Ας φανταστούμε αυτό: είναι ημέρα Χριστουγέννων, είμαστε περιτριγυρισμένοι από μέλη της οικογένειας, μπορούμε να μυρίσουμε μια καλοψημένη γαλοπούλα και το Driving Home For Christmas φουντώνει στο βάθος. Ακούγεται σαν παράδεισος, σωστά; Όχι απαραίτητα αν είμαστε sinlge.

Πολλοί ανύπαντροι φοβούνται την ημέρα των Χριστουγέννων, γιατί πρέπει να προλάβουν τις ερωτήσεις που απέφευγαν να απαντήσουν εδώ και μήνες. «Γιατί είσαι ακόμα single;», «πότε θα το τακτοποιήσεις;» και «πώς είναι η ερωτική ζωή;» είναι όλα «επεμβατικά» ερωτήματα που θα προτιμούσαμε να μην απαντήσουμε όσο βρισκόμαστε στο δείπνο.

Αν ανησυχούμε μήπως αποφύγουμε τις συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση της σχέσης μας κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οι ειδικοί είναι εδώ για να μας βοηθήσουν.

Γιατί οι συγγενείς μας ρωτούν σχετικά με το ότι είμαστε single τις Γιορτές;

Η ψυχοθεραπεύτρια Μπέβερλι Μπλάκμαν λέει ότι οι οικογενειακές συγκεντρώσεις έχουν ασυνείδητη χροιά με τον «κύκλο της ζωής» και αυτός είναι ο λόγος που αυτά τα ερωτήματα προκύπτουν συχνά τα Χριστούγεννα.

«Υποτίθεται ότι η ζωή είναι καλύτερη σε μια ”συνεργασία” και ότι η συνεργασία είναι μέρος αυτού του κύκλου ζωής», προσθέτει η Μπλάκμαν, η οποία είναι μέλος του Counselling Directory. «Δεδομένου αυτού, μπορεί να είναι δύσκολο να είσαι single τα Χριστούγεννα...»

Πώς μπορούμε να απαντήσουμε σε τέτοιου είδους ερωτήσεις;

Εξαρτάται αν θέλουμε μια βαθιά και ουσιαστική συζήτηση με τους συγγενείς μας αντί (να μιλήσουμε) για πίτες με σέρι και κιμά, λέει η Μπλάκμαν.

Αν ναι, τότε μπορούμε να τολμήσουμε να εξηγήσουμε τις βασικές αρχές του γιατί πιστεύουμε ότι το να είμαστε single είναι καλύτερο ή να εξηγήσουμε ότι δοκιμάσαμε να βγούμε ραντεβού αλλά δεν γνωρίσαμε έναν (κατάλληλο) σύντροφο για εμάς.

Ωστόσο, τα Χριστούγεννα, (καθώς είμαστε) περιτριγυρισμένοι από συγγενείς, ίσως να θελήσουμε να παραμείνουμε σε επιφανειακές συζητήσεις και να απαντήσουμε κάπως έτσι: «Επειδή υπάρχει περισσότερη γαλοπούλα/κρασί/σοκολάτα/ξοδεύω χρήματα για εσάς»!

Πώς μπορούμε να εστιάσουμε στην δική μας ευημερία αν δυσκολευόμαστε να είμαστε ελεύθεροι τα Χριστούγεννα;

«Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι δύσκολη εποχή αν έχουμε την νοοτροπία ότι πρέπει να είμαστε ζευγάρι και δεν είμαστε. Θα υπάρξουν πολλές αμφιβολίες, μια αίσθηση μοναξιάς, μια αίσθηση να ξεχωρίζουμε με έναν τρόπο που δεν θέλουμε», λέει η Μπλάκμαν.

«Αλλά είναι επίσης μια περίοδος κατά την οποία μπορούμε να είμαστε λίγο επιεικείς με τον εαυτό μας, αν το θέλουμε. Ας ”χαλάσουμε” λίγο τους εαυτούς μας. Ας περάσουμε τόσο πολύ ή όσο λίγο χρόνο με την οικογένεια όπως μας ταιριάζει. Ας περάσουμε χρόνο με άτομα που σημαίνουν κάτι για εμάς. Άνθρωποι που μας αποδέχονται για εμάς, μας αγαπούν είτε είμαστε ελεύθεροι είτε όχι».

Ας κάνουμε πράγματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα – ας ξαπλώσουμε, ας μαγειρέψουμε μόνοι μας αυτό που θέλαμε να δοκιμάσουμε να μαγειρέψουμε εδώ και χρόνια, ας πάμε για αυτό το τρέξιμο ή ας πάμε σ′ αυτόν τον παγωμένο περίπατο κι ας εκτιμήσουμε το τοπίο γύρω μας. Ας εξασκήσουμε την ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουμε κι ας επικεντρωθούμε σε αυτό, αντί να παλεύουμε με αυτά που δεν έχουμε.

«Ας αγοράσουμε στον εαυτό μας ένα δώρο σε εμένα-από-εμένα-με αγάπη», προτείνει η Μπλάκμαν. «Τελικά, αν δεν μπορούμε να κακομάθουμε λίγο τον εαυτό μας τα Χριστούγεννα, πότε μπορούμε; Ας φροντίσουμε τον εαυτό μας – αξίζει να μας ... κακομάθουμε λίγο».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις