Πολλές οι προσδοκίες των κοινωνιών από την Αυτοδιοίκηση, τόσο του Α’ όσο και του Β’ βαθμού. Ταυτισμένες οι επιλογές με πρόσωπα αλλά και κόμματα. Οι θητείες ικανές χρονικά για να αποδώσουν έργο οι αιρετοί. Οι πόροι, έτσι όπως γνωρίζαμε τις πηγές τους, περιορισμένοι αλλά οι ευκαιρίες, έτσι όπως πρέπει να μάθουμε στη νέα εποχή, πολλές.

Τα σχήματα στις Περιφέρειες και στους Δήμους πρέπει να είναι μικτά. Άνθρωποι με γνώση και κατάρτιση αλλά και άνθρωποι με πυγμή και εμπειρία. Οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης διεκδικούν πόρους από το Ελληνικό Δημόσιο και από το Ευρωπαϊκό καθεστώς. Λέω καθεστώς διότι αλήθεια είναι ότι πλέον η πλειοψηφία των πολιτικών και των μέτρων, των κανονισμών και των πόρων, εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με ότι αυτό σημαίνει.

Η Ελλάδα διαθέτει πλήθος συγκριτικών πλεονεκτημάτων που απασχολούν την Ευρώπη. Κλίμα, πρωτογενή παραγωγή, πολιτισμό, τουρισμό, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Αυτοδιοίκηση έχει τα «περάσματα» σε αυτόν τον χάρτη και καλείται να αξιοποιήσει προς όφελος, πρώτα των Ελλήνων πολιτών, τις δυνατότητες που υπάρχουν σε μια Ευρωπαϊκή προοπτική αλλά με εθνικό πρόσημο. Ότι αποτελεί Brand στην Ελλάδα, όσα είναι αδιαφιλονίκητα πλεονεκτήματα της, ό,τι υπάρχει μόνον εδώ και πουθενά αλού, είναι πρώτα εθνικό για να μπορεί να είναι και ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο.

Η συνείδηση των Αυτοδιοικητικών είναι το στοιχείο που δίνει στο έργο τους την ταυτότητα του. Αλίμονο αν η Αυτοδιοίκηση είναι μόνο ένας βραχίονας της κεντρικής πολιτικής εξουσίας και επίσης αλίμονο αν η Αυτοδιοίκηση ενεργεί ως ξεκομμένο απολίθωμα εσωστρεφούς εξουσίας.

Στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στη Σπάρτη, στις 8 και 9 Μαρτίου 2024 σχεδιάζεται το 1ο Forum Πελοποννήσου για την Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Αυτοδιοίκηση. Στην ουσία πρόκειται για τη σύναξη των αυτοδιοικητικών της Πελοποννήσου, κυβερνητικών παραγόντων και κοινωνικών φορέων, με στόχο την αποτύπωση και τη συζήτηση επι θέσεων και απόψεων για την επόμενη ημέρα στην Πελοπόννησο.

Θα κληθούν περιφερειάρχες, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, πρόεδροι ενώσεων, υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς υπουργείων, εταιρείες ανάπτυξης, για να τεκμηριώσουν ή να προβληματίσουν σχετικά με τη βιωσιμότητα των πολιτικών στην αυτοδιοίκηση.

Θέματα που αφορούν στη διαχείριση, στην ωρίμανση, στην ενημέρωση και σχετίζονται με τα κυρίαρχα ζητήματα ή οράματα της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.

Ψηφιοποίηση, κυκλική οικονομία, πράσινη ανάπτυξη, διαχείριση φυσικών πόρων, ενέργεια, είναι τομείς που θα κληθούν οι συμμετέχοντες να τοποθετηθούν.

Οι εκλογές στην Αυτοδιοίκηση μόλις ανέδειξαν τις νέες ηγεσίες στις Περιφέρειες και στους Δήμους. Ομοίως και οι Εθνικές εκλογές διαμόρφωσαν συγκεκριμένες ισορροπίες στο Κοινοβούλιο και στην Κυβέρνηση. Η κοινωνία, βιώνει μεν πρωτόγνωρες επιδράσεις και συνέπειες (υγεία, κλίμα, πόλεμος, φτώχεια) αλλά παρακολουθεί κι ενδιαφέρεται για την λειτουργία και αντιπροσωπευτικότητα της Αυτοδιοίκησης της.

Το 1ο Forum Πελοποννήσου για την Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Αυτοδιοίκηση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης, είναι μια καλή ευκαιρία για θέσεις, διάλογο, προβληματισμό, συμπεράσματα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις