Ας μην σκορπούμε την ανησυχία μόνον και ας μην σπέρνουμε πάντα τον πανικό. Ας δεχθούμε ότι υπάρχει και η καλή, των πραγμάτων, πλευρά, την οποία πρέπει να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε.

Ο λόγος για την πόλη Σπάρτη όπου αν και η ρυμοτομία της το επιτρέπει εμείς θα την δούμε από το ύψος ενός ισχυρού drone.

To drone υψώνεται από την κεντρική πλατεία και κινείται ανατολικά, αφήνοντας πίσω την Παλαιολόγου... Το παλαιό Μουσείο αναβαθμίζεται ώστε να μπορεί να στεγάσει ιδιαίτερες συλλογές και να γίνει πιο λειτουργικό χωρίς, προς Θεού, η αναβάθμισή του να είναι ανασταλτικός παράγοντας για το νέο Μουσείο.

Το drone κινείται πάντα σε ύψος άνω των 100 μέτρων βόρεια και πάνω από τον Όσιο Νίκωνα. Εδώ φαίνεται να γίνεται ανάπλαση του πάρκου των 118 ή ΟΤΕ και το Open Mall φθάνει πλέον και στην οδό Οσίου Νίκωνος.

Το drone γλιστρά ακόμα πιο βόρεια πάνω από τους φοίνικες της Παλαιολόγου και το άγαλμα του Λεωνίδα. Εδώ γίνεται αναγωμή γιατί το γήπεδο μεταφέρεται και δίνει τη θέση του σε μια μεγάλη πύλη και χώρο υποδοχής στην Αρχαία Σπάρτη όπου θα εκτεθούν ψηφιδωτά και ευρήματα σε μια πρωτοφανή και αξεπέραστη «αναπαράσταση» που φαίνεται ότι θα συμπαρασύρει και ανασκαφικό έργο όχι μόνον στο Αρχαίο Θέατρο αλλά και στο Τύμπανο, τόπο ανατολικά του σημερινού αρχαιολογικού χώρου.

Το drone συνεχίζει βόρεια και δυτικά γιατί βλέπει μια νέα χάραξη μεγάλου διπλού δρόμου, επέκταση της Πλατανιστά, που περνά πίσω από την δεξαμενή και οδηγεί στο νέο Νοσοκομείο. Στέκεται πάνω απο το νέο Νοσοκομείο όπου καταγράφει απόλυτη ενεργειακή αυτονομία, τάξη και πλήθος κόσμου.

Το drone κινείται πλέον ανατολικά για να βρεθεί πάνω από το ολοκληρωμένο νέο αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης (ΧΥΜΟΦΙΞ) το οποίο δεσπόζει ως κόμβος πολιτισμού αλλά και συγκοινωνίας. Ακριβώς δίπλα του εξελίσσονται εργασίες ανάδειξης και ανάπλασης του Ευρώτα και αρχαιολογικών ευρημάτων... Η παλαιά γέφυρα έχει γίνει πεζογέφυρα με απεικονίσεις ιστορίας και οικολογίας.

Το drone ακολουθεί αυτές τις εργασίες που αναδεικνύουν την ροή του ιστορικού ποταμού (τρέχει νερό ακόμα και το καλοκαίρι) και εμπλουτίζουν την παρόχθια βλάστηση και μέσα σε λίγα λεπτά, καταγράφοντας μια απίστευτου κάλλους παρόχθια Σπάρτη, φθάνει πάνω απο την γέφυρα της νέας εισόδου (κοντά στο ΚΤΕΛ) όπου κι εδώ φαίνονται κάποια έργα για δημιουργία πρόσθετου ποδηλατόροδρομου.

Είναι ώρα που η αυτονομία του drone εξαντλείται, αλλά είναι αναγκαία κάποια ακόμα πλάνα. Κινείται νότια, περνά πάνω από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και καταγράφει εργασίες διευθέτησης της περιφερειακής οδού αλλά κι ένα μεγάλο έργο, πολύ μεγάλο, απέναντι ακριβώς από το Πανεπιστήμιο, με εντυπωσιακές οδικές διασυνδέσεις απο κάθε σημείο του ορίζοντα. Πρόκειται για το μεγάλο Αθλητικό Κέντρο της Σπάρτης, «Στάδιο και Παλαίστρα» με γήπεδο ποδοσφαίρου, κλειστό μπάσκετ, βόλλευ, χάντμπολ, πάλης. Κολυμβητήριο και προπονητήριο. Απίστευτο κι όμως αληθινό.

Το drone αναζητά το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής το οποίο θα το βρει στην απόληξη της παρόχθιας ανάπλασης του Ευρώτα.

Επιστρέφει προς το κέντρο της Σπάρτης και εντοπίζει απέναντι απο τα συγκροτήματα των σχολείων έργο που ενοποιεί την Μαθητική Εστία με τον διπλό δρόμο... Εδω γίνεται η φοιτητική Εστία - Λέσχη της Σπάρτης αλλά έχει ακόμα μέλλον, όπως και μια χάραξη δρόμου που φαίνεται να επεκτείνει την οδό Λυκούγου προς τον Μυστρά...

Το drone προσγειώνεται στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης όπου παίζουν τα παιδιά της Σπάρτης...

Το όνομα του drone; «Όραμα»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις