Εξαναγκάστηκα να παρακολουθήσω, μαγνητοσκοπημένη, τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σπάρτης που έγινε την Τετάρτη 5 Ιουνίου. Μια συνεδρίαση που έμελλε να αποκαλύψει μια σημαντική ασυμμετρία στην πτέρυγα της δημοτικής αρχής. Η αποκάλυψη έγινε όταν, κατά γενική ομολογία, ο γενικός γραμματέας του δήμου, υψηλόβαθμος υπάλληλος, άσκησε με τον λόγο του, κατά τη συνεδρίαση, κριτική στον δημόσιο λόγο της Παράταξης της κ. Κανελλοπούλου στον τύπο, εγκαλώντας μάλιστα την επικεφαλής της παράταξης «Σπάρτη Μπροστά» και υπενθυμίζοντάς της ότι ο πολιτικός φορέας της (!) έχει ψηφίσει στην ΚΕΔΕ το ύψος του μισθού του γ.γ. δήμου.

Αυτή η αναφορά ήταν η αφορμή - κι αιτία μαζί - για έκρηξη στη συνεδρίαση την οποία προσπάθησε να αποσοβήσει, ως διαφαινόμενο κίνδυνο, ο δήμαρχος Σπάρτης. Ο Μιχάλης Βακαλόπουλος προκειμένου να λάβει τέλος η αψιμαχία, ζήτησε από τον γ.γ. του δήμου να ανακαλέσει την αναφορά περί πολιτικού φορέα που βρίσκεται πίσω από την Τασία Κανελλοπούλου.

Δυστυχώς ο γ.γ., προφανώς έχοντας άγνοια προσώπων και πράγματων, αλλά και του κώδικα εξουσίας, όχι μόνον δεν ανακάλεσε και δεν συμμορφώθηκε με τη θέση του δήμαρχου αλλά επέμεινε, δημιουργώντας πλέον σοβαρό πρόβλημα ασυμμετρίας στην δημοτική αρχή. Άφησε δηλαδή στον δήμαρχο την πρωτοβουλία κάθε κίνησης που θα μπορούσε να είναι και δραματική για τον γ.γ. ...

Το περιστατικό, αφενός κρίνεται απ’ όλους και μάλλον πρόκειται για μια πολύ ατυχή στιγμή του γ.γ. που απέδωσε στην Παράταξη της Τασίας Κανελλοπούλου μονοκομματικό χαρακτήρα, ως μη όφειλε. Αφετέρου ανέδειξε μια στιγμιαία, τουλάχιστον, ανεπάρκεια του γ.γ. να συντονιστεί με τη δημοτική αρχή, ως όφειλε, και ιδίως να ευθυγραμμιστεί με τον πολιτικό ελιγμό του Μιχάλη Βακαλόπουλου ώστε το θέμα να μην πάρει διαστάσεις που δεν του αναλογούν ή δεν είναι χρήσιμες.

Τελικά, όπως διεφάνη, η υπέρβαση των ορίων απο τον γ.γ. του δήμου Σπάρτης, που έκανε χρήση του λόγου στη συνεδρίαση με πολιτικές αναφορές υπαινικτικές και άστοχες - κάτι που μάλλον δεν προβλέπεται έτσι κι αλλιώς - δημιούργησε συνθήκες ασυμμετρίας αν όχι αστάθειας που θα πρέπει άμεσα η δημοτική αρχή να διορθώσει.

Αν δεχθούμε ότι η στάση του γ.γ. προκάλεσε πολλαπλό πρόβλημα, μάλλον είναι ο ίδιος που πρέπει να το διορθώσει στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ανακαλώντας όσα προκαλούν και ξεφεύγουν της αρμόδιότητάς του και ζητώντας συγνώμη τόσο από τον δήμαρχο όσο και από το Σώμα για όσα προκάλεσε.

Σε διαφορετική περίπτωση η δημοτική αρχή Σπάρτης και ο δήμαρχος αναλαμβάνουν μια ακόμα ευθύνη, που δεν ήταν καθόλου αναγκαία, στην παρούσα φάση. Σήμερα στον δήμο χρειάζεται ηρεμία, ψυχραιμία και στοχοπροσήλωση.

Σαφώς και ο επικεφαλής κάθε παράταξης μπορεί και πρέπει να στηρίζει τους συνεργάτες του αρκεί και αυτοί να έχουν επίγνωση των καταστάσεων, αντίληψη των ορίων και συναίσθηση, τόσο της θεσμικής όσο και της προσωπικής τους ευθύνης.

Τελικά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Στέφανος Βρεττάκος αν και δέχθηκε αυστηρές παρατηρήσεις από τον δήμαρχο, είχε δίκιο όταν διαπίστωνε, στην έναρξη της συνεδρίασης, ότι για έναν άπειρο αυτοδιοικητικό δεν είναι εύκολο να βλέπει πίσω από την κολώνα. Δυστυχώς ανάμεσα στον γ.γ. και τον δήμαρχο υπάρχει κολώνα...

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις