ΛΑΚΩΝΙΑ. Παντελώς άγνωστη εκτός Λακωνίας μόλις δεκαπέντε χρόνια πριν, η Κυδωνίτσα είναι σήμερα μία από τις πιο γρήγορα διαδιδόμενες γηγενείς ποικιλίες. Στον τόπο της αναμειγνυόταν κυρίως με άλλες λευκές ή αξιοποιούνταν σε χωρικές οινοποιήσεις. Ακόμη όμως και αν είχε μείνει μέχρι πρόσφατα εντός των συνόρων του νομού, αναπόφευκτα θα είχε τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων της αμπελουργίας για έναν σημαντικό λόγο: είναι εξαιρετικά ανθεκτική στην ξηρασία, ιδιότητα που θα την κάνει μία από τις πιο περιζήτητες ποικιλίες για τα επόμενα χρόνια της κλιματικής κρίσης.

Την Κυδωνίτσα τη συναντάμε πια σχεδόν σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ τελευταία εξαπλώνεται σε όλο και πιο βόρειες περιοχές. «Παρά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των τόπων όπου τη βρίσκουμε, η Κυδωνίτσα παραμένει συνεπής στον φινετσάτο χαρακτήρα της», παρατήρησε κατά τη διάρκεια της γευσιγνωσίας η Κική Παναγιώτου. Ο Αλέξανδρος Μπουζίκας, από την πλευρά του, υποστηρίζει πως η ποικιλία δίνει εκφραστικά κρασιά, με καθαρότητα γεύσης και αρώματα πράσινων φρούτων, θυμίζοντας κυρίως κυδώνι και αχλάδι, αλλά και ξύσμα εσπεριδοειδών, ενώ στις πιο ώριμες εκδοχές της κυριαρχούν τα πιο έντονα αρώματα των πυρηνόκαρπων και των τροπικών.

Ο Θανάσης Εξάρχου θεωρεί πως στο μέλλον θα δούμε ακόμη πιο αξιόλογα κρασιά, καθώς τα περισσότερα από τα δείγματα που δοκιμάστηκαν προέρχονται από νεαρά αμπέλια και γι’ αυτό υστερούν προς το παρόν σε συμπύκνωση. Σύμφωνα με τον Βασίλη Γαλανό, είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για δυναμικό παλαίωσης, ωστόσο κάποια δείγματα που προέρχονται από μεγαλύτερης ηλικίας αμπέλια έδειξαν ότι μπορούν να ευεργετηθούν με το πέρασμα τριών, τεσσάρων ή και περισσότερων χρόνων.

Σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά περίπου είκοσι μονοποικιλιακές εκδοχές της Κυδωνίτσας, με την εγχώρια ζήτηση να δείχνει ότι σύντομα ο αριθμός αυτός θα μεγαλώσει. Κυκλοφορούν όμως και μερικά υπέροχα χαρμάνια της, κυρίως με Ασύρτικο, με το οποίο φαίνεται να ταιριάζει, διατηρώντας τον αρωματικό της χαρακτήρα, ενώ η δομή της ενισχύεται από την πιο χαρισματική ελληνική ποικιλία.

Οι γηγενείς μας ποικιλίες, όπως η Κυδωνίτσα, είναι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα έναντι των άλλων οινοπαραγωγών χωρών. Αν δεν τις καλλιεργήσουμε, δεν τις κατανοήσουμε καλύτερα και δεν δοκιμάσουμε τις δυνατότητές τους στον τόπο τους, δεν θα μάθουμε ποτέ τι πραγματικά αξίζουν.

Συνατήσαμε την Κυδωνίτσα

  • Οινοποιείο Νικολάου
  • Κτήμα Παλυβού, Διάσελο
  • Papagiannakopoulos Winery
  • Κτήμα Θεοδωρακάκου
  • Monemvasia Winery Tsimbidi
  • Κτήμα Λίγας, Barrique,
  • Aμπελώνες Ζαχαριά, Lexis K,
  • Ieropoulos Family Winery,
  • Μητραβέλας Émigré
  • Κτήμα Μπαϊρακτάρη Rarus K,
  • Vatistas Ioannis,
  • Aslanis Family Winery,
  • Oenops,
  • Κτήμα Δύο Ύψη, Διάλογος

Δοκιμάζουμε:

Κτήμα Θεοδωρακάκου, 2022 12,5% abv

Αν και δεν εντυπωσιάζει με την ένταση των αρωμάτων του, η κομψή παρουσία του πράσινου φρούτου και της ορυκτότητας το κάνει αρκετά ενδιαφέρον κρασί. Θα του πήγαινε ένα ριζότο άγριων μανιταριών. Α.Μ. Κόστος: 8€

Monemvasia Winery Tsimbidi, 2021 13% abv

Έντονα αρώματα μοσχολέμονου, ώριμου αχλαδιού και κυδωνιού. Στο στόμα είναι εξαιρετικά δομημένο κρασί, με επίγευση ελαφρώς βοτανική. Θα του πήγαινε πολύ ένα φρέσκο ψητό καλαμάρι με πέστο μαϊντανού. Κ.Π. Κόστος:13€

Vatistas Ioannis, 2021 13% abv

Μέτριας έντασης, με πολύπλοκα αρώματα χαμομηλιού, ώριμων εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων. Περισσότερο έντονο και εκφραστικό στο στόμα, με καλή διάρκεια. Ένα μυδοπίλαφο αποτελεί τον ιδανικό σύντροφό του. Θ.Ε. Κόστος:10€

Δοκίμασαν οι γευσιγνώστες

  • Κ.Π. Κική Παναγιώτου, αρθρογράφος οίνου, Digital Storyteller
  • Θ.Ε. Θανασής Έξαρχου, οινολόγος (Κτήμα Παυλίδη)
  • Α.Μ. Αλέξανδρος Μπουζίκας, Certified Advanced Sommelier

Φωτογραφίες: Όλγα Δέικου

Πηγή: Γαστρονόμος

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις