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00), στα τηλέφωνα 210 3256943 και 27950 31630, αντίστοιχα.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Αγγ. Γέροντα 6, Αθήνα

Τ: 210 3256922 | www.piop.gr

Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής-Άνθη της Πέτρας

28ης Οκτωβρίου 55, Νέα Πεντέλη

www.anthitispetras.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις