ΚΟΣΜΟΣ. Το ξερίζωμα ενός καρότου ή το κόψιμο ενός θάμνου δεν είναι μια μορφή βοτανικού βασανιστηρίου και μπορείτε να δαγκώσετε αυτό το μήλο χωρίς ανησυχία. Ωστόσο, φαίνεται ότι πολλά φυτά μπορούν να αντιληφθούν και να μας δείξουν τα φυσικά ερεθίσματα και τις βλάβες με τρόπους που είναι πιο περίπλοκοι από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Ορισμένα φυτά έχουν προφανείς αισθητηριακές ικανότητες, όπως η μυγοπαγίδα της Αφροδίτης και οι απίστευτες παγίδες της που μπορούν να κλείσουν σε περίπου μισό δευτερόλεπτο. Ομοίως, το ευαίσθητο φυτό ρίχνει γρήγορα τα φύλλα του ως απόκριση στο άγγιγμα, μια προσαρμογή που μπορεί να χρησιμεύσει για να τρομάξει τα πιθανά φυτοφάγα ζώα.

Ενώ αυτά τα φυτά εμφανίζουν ορατά μια σαφή αισθητηριακή ικανότητα, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι άλλα φυτά είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται και να ανταποκρίνονται σε μηχανικά ερεθίσματα σε κυτταρικό επίπεδο.

Το Arabidopsis (ένα φυτό της οικογένειας της μουστάρδας που χρησιμοποιείται συνήθως σε επιστημονικές μελέτες) στέλνει ηλεκτρικά σήματα από φύλλο σε φύλλο όταν τρώγεται από κάμπιες ή αφίδες, σήματα για να ενισχύσει τις χημικές του άμυνες κατά των φυτοφάγων. Ενώ αυτή η αξιοσημείωτη απόκριση ξεκινά από φυσική βλάβη, το ηλεκτρικό προειδοποιητικό σήμα δεν είναι ισοδύναμο με σήμα πόνου και δεν πρέπει να ανθρωπομορφοποιούμε ένα τραυματισμένο φυτό ως φυτό που πονάει.

Τα φυτά έχουν εξαιρετικές ικανότητες να ανταποκρίνονται στο φως του ήλιου, τη βαρύτητα, τον άνεμο, ακόμη και τα μικροσκοπικά τσιμπήματα εντόμων, αλλά (ευτυχώς) οι εξελικτικές επιτυχίες και οι αποτυχίες τους δεν έχουν διαμορφωθεί από τα βάσανα, απλώς την απλή ζωή και τον θάνατο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις