ΜΥΣΤΡΑΣ. Μια Εσπερίδα ξεχωριστή, αυθεντική και μοναδική θα εξελιχθεί στον νέο Μυστρά, κάτω από την Βυζαντινή καστροπολιτεία. Στους χώρους του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού. Ο Δήμος Σπάρτης (Τμήμα Τουρισμού), το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού (ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦ.Α.ΛΑΚ.) συνδιοργανώνουν Εσπερίδα Γευσιγνωσίας «Αλχημείες στις Γεύσεις των Βυζαντινών» την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 ώρα 18:00 στον υπαίθριο χώρο του ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π. στον νέο Μυστρά.

Στην Εσπερίδα θα μιλήσει ο Δρ. Γεράσιμος Μέριανος (Κύριος Ερευνητής, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) με θέμα «Αλχημεία και είδη διατροφής στο Βυζάντιο. Μεταξύ συμβολισμού και πρακτικής χρήσης». Παρουσίαση θα κάνει ο καθ. ζαχαροπλαστικής (pastry chef) κ. Χρήστος Βέργαδος με επίκαιρη δημιουργία, έκπληξη.

Το βυζαντινό βαλσάμικο

Η αρχαιολόγος κ. Ιωάννα Κατσουγκράκη και ο παραγωγός - τυποποιητής κ. Ιωάννης Γεροντίδης θα παρουσιάσουν, από κοινού το θέμα: « …ἐκεῑνοι νά χορταίνουσι τά πρῶτα των ἰχθύων…». Βυζαντινές μαγειρείες με ψάρια. Θα αποκαλυφθεί πως οι Βυζαντινοί έδιναν γεύση στα φαγητά τους διαμορφώνοντας ένα σιρόπι μοναδικής γεύσης από επεξεργασία ψαριών. Κάθε επίδοξος σεφ, καταγόμενος από τη Λακωνία, πρέπει να το παρακολουθήσει. Είναι ο γνωστός «γάρος» που θα έλεγε κανείς ότι είχε το ρόλο του σημερινού βαλσάμικου.

Θα γίνει επίσης παρουσίαση «Ο οίνος στο Βυζάντιο» από τον επιχειρηματία - οινοπαραγωγό κ. Νικόλαο Θεοδωρακάκο. «Ο άρτος των Βυζαντινών» είναι το θέμα που θα παρουσιάσει ο αρτοποιός κ. Νικόλαος Μάζης. Ο παραγωγός - τυποποιητής ελιάς και ελαιόλαδου κ. Γεώργιος Σακελλαρόπουλος θα αναφερθεί στα διεθνώς αναγνωρισμένα «ευεργετήματα και τη διατροφική αξία της ελιάς» από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας. Ο μελισσοκόμος – τυποποιητής κ. Βασίλειος Λιναρδάκης θα αναφερθεί στη διαχρονική «παρουσία του μελιού Β. Ταϋγέτου».

Η είσοδος στην Εσπερίδα είναι ελεύθερη.

ΙΝ.Ε.ΒΥ.Π.: Στον νέο Μυστρά, αμέσως μετά το άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στο αναπαλαιωμένο Δημοτικό Σχολείο Μυστρά. Ιδιαίτερη προσοχή στις θέσεις στάθμευσης προκειμένου να γίνεται απρόσκοπτα η κυκλοφορία των οχημάτων, από και προς τον Βυζαντινό Μυστρά.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις