Έχει πολλούς λόγους να διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία αλλά τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Περισσότεροι πόροι στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα; Έργα μεγάλης κλίμακας; Επενδύσεις που συνάδουν με το παραγωγικό ή τουριστικό της προφίλ; Προσέλκυση της εργασικαής ελίτ;

Η Καλαμάτα και η Μεσσηνία βρίσκονται πράγματι σε ένα παροξυσμό αναπτυξιακής κινητικότητας. Ωστόσο, όσες και όποιες επενδύσεις έχουν ήδη γίνει, δεν έχουν λύσει τα προβλήματα που η περιοχή αντιμετωπίζει ως ελληνική περιφέρεια στην άθροιση μάλιστα οικονομικών, υγειονομικών και κοινωνικών κρίσεων.

Με λίγα λόγια αυτό που παρατηρείται, για παράδειγμα στην Καλαμάτα, είναι η αδυναμία τα αναπτυξιακά φαινόμενα να αποδώσουν οφέλη στο σύνολο της κοινωνίας. Στη βάση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τουριστική έκρηξη στην δυτική Μεσσηνία αποφέρει δουλειά και μεροκάματα σε πλήθος κόσμου. Επενδύσεις που επιβάλουν την ανάπτυξη οδικών αρτηριών, αεροδρομίων και λιμένων δεν μπορεί παρά να κρατούν ζωντανή την περιοχή.

Ωστόσο η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, η Καλαμάτα, είναι πλέον μια πόλη στην οποία αποτυπώνονται και διαμορφώνονται όλες εκείνες οι συνθήκες των μεγαλουπόλεων. Υπάρχουν οι ραγδαία αναπτυσσόμενοι επιχειρηματίες αλλά υπάρχουν και οι άνεργοι. Η πόλη, αποτελεί πλέον, προορισμό για Έλληνες και ξένους αλλά σε γειτονιές και στις συνοικίες νιώθεις ότι η ανάπτυξη δεν πέρασε, δεν ακούμπησε. Υπάρχει μεγάλη μερίδα επαγγελματιών που δεν αισθάνεται την απήχηση της φήμης που έχει η Καλαμάτα και η Μεσσηνία. Υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη μερίδα πολιτών που παρακολουθεί την ανάπτυξη στον τύπο. Δεν ξεχνάμε ότι αυτό που συντελείται στην Μεσσηνία δεν είναι ένα «θαύμα». Είναι ένα ανθρώπινο επίτευγμα.

Μεγάλα ζητούμενα στον νομό, όπως η ελιά ΠΟΠ Καλαμάτας, το οδικό δίκτυο δυτικά και η διαμόρφωση μιας Καλαμάτας που δεν θα πληρώσει μόνο το τίμημα μιας γιγάντωσης, είναι βασανιστικά.

Ο τόπος και η κοινωνία έχουν αποδείξει ότι στα δύσκολα έχουν βγει νικητές. Το λόμπυ των Μεσσήνιων επίσης φαίνεται να συντονίζεται. Γι’ αυτό η ανάπτυξη που φέρεται και φαίνεται να αιωρείται πάνω από την Μεσσηνία πρέπει να έχει τουλάχιστον τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά:

- Να μην κρατά κλειστά τα σύνορα με τους όμορους νομούς, δίκην ανταγωνισμού.

- Να προωθεί την ταυτότητα της Μεσσηνίας και της ευρύτερης περιοχής ουσιαστικά και κάθετα και όχι θεωρητικά και οριζόντια.

- Να προωθεί την τοπική της παραγωγή, τόσο όσο και την τουριστική της φυσιογνωμία, και η μια να είναι ισότιμη της άλλης, ώστε να διαχέεται ο κίνδυνος σε περιόδους κρίσης.

- Να καταστήσει το σύνολο των πολιτών της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας ευτυχείς και ασφαλείς και όχι μόνον μια μειονότητα που διαμορφώνει καταστάσεις αλλά τελικά και τις εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις