Και ενώ η πρόοδος της τεχνολογίας στους τέσσερεις τροχούς προχωρά με γοργό ρυθμό σε μερικούς τομείς, σε κάποιους άλλους ο χρόνος μοιάζει σα να έχει παγώσει. Ο λόγος για τα συστήματα πλύσης παρμπρίζ που φέρουν τα σύγχρονα αυτοκίνητα, τα οποία επί της ουσίας έχουν μείνει σχεδόν απαράλλαχτα τις τελευταίες δεκαετίες ως προς τον τρόπο που λειτουργούν.

Οι εξελίξεις τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχουν οδηγήσει σε αλλαγές και σε αυτόν τον τομέα, αλλαγές που αγνοούνται από την μεγαλύτερη μερίδα του κοινού. Η γαλλική Valeo, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές και προμηθευτές των αυτοκινητοβιομηχανιών με εξαρτήματα και ηλεκτρονικά, έχει εξελίξει το δικό της καινοτόμο πλυστικό σύστημα, το οποίο τοποθετείται ήδη από κάποιους κατασκευαστές στα μοντέλα τους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Στα παραδοσιακά συστήματα πλύσης και καθαρισμού ενός παρμπρίζ αυτοκινήτου, τα μπεκ που ψεκάζουν το καθαριστικό υγρό έχουν τοποθετηθεί, στην συντριπτική του πλειοψηφία, είτε πάνω στο καπό, είτε «κρύβονται» πίσω από αυτό -προς μείωση του θορύβου από τον αέρα αλλά και τη συνολική βελτίωση της αεροδυναμικής απόδοσης.

Τα παραπάνω μπεκ είναι συνήθως δύο με το καθένα να φέρει δύο οπές εκτοξεύοντας έτσι διπλούς πίδακες καθαριστικού υγρού προς το παρμπρίζ ώστε να καλύψουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια του παρμπρίζ.

Και ενώ οι παραδοσιακοί υαλοκαθαριστήρες κάνουν πολύ καλή δουλειά στην απομάκρυνση των ρύπων από το παρμπρίζ, τα εγγενή ελαττώματά τους είναι κάτι παραπάνω από εμφανή. Σε γενικές γραμμές αυτά τα ελαττώματα συνοψίζονται στην μεγάλη κατανάλωση καθαριστικού υγρού, στην ανομοιόμορφη κατανομή του υγρού στο παρμπρίζ αλλά και στα αυξομειούμενα επίπεδα απόδοσης.

Τα επίπεδα απόδοσης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την προσεκτική ρύθμιση των κεφαλών των μπεκ (ώστε να στοχεύουν πάντα προς το παρμπρίζ) αλλά και την ταχύτητα με την οποία κινείται ένα όχημα όταν λειτουργούν οι καθαριστήρες του.

Οι νέου τύπου καθαριστήρες της Valeo ενσωματώνουν στη σχεδίασή τους το κύκλωμα που μεταφέρει το πλυστικό υγρό αλλά και τα μπεκ, έχοντας παράλληλα σημαντικά περισσότερες οπές κατά μήκος του σκελετού του μάκτρου.

Με την παραπάνω εφαρμογή τα μπεκ ψεκάζουν ομοιόμορφα το υγρό σε σημαντικά μεγαλύτερη επιφάνεια του παρμπρίζ. Με την κακή ορατότητα να παίζει τον δικό της μεγάλο ρόλο στη δημιουργία συνθηκών τροχαίου ατυχήματος, το εν λόγω σύστημα βάζει το δικό του λιθαράκι στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Παράλληλα ο σχεδόν εξ επαφής ψεκασμός του υγρού μειώνει την κατανάλωσή του κατά 50%, σύμφωνα με την εταιρεία που έχει εξελίξει το σύστημα αφού περιορίζονται σε σημαντικό βαθμό και οι απώλειες.

Πηγή: carandmotor.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις