Γιουβαρλάκια με κιμά, λαχανικά και μπεσαμέλ
Υλικά:
• 600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος Τσικάκη - Γιαννόπουλου
• 100 γρ. αλεύρι
• 100 γρ. βούτυρο
• 1 μέτριο κολοκύθι τριμμένο
• 1 μικρό καρότο τριμμένο
• 1 αβγό
• 300 ml γάλα
• 300 ml κρέμα γάλακτος
• 3 κ.σ. γραβιέρα τριμμένη
• 1 κλωναράκι φρέσκος δυόσμος
• 3/4 φλ. του τσαγιού ζωμός της αρεσκείας μας
• αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή:
Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το μισό βούτυρο και το αναμειγνύουμε καλά με το μισό αλεύρι. Προσθέτουμε τον κρόκο του αβγού και το μισό γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και να γίνει μπεσαμέλ.
Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη, ώστε να ακουμπά πάνω στην μπεσαμέλ. Την αφήνουμε να κρυώσει. Ζυμώνουμε τον κιμά με το ασπράδι, τα φυλλαράκια του δυόσμου, την μπεσαμέλ, τη μισή κρέμα γάλακτος και τα τριμμένα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε, τον τυλίγουμε σε μπάλα και τον βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.
Με βρεγμένα χέρια πλάθουμε γιουβαρλάκια. Βάζουμε σε κατσαρόλα τα γιουβαρλάκια με νερό να βράσουν για μισή ώρα και μετά τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα. Τα αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο σκεύος λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύουμε με το υπόλοιπο αλεύρι, ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και στο τέλος προσθέτουμε και τον ζωμό.
Βράζουμε και, μόλις πήξει η μπεσαμέλ, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε. Τοποθετούμε τα γιουβαρλάκια σε πιρέξ, περιχύνουμε με την μπεσαμέλ και γκρατινάρουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά.
Συμβουλές: Είναι ένα πεντανόστιμο και λίγο διαφορετικό φαγητό. Αν, όμως, δεν Θέλετε να τα ψήσετε στον φούρνο, προσθέτετε στο τέλος τον χυμό ενός μεγάλου λεμονιού. Αν ζυμώσετε σε μικρά γιουβαρλάκια τον κιμά, μπορείτε να τα σερβίρετε σε μπουφέ. Μπορείτε, αντί για γραβιέρα, να χρησιμοποιήσετε τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή παρμεζάνα.