ΣΠΑΡΤΗ. Βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει στην Πνευματική Εστία Σπάρτης την Δευτέρα 24/7/23. Το έργο του συμπολίτη Βαγγέλη Θεοδώρου φέρει τον τίτλο: «Ο Αρχιμανδρίτης Συμεών Μουστάκης (1864-1916)».

Όπως σημειώνεται στην περίληψη της εν λόγω εργασίας, «Ο Αρχιμανδρίτης Συμεών Μουστάκης (1864-1916) υπήρξε ένας λόγιος ασκητής, η δράση του οποίου απλώνεται στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Με καταγωγή από το χωριό Λογκανίκος της βόρειας Λακωνίας ταξίδεψε σε παιδική ηλικία στον βυζαντινό Άθωνα, όπου μυήθηκε στην ασκητική και ησυχαστική παράδοση δίπλα στον περίφημο ασκητή Χατζη-Γιώργη. Ακολούθως, ταξίδεψε στο αυτοκρατορικό μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Θεοβαδίστου Όρους Σινά και εντάχθηκε στη Σιναϊτική μοναστική αδελφότητα, μελετώντας και εργαζόμενος στην περίφημη βιβλιοθήκη της Μονής.

Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο Νεοχώρι Φαλαισίας του νομού Αρκαδίας, όπου παρέμεινε μέχρι λίγο πριν την κοίμησή του. Στο ορεινό ημιυπόγειο ασκητήριό του συγκρότησε μια μεγάλη και πολύτιμη βιβλιοθήκη εντύπων βιβλίων, αναλαμβάνοντας παράλληλα ευρύ κηρυκτικό και πνευματικό έργο στη Λακωνία και τη Μεσσηνία.

Το σωζόμενο τμήμα της προσωπικής του βιβλιοθήκης που εντοπίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στη Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή, τη δράση, την πνευματική καλλιέργεια και τις γνώσεις του. Παράλληλα, ο συλλεκτικός χαρακτήρας της βιβλιοθήκης με σπάνια ή και μοναδικά τεκμήρια, πιστοποιεί ότι ο Λακεδαιμόνιος ασκητής υπήρξε μια χαρισματική προσωπικότητα που μέχρι σήμερα παρέμενε εν πολλοίς άγνωστη»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις