Τι μπορεί να σημαίνουν οι εκλογές για κυβέρνηση και κοινοβούλιο πριν από τις εκλογές για δήμους και περιφέρειες;

Η πρώτη σκέψη έχει να κάνει με την ανάπτυξη συνεργασιών. Η απλή αναλογική κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποδώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και θα περάσουμε σε μια περίοδο συνεργασιών και συμμαχιών προκειμένου να αναδειχθεί το σχήμα που θα αναλάβει την διακυβέρνηση. Αν πάλι δεν υπάρξει διέξοδος τότε οι αμέσως επόμενες εκλογές θα αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση αφού δεν θα γίνουν με απλή αναλογική.

Όλα δείχνουν ότι οι εκλογές θα γίνουν είτε την άνοιξη, είτε το φθινόπωρο του2022. Μπορούμε λοιπόν να φανταστούμε την κινητικότητα που θα υπάρξει προκειμένου να διαμορφωθούν οι συμμαχίες.

Ήδη οι συνεντεύξεις Μητσοτάκη και Τσίπρα στο Βελλίδιο έδωσαν τον τόνο για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.

Η Νέα Δημοκρατία ανησυχεί για τις εκ δεξιών διαρροές της και θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο όχι μόνο να συγκρατήσει αλλά και να επαναφέρει ψηφοφόρους της άκρας δεξιάς. Την ίδια στιγμή θα προσπαθήσει να διεμβολίσει το ΚΙΝΑΛ προκειμένου να αντλήσει δύναμη αλλά και να αποκόψει το ενδεχόμενο συνεργασίας του με τον Σύριζα. Εκτός και αν επέλθη συμφωνία συνεργασίας με τον πρόεδρο που θα αναδειχθεί στο Κίνημα.

Ο Σύριζα από την άλλη πλευρά ξέρει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη η συνεργασία του με το ΚΚΕ, «βλέπει» Βαρουφάκη και σύμφωνα και με το πρόσφατο παρελθόν, δηλαδή τη συνεργασία του με τους Ανεξάρτητες Έλληνες, δεν θα έλεγε όχι σε ψηφοφόρους της δεξιάς που αποστρέφονται το σύστημα Μητσοτάκη, προκειμένου να αναδειχθεί στην κυβέρνηση. Το ΚΙΝΑΛ είναι χώρος από τον οποίο αντλεί δυνάμεις, όχι αυτές που αποτυπώνονται πενιχρά στις δημοσκοπήσεις αλλά αυτές που βγάζει δυναμικά η κάλπη.

Η αναμέτρηση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Αν επικρατήσουν αμιγώς πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια ο Τσίπρας βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση από τον Μητσοτάκη. Αν οι εκλογές κριθούν στην επικοινωνία και στα πρόσωπα τότε ενισχύεται ο Μητσοτάκης.

Όπως και νάχει, σήμερα, ο Κυβερνήτης της χώρας δεν είναι ο αεράτος πρωθυπουργός των πρώτων μηνών. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει έτοιμος για την αναμέτρηση.

Η Νέα Δημοκρατία θα προτάξει πρόσωπα για να συσπειρώσει τις δυνάμεις της. Ο Σύριζα θα θέσει ιδεολογικοπολιτικά διλήμματα για να πείσει την κεντροαριστερά σε ενιαίο μέτωπο.

Βέβαια επικοινωνιακά όσο αστείο φαίνεται το πράσινο χρώμα στο φόντο του Αλέξη Τσίπρα άλλο τόσο αστεία είναι μια φωτογραφία της Κυβέρνησης με Πλεύρη, Αμυρά και Γιατορναμωλάκη, δίπλα – δίπλα.

Μπορεί να φανταστεί λοιπόν κανείς κατά πόσο, οι ζυμώσεις, οι υπερβάσεις, οι συμμαχίες, οι συμφωνίες και οι ίντριγκες ενόψει της εθνικής εκλογικής αναμέτρησης κι ενδεχομένως η επανάληψη των εκλογών θα επηρεάσουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές που θα ακολουθήσουν.

Θυμίζουμε ότι την εποχή που υπήρχε η τάση για αλλαγή στην Κυβέρνηση, πτώση της ΝΔ και άνοδος του Σύριζα, το αποτύπωμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν χαρακτηριστικό. Ευνοήθηκαν σχήματα και πρόσωπα είτε ανεξάρτητα είτε συμμαχικών δυνάμεων του κέντρου.

Στην περίπτωση βέβαια που περάσουμε σε Β γύρο με εκλογές χωρίς απλή αναλογική, πάλι η επίδραση των εθνικών εκλογών στις αυτοδιοικητικές θα είναι καταλυτική αφού πλέον θα έχουμε επικράτηση του πρώτου.

Εν τω μεταξύ η ανάγκη συσπείρωσης των δυνάμεων είναι σίγουρο ότι οδηγήσει την Κυβέρνηση της ΝΔ σε πλειοδοσία στον χώρο της Αυτοδιοίκησης και ειδικά στους δημάρχους και περιφερειάρχες που έχουν εκλεγεί με τη σημαία της. Ταυτόχρονα όμως, ανεξάρτητα από το αν και πότε θα συνεργαστούν οι κεντροαριστερές δυνάμεις στις εθνικές εκλογές, είναι βέβαιο ότι στις αυτοδιοικητικές τα ενιαία συμμαχικά μέτωπα θα είναι μονόδρομος.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις