ΜΑΝΗ. Η ανατολική Μάνη κάηκε. 112.000 χιλιάδες στρέμματα στάχτης. Από αυτά, πάνω από το 55% καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Η ελιά της Μάνης σε αφανισμό. Μαζί της ένας ολόκληρος κόσμος που ζει από την ελιά. Απελπισία και μαρασμός. Οι πρώτες σκέψεις όλων δεν είναι καλές. Οι νέοι αναζητούν διέξοδο στη φυγή. Οι μεσήλικες νιώθουν ότι ξαφνικά η ζωή τους τελείωσε αναζητώντας τις αιτίες και οι ηλικιωμένοι είναι, για πρώτη φορά, παραδομένοι.

Κι όμως, η Μάνη εκτός από την μόνιμη απειλή της φωτιάς έχει κάτι πολύ πιο σημαντικό. Έχει μοναδικό χαρακτήρα, ιδιαίτερο κλίμα - όσο και αν αυτό αλλάζει – κι έχει ήλιο και φυσικά έχει προορισμό.

Προορισμός της Μάνης είναι να υπάρχει και να διαιωνίζει όλα τα καλά της (και αν θέλετε και όλα τα κακά της).

Η καταστροφή, που ακόμα καπνίζει, μπορεί να είναι μια πρόκληση ή μια ευκαιρία. Όχι γιατί αυτό το λένε κάποιοι πολιτικοί για να αποτινάξουν από τους ώμους τις ευθύνες όπως την στάχτη. Όχι γιατί το Σύστημα που κυβερνά τον κόσμο, μας έμαθε κάθε πάθημα και κάθε ζημιά μας να την βαφτίζουμε ευκαιρία. Αλλά γιατί η καταστροφή στη Μάνη οδηγεί τους Μανιάτες σε ένα μονόδρομο επιβίωσης και αναδιάταξης εκεί όπου βρίσκονται και με ό,τι ο τόπος και τα χέρια τους μπορούν να κρατήσουν ζωντανό. Η Μάνη είναι ιδιαίτερος τόπος, ιδιαίτερη θα είναι και η γιατρειά της.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θεώρησε ότι ο Σταύρος Μπένος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας. Χωρίς αμφιβολία οι περγαμηνές του δείχνουν άνθρωπο ικανό, που μπορεί και συνεργάζεται με την Κυβέρνηση, να συνδυάζει δυνάμεις, να αναπτύσσει τις δυνάμεις και τα δεδομένα, να αξιοποιεί προσφορές να τεκμηριώνει και να απαιτεί. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο άνθρωπος που θα αναλάμβανε να ανασυγκροτήσει την Μάνη. Έναν τόπο και ανθρώπους που γνωρίζει καλά. Άλλες όμως είναι «αι βουλαί» του Πρωθυπουργού.

Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που οι Μανιάτες σήμερα καλούνται να πάρουν την ζωή τους στα χέρια τους, άλλη μια φορά. Γιατί οι αποζημιώσεις και τα βοηθήματα από το Κράτος θυμίζουν την αλόη που γιατρεύει αμέσως το έγκαυμα αλλά δεν διορθώνει και δεν αποκλείει την αιτία που το προκάλεσε.

Η Μάνη λοιπόν πρέπει να «ξανανθίσει» παραγωγικά, να παράγει θαυμαστά, να βρει τη λύση απέναντι στην αναπόφευκτή πύρινη λαίλαπα και να πιστέψει ξανά στον εαυτό της. Η Μάνη δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι και δεν πρέπει να απλώσει το χέρι σε ό,τι πέσει από το τραπέζι της Κυβέρνησης. Η Μάνη δεν είναι ο τόπος που θα αργοσβήνει έως ότου ξεπουληθεί. Οι Μανιάτες δεν είναι οι άνθρωποι που θα στηθούν στην ουρά της ανεργίας ελπίζοντας στο μέσον.

Η πυρκαγιά του Αυγούστου έδειξε ότι οι μανιάτες – όπως και όλη η Ελλάδα – είχαν αφεθεί στην παρέμβαση του Κράτους. Εναέρια δεν ήρθαν, άρα καιγόμαστε. Μέρες περίμεναν – η δεν περίμεναν – τη φωτιά να εισβάλει στα χωριά τους. Όταν συνειδητοποίησαν τι γίνεται ήταν αργά. Δεν πρέπει να ξαναπάθουν το ίδιο. Δεν πρέπει να «πιαστούν στον ύπνο». Δεν πρέπει να χάσουν χρόνο. Δεν πρέπει να χάσουν το πλεονέκτημα που τους δίνει ο τόπος τους όταν όμως είναι προετοιμασμένοι κι έτοιμοι να «πολεμήσουν» ή να διαπραγματευτούν.

Ο Ευστάθιος Βαλιώτης, είναι ένας «Σπαρτιάτης» που έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιβιώνει στα δύσκολα, να αναπτύσσεται μέσα σε συνθήκες σκληρού ανταγωνισμού, να επιλέγει το σωστό, να περιμένει, να θέτει όρους, να διαμορφώνει συνθήκες και να στηρίζει την τοπική κοινωνία.

Προεξοφλώ ότι το μέσον που διαβάζετε, το notospress, δεν είναι ούτε ευνοημένο ούτε συνεργάτης του Ευστάθιου Βαλιώτη. Τουναντίον.

Όμως την ώρα τούτη, που η Μάνη καλείται να τονίσει το στίγμα της στον χάρτη, δεν μπορεί να αφεθεί μόνον στις θεωρίες ανάπτυξης και στις υποσχέσεις αποζημίωσης. Αν αφεθεί, τότε τα χρόνια της Μανιάτικης ζωής τελειώνουν. Μανιάτης χωρίς αυτονομία ισούται με Πύργο χωρίς κληρονόμους.

Η Μάνη έχει την δυνατότητα (ευκαιρία) να στρατολογήσει ανθρώπους και δυνάμεις σε ένα μοντέλο ανασύνταξής της που θα της ταιριάζει, θα είναι βιώσιμο και θα αποφέρει άμεσα αποτελέσματα χωρίς να αλλοιώνει την ταυτότητά της. Ένα μοντέλο που θα στηρίξει όσα χρόνια χρειάζεται τον μανιάτη να ξανασταθεί και μετά να προχωρήσει αυτόνομος μπροστά

Ο Ευστάθιος Βαλιώτης, δεν είναι τυχαίο ότι, στην Ελλάδα δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της Ελαιοκομίας και στον τομέα του Τουρισμού. Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι επενδύει γενναία και στους δύο τομείς. Υπερσύχρονο εργοστάσιο στη Φάριδα και πρωτοφανές ξενοδοχείο στο Γύθειο.

Είναι δυνατός μα πάνω απ’ όλα έξυπνος. Κατέχει τη γνώση. Έχει επιτελείο. Είναι επιχειρηματίας. Γνωρίζει καλά το λακωνικό γίγνεσθαι. Δεν υποκλίνεται αλλά συνεργάζεται με την εξουσία. Έχει μέσα του Θεό. Αγαπά τον τόπο του. Εδώ αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις των παιδιών του. Ξέρει να συνεργάζεται με την Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία. Είναι άνθρωπος της προσφοράς. Είναι και τραπεζίτης. Δεν χάνει ευκαιρίες, είναι καλός διαπραγματευτής, έχει φιλοδοξία που δεν σχετίζεται με την πολιτική, μπορεί να μιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο με τον κάθε έναν, κοιτώντας τον στα μάτια. Δεν επιτρέπει πισώπλατα χτυπήματα. Έχει υψηλές γνωριμίες. Κατάγεται από τόπο με πολλές ομοιότητες.

Ας βάλει η Μάνη μπροστά τον Ευστάθιο Βαλιώτη σε μια εκστρατεία ανασυγκρότησής της, στην καλλιέργεια, στην προστασία της παραγωγής, στην ανάπτυξη και διαφήμισή της , στην συστηματική πυρασφάλεια και πυροπροστασία, στον συνδυασμό της μανιάτικης ζωής με τον τουρισμό, σε ένα μοντέλο ιδιαίτερο, αυθεντικό, βιώσιμο και αδιαπραγμάτευτο. Η Μάνη όλη μια πρόταση ζωής.

Ας αξιοποιήσει η Μάνη το δυναμικό και το δυναμισμό που έχει το όνομα Βαλιώτης όπως άλλοι τόποι στην Πελοπόννησο, με άλλο ύφος και με άλλους στόχους, αξιοποίησαν ονόματα όπως Κωσταντακόπουλος, Λάτσης, Αγγελόπουλος, Νιάρχος. Ας ακουμπήσει η Μάνη, για λίγο, σε αυτό, για να χαράξει τον σωστό και γρήγορο δρόμο. Και είναι σίγουρο ότι σύντομα ο Βαλιώτης θα είναι αυτός που θα ακουμπά σε έναν τόπο που θα στέκεται νικητής και όχι επαίτης. Για να υπάρξουν εγγυήσεις ότι οι νέοι μπορούν να ελπίζουν αφού δουλεύουν. Για να είναι μια μοναδική ευκαιρία για την μανιάτικη ελιά και το λάδι να αποκτήσει ταυτότητα. Για να θωρακιστεί κι εκπαιδευτεί η Μάνη από τον μόνιμο κίνδυνο της φωτιάς.

Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η Μάνη δεν είναι το χρήμα χωρίς πυξίδα. Δεν είναι το ανέξοδο κτύπημα στην πλάτη. Δεν είναι ευχολόγια και δεκάρικοι λόγοι για την ιστορία των Μανιατών.

Η Μάνη έχει ανάγκη από συντονισμένο κι άμεσο σχέδιο που θα την επαναφέρει στο χάρτη σε θέση πλεονεκτική. Η Μάνη πρέπει να γίνει ο καπετάνιος του παρόντος και τους μέλλοντός της.

Η συνεργασία με τον Ευστάθιο Βαλιώτη, χωρίς υποθήκες, υποτέλεια και ραγιαδισμό, θα αναδείξει την ιδιαιτερότητα της Μάνης σε όλα. Εγγυητές οι εκπρόσωποι των Αρχών. Θα υπήρχε αντίρρηση;

Ας ελπίσουμε ότι και ο Ευστάθιος Βαλιώτης, όπως τόσοι στο παρελθόν της Ελλάδας, θα δει την πρόκληση, την ανάγκη και γιατί όχι την ευκαιρία να ταυτίσει τ’ όνομά του με την Μάνη που ανασταίνεται και νικά.

Κανείς δεν περισσεύει. Όλες οι δυνάμεις, πρόσωπα και ιδέες, ακόμα και ο Σταύρος Μπένος μπορεί να συνηγορεί και να συνδράμει στην ανασύνταξη της Μάνης.

Αλλά, ο γνήσιος μανιάτης που κρατά τη ρίζα του από τη μια κι ένας δυνατός και ανεξάρτητος παράγοντας από την άλλη, μπορούν να στήσουν σε σωστή βάση το σχέδιο ανάστασης της Μάνης που σήμερα έχει τραυματιστεί θανάσιμα και δεν αποκλείεται να ξαναχτυπηθεί.

Η όμορφη Εύβοια πρέπει να ανασυνταχθεί και να ζήσει. Το ίδιο και η ιστορική Ηλεία. Ομοίως και η ανθεκτική Γορτυνία. Η γενναία Μάνη;

Η Μάνη εμπνέει. Ας εμπνεύσει σήμερα εκείνους που πρέπει να τολμήσουν «αυτό που δεν θα έχει αντίπαλο και αντίλογο» και αν έχει θα είναι εξ αρχής ηττημένος!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις