Δεν είναι ούτε προνόμιο ούτε βέβαια και τιμητικό ένας τερματικός νομός, όπως είναι ακόμα η Λακωνία, να μην διαθέτει ένα – δύο κρεβάτια ΜΕΘ.

Την εποχή που «βρέχει» ΜΕΘ και την ώρα που σχεδόν κάθε πόλη της Ελλάδας διαθέτει ΜΕΘ, η Λακωνία και το Νοσοκομείο της Σπάρτης δεν έχουν την επάρκεια αυτή, δεν έχουν προφανώς το εξειδικευμένο προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να προσφέρουν στους πολίτες το αυτονόητο.

Η πανδημία επέφερε ΜΕΘ παντού, όχι όμως και στη Λακωνία. Ένα αίτημα ετών, ένα ζήτημα μιας εποχής, μια υποχρέωση του κράτους απέναντι σε μια κοινωνία 100.000 ανθρώπων.

Πολλοί γιατροί που πολιτεύτηκαν επί χρόνια (Φουντάς, Ντέρος, Σκανδαλάκης, Γρηγοράκος) αλλά και οι σύγχρονοι βουλευτές (Δαβάκης, Κρητικός, Αραχωβίτης) δεν κατόρθωσαν να δημιουργήσουν «το τελευταίο ανάχωμα μάχης για τη ζωή» όπως λέει με πίκρα πολίτης της Σπάρτης που έχει βιώματα πάνω στο θέμα.

Ο Λάκωνας που θα έχει ανάγκη ΜΕΘ είναι υποχρεωμένος για μεταφορά σε άλλη πόλη της Πελοποννήσου ή στην Αθήνα. Με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον ασθενή αλλά και την οικογένειά του. Ισως οι Λάκωνες ασθενείς έχουν διανύσει τα περισσότερα χιλιόμετρα απ’ όλους στην Ελλάδα, όταν με αγωνία και πόνο αγωνίζονται για την ζωή τους…

Προεκλογικές υποσχέσεις, ατέρμονες συζητήσεις, λόγια χωρίς αντίκρισμα. Η επιστημονική κοινότητα της Λακωνίας βουβή επί χρόνια. Η Λακωνία τόπος για «παιδιά ενός κατώτερου Θεού κι ενός κατώτατου ΕΣΥ» προσθέτει ο πολίτης. «Γιατί ο πολίτης της Μεσσηνίας ή της Αρκαδίας να απολαμβάνει καλύτερη υγεία» αναρωτιέται;

Η ελπίδα πλέον στραμμένη στο 2025. Όταν το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει δεσμευθεί για ένα σύγχρονο Νοσοκομείο. Ευχή όλων να περιλαμβάνει ΜΕΘ ώστε οι επόμενες γενιές Λακώνων να είναι - και να αισθάνονται - πιο ασφαλείς, πιο υγιείς και πιο αξιοπρεπείς στη μάχη για τη ζωή.

Μέχρι τότε, προσοχή και προσευχή!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις