Ο καιρός μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα κυλήσει γρήγορα. Θα έρθει σύντομα η εποχή που θα αναζητάμε και θα αναρωτιόμαστε ποιοι θα είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια των δήμων και της Περιφέρειας.

Ειδικά στους Δήμους, τον πλησιέστερο στον πολίτη φορέα εξουσίας, οι συζητήσεις ανοίγουν από τώρα, αφού υπάρχουν πρόσωπα που δηλώνουν την υποψηφιότητά τους και την έκθεσή τους στην κρίση των πολιτών.

Η συγκρότηση ψηφοδελτίων δεν είναι απλό θέμα. Θέλει σπουδή, εμπειρία, δημοκρατικότητα και πάνω απ’ όλα όραμα. Γιατί κανένα σχέδιο και κανένα πλάνο για το αύριο δεν μπορεί να γίνει πράξη από ένα γερασμένο, κατάκοπο και εγκλωβισμένο σώμα αιρετών. Το σώμα των δημοτικών συμβούλων είναι πάντα κρίσιμο και είναι αυτό που αποδεικνύει τελικά τις πραγματικές βλέψεις και σκοπούς του δήμαρχου.

Είναι σαφώς η ώρα που, όσοι θέλουν να προσφέρουν υπηρεσίες στον τόπο και να γίνουν στηρίγματα της Αυτοδιοίκησης, πρέπει να «κάνουν πέρα» και να δώσουν χώρο και ρόλο στους νεότερους ανθρώπους. Στους άνδρες και γυναίκες πέριξ των 40 και 50 ετών. Μόνο δημοτικά συμβούλια με ανθρώπους σε αυτή την «χρυσή ηλικία» μπορούν να οδηγήσουν τον τόπο μπροστά. Σε αυτούς τους ενεργούς πολίτες, που μπορεί κάποιοι να έχουν αλλά κάποιοι να μην έχουν εμπειρία από την αυτοδιοίκηση, πρέπει να αναγνωριστεί ρόλος και να δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχουν με την αξία τους.

Οι παλαιοί, όπως ξέρουν να φράζουν τον δρόμο προς την συμμετοχή αλλά και την εκλογή έτσι θα ξέρουν να τον ανοίξουν…

Ο επικεφαλής κάθε παράταξης, που φιλοδοξεί να γίνει δήμαρχος, πρέπει να σταθμίσει αυτή τη μεγάλη ανάγκη που έχει η αυτοδιοίκηση και η κοινωνία, για νέο αίμα, νέο πνεύμα, νέο βηματισμό και φυσικά νέο ύφος.

Ο ισχυρισμός ότι οι παλαιοί αυτοδιοικητικοί έχουν την εμπειρία, οι δοκιμασμένοι έχουν την σοφία, δεν μπορεί να ευσταθεί και σε ότι αφορά και το τεκμήριο της επιβεβλημένης συμμετοχής τους στα ψηφοδέλτια. Ο πραγματικά έμπειρος και «σοφός» αυτοδιοικητικός είναι αυτός που - μπορεί και ξέρει να - ανοίγει δρόμο στους νεότερους και αυτός που - μπορεί και θέλει να - προσφέρει την εμπειρία και τη σοφία του απ’ έξω, ως ενεργός πολίτης και συνεργάτης των νεότερων ανθρώπων που θα πάρουν την ζωή του τόπου στα χέρια τους.

Όλοι αυτοί λοιπόν, που ενδέχεται να σχεδιάζουν και να οργανώνουν την παραμονή τους στα κοινά με το άλλοθι ότι οι νεότεροι δεν συμμετέχουν και δεν ενδιαφέρονται, πρέπει να κάνουν στην άκρη και να δείξουν το δρόμο σε αυτούς που αναφέρονται… Να ωθήσουν, να καλέσουν τους νεότερους στην αυτοδιοίκηση και να τους υποσχεθούν πως θα είναι δίπλα τους για να βοηθήσουν και όχι για να υπονομεύσουν, είτε πριν είτε μετά τις εκλογές.

Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που ο υποψήφιος δήμαρχος ανήκει στη γενιά των 60ρηδων plus είναι επιβεβλημένο ένα ψηφοδέλτιο από μελλοντικούς και όχι από τέως και πρώην αυτοδιοικητικούς.

Για να γυρίσει σελίδα η Πελοπόννησος, οι δήμοι, οι πόλεις και τα χωριά της, πρέπει οι νεότερες γενιές να πλημμυρίσουν τα ψηφοδέλτια. Οι νέες γενιές της Πελοποννήσου πρέπει να βγουν μπροστά και οι γενιές που υπηρέτησαν επί δεκαετίες την Αυτοδιοίκηση να αναλάβουν άλλο ρόλο, εξίσου σημαντικό και χρήσιμο!