ΚΟΣΜΟΣ. Με κάθε καινούρια ταινία του ο Γιώργος Λάνθιμος βάζει κι ένα καινούριο στοίχημα με τον εαυτό του και μέχρι σήμερα μοιάζει να μην έχει χάσει ούτε ένα. Το τελευταίο κερδήθηκε με τον καλλιτεχνικό και εμπορικό θρίαμβο της "Ευνοούμενης" (Αργυρό Λιοντάρι και βραβείο ερμηνείας στην Βενετία), σηκώνοντας τον πήχη πολύ ψηλά για την επόμενη κινηματογραφική προσπάθειά του.

Κι εκείνος, για ακόμα μια φορά, απέφυγε να αντιγράψει τον εαυτό του, δοκιμάζοντας κάτι καινούριο, το οποίο φέρει ταυτόχρονα την ευδιάκριτη υπογραφή του. Διατήρησε το μέγεθος της μεγάλης αμερικανοβρετανικής παραγωγής με μια αφήγηση που δεν απογοητεύει το κοινό του. Επέλεξε μια γνώριμη ιστορία, αυτή του "Φρανκενστάιν", κι από εκεί και πέρα άρχισε να την εμπλουτίζει με τις δικές του ιδιαίτερες πινελιές.

Το Poor Things αποτελεί την τέταρτη ταινία στην οποία ο Γιώργος Λάνθιμος συνεργάζεται με την Emma Stone, σφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον τίτλο της «μούσας» που της έχει αποδοθεί. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Cineuropa, ο Λάνθιμος αποκάλυψε ότι έχει σκηνοθετήσει μία ακόμα νέα ταινία, η οποία σηματοδοτεί την επιστροφή του στην Ελλάδα. Σε αυτό το έργο, στο οποίο δεν έχει γίνει ακόμα ούτε η αποκάλυψη του τίτλου, πρωταγωνιστεί και πάλι η Stone.

Ο Λάνθιμος, μπορεί να μην αποκάλυψε λεπτομέρειες για αυτή την ταινία, ανέφερε όμως ότι είναι πολύ διαφορετική από το Poor Things. Η Stone και ο Λάνθιμος έχουν, επίσης, συνεργαστεί στις The Favorite (2018), Βληχή (2022) και AND, που αναμένεται να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή το 2024.

Η ιστορία αφορά την Bella Baxter, μία νυμφομανή κοπέλα που ζει στη βικτοριανή εποχή. Η Bella θέλοντας να ξεφύγει από τον βίαιο σύζυγό της, αυτοκτονεί, αλλά επαναφέρεται στη ζωή από έναν εκκεντρικό επιστήμονα, ονόματι, Goodwin Baxter (τον υποδύεται ο Willem Dafoe). Για την επαναφέρει στη ζωή, ο Goodwin Baxter μεταμόσχευσε στο κρανίο της τον εγκέφαλο ενός αγέννητου αλλά ζωντανού εμβρύου που κυοφορούσε.

Η υπόθεση, λοιπόν, αφορά την ζωή ενός νηπίου, το οποίο βρίσκεται ξαφνικά στο σώμα μίας ενήλικης γυναίκας. Το νήπιο-Bella μεγαλώνει άγαρμπα δίπλα στον Goodwin, ώσπου, κάποια στιγμή τον εγκαταλείπει και βρίσκεται στο Παρίσι ως μία ανεξάρτητη σεξεργάτρια. Το χιούμορ, η θλίψη αλλά και τα σεξουαλικά μαθήματα κυριαρχούν, σε αυτό το παράξενο δημιούργημα για το οποίο οι προσδοκίες φαίνεται να είναι πολύ υψηλές!

Η πορεία προς την ενηλικίωσή της είναι μια γιγαντιαία, ξεκαρδιστική φάρσα και την ίδια στιγμή μια παιχνιδιάρικη, μα βιτριολική ματιά στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο Λάνθιμος την αποκαλύπτει με πικρή θυμηδία, μα αυτή τη φορά, σε σχέση με σχεδόν όλες τις προηγούμενες ταινίες του, προτιμάει να γελάσει κι όχι να μελαγχολήσει μαζί της. Κι αυτή η αίσθηση πλημμύρισε την Sala Grande της πρωινής δημοσιογραφικής προβολής, οι θεατές της οποίας καταχειροκρότησαν ενθουσιασμένοι στο φινάλε.

Αμέσως, λοιπόν, το "Poor Things" μετατράπηκε στο προσωρινό μεγάλο φαβορί της φετινής κούρσας για το Χρυσό Λιοντάρι, ενώ ισχυρή υποψηφιότητα για το βραβείο γυναικείου ρόλου έβαλε και η απολαυστική Έμα Στόουν, με μια τολμηρή ερμηνεία (όχι μόνο για τις γραφικές σκηνές σεξ, αλλά για την απαιτούμενη κωμικοτραγική ισορροπία), η οποία μπορεί να της χαρίσει μια ακόμα οσκαρική υποψηφιότητα.

Βασίζεται τελικά το Poor Things σε βιβλίο;

Το Poor Things βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα, το οποίο έγραψε ο Alasdair Gray το 1992 και κέρδισε το βραβείο Whitbread και το Guardian Fiction Prize. Για να λάβει ο Γιώργος Λάνθιμος τα πνευματικά δικαιώματα, έχει αποκαλύψει ότι πήγε ο ίδιος στο σπίτι του Alasdair Gray στην Γλασκόβη. Για τον συγγραφέα του βιβλίου, ο Έλληνας σκηνοθέτης έχει επισημάνει ότι «ήταν ένας αξιαγάπητος άνδρας. Δυστυχώς, πέθανε λίγα μόλις χρόνια πριν δημιουργήσει την ταινία (το 2019), αλλά ήταν πολύ ξεχωριστός και γεμάτος ενέργεια».

Τοποθετημένο στη Γλασκώβη και στα περίχωρά της, στην Αλεξάνδρεια και στο Παρίσι της δεκαετίας του 1880, το βιβλίο περιγράφει τις ερωτικές ζωές δύο γιατρών και μιας γυναίκας που ένας από τους δύο έχει δημιουργήσει. Περιέχει μερικούς ανίερους γάμους, αλλά σχεδόν καμία διαστροφή.

Στο Poor Things, εκτός από την Emma Stone και τον Willem Dafoe (Dr. Godwin Baxter), παίζουν ακόμα οι Mark Ruffalo, Ramy Youssef, Vicki Pepperdine, Jack Barton, Charlie Hiscock κ.α.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις