ΓΕΡΑΚΙ. Φεστιβάλ γευσιγνωσίας, food blogging, έκθεση υφαντών, ξεναγήσεις στους βυζαντινούς θησαυρούς του οικισμού, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις περιλαμβάνει το φετινό πολιτιστικό τετραήμερο που διοργανώνεται από τις 30 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου 2023 στο Γεράκι Δήμου Ευρώτα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Κυριακή 30 Ιουλίου - Peloponnese Food Stories

Σύλλογοι και επαγγελματίες του τόπου, υποστηριζόμενοι από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Ευρώτα και το Επιμελητήριο Λακωνίας, ενώνουν δυνάμεις για την υλοποίηση ενός σημαντικού γαστρονομικού δρώμενου, του Peloponnese Food Stories: Ιστορίες γεύσεων, ανθρώπων, πολιτισμού που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ένα ταξίδι στην ιστορική παράδοση, με υφαντά να κρέμονται από τα μπαλκόνια των σπιτιών. Η υφαντική τέχνη αποτελεί παράδοση για το Γεράκι, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, και έλκει τις ρίζες της από την αρχαία Ελλάδα.

Στην κεντρική πλατεία οι τοπικοί παραγωγοί θα προσφέρουν γευστικές δοκιμές, οι chefs και οι γυναίκες των πολιτιστικών συλλόγων θα ετοιμάσουν πεντανόστιμες και εμβληματικές συνταγές της Λακωνικής Γαστρονομίας, ενώ στα παιδικά εργαστήρια οι μικροί μάγειρες και οι μικρές μαγείρισσες θα παίξουν, θα διασκεδάσουν και φυσικά θα μαγειρέψουν.

Δευτέρα 31 Ιουλίου - «Μουσική παράσταση … υπό το Σεληνόφως».

Ποίηση και μουσική σε ένα μοναδικό αφιέρωμα στον μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο. Ο Δήμος Ευρώτα, η Κοινωφελής Επιχείρηση «Ευρώτειος Πολιτεία», η Κοινότητα Γερακίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών, σας προσκαλούν στις 21:00 στην είσοδο του Κάστρου Γερακίου σε μια «Μουσική παράσταση … υπό το Σεληνόφως». Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Γυναικείες μορφές στο έργο του Γιάννη Ρίτσου: η γυναίκα στη σονάτα του Σεληνόφωτος, η μάνα στον Επιτάφιο, η Ελένη… Αποσπάσματα διαβάζει και δραματοποιεί η ηθοποιός Μαρία Τζανουκάκη. Τραγουδά η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά. Παίζουν οι: Μαριλίζα Παπαδούρη (βιολοντσέλο), Δημήτρης Παπαγγελίδης (κιθάρα). Πιάνο και επιμέλεια της παράστασης ο Γιώργος Αντ. Παυλάκος. Απαγγελίες και τραγούδι ο μουσικός-εκπαιδευτικός και συγγραφέας Παναγιώτης Ανδριόπουλος. Ηχοληψία ο Θεόδωρος Χρηστάκος.

Ο Λάκωνας ποιητής σε μια συνομιλία με τους ποιητές Lorca, Σαπφώ, Γκάτσο, Σαχτούρη, Καμπανέλη, τους συνθέτες Μπετόβεν, Χατζηδάκι, Θεοδωράκη, Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Παπαϊωάννου, Ξαρχάκο και τους ερμηνευτές Νταντωνάκη και Ξυλούρη.

Τρίτη 1 Αυγούστου - «ΦΕΣΤΙΒΑΛΑΚΙ Νο2»

Η Κοινωφελής Επιχείρηση «Ευρώτειος Πολιτεία» και ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Κυριών & Δεσποινίδων Γερακίου διοργανώνουν τη χορευτική εκδήλωση «ΦΕΣΤΙΒΑΛΑΚΙ Νο2» στην πλατεία Πάνω Βρύσης στο Γεράκι στις 21:00.

Η συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά. Θα χορέψουν χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας τα παιδικά, εφηβικά και ενήλικα χορευτικά τμήματα του συλλόγου. Φιλοξενούμενο χορευτικό συγκρότημα είναι το Χορευτικό Λεωνιδίου του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

Τετάρτη 2 Αυγούστου - «Γιορτή του Μετανάστη»

Οι εκδηλώσεις της ημέρας είναι αφιερωμένες στην προσφορά των ομογενών Γερακιτών: Το απόγευμα 18:00-20:00 θα γίνει δωρεάν ξενάγηση στις βυζαντινές εκκλησίες του οικισμού και αμέσως μετά θα υπάρξει παράκληση με αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προς τιμή των ομογενών Γερακιτών.

Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με τη μουσική εκδήλωση «Γιορτή του Μετανάστη» που συνδιοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερονθρών και την Κοινότητα Γερακίου, στην κεντρική πλατεία του Γερακίου, λίγο μετά τις 21:00, με τις φωνές του Σπύρου Κουτσοβασίλη και της Ειρήνης Χριστοφιλάκη και τις μελωδίες γνωστών τραγουδιών.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις