Βρίσκομαι στην ουρά της (Δ)ΕΗ για τη ρύθμιση λογαριασμών. Πίσω μου ένας άνθρωπος της αγοράς, με μεγάλη εμπειρία. Μπροστά μου ένας αγρότης με συμμετοχή σε συνεταιριστική γεώτρηση.

Τα πρώτα λεπτά κυλούν σιωπηλά. Κτυπά το τηλέφωνό μου για να μου θυμίσουν ότι τις επόμενες ημέρες γίνονται οι εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Απαντώ πως εδώ και καιρό δεν είμαι γραμμένος στο κόμμα και φυσικά δεν «ανήκω» σε αυτό όπως θέλησαν να μου υπενθυμίσουν. Κλείνω το τηλέφωνο και ακούω τον αγρότη: «Να τους πεις αντί για τις εκλογές να έρθουν στο χωράφι να τους δείξω πως βγαίνει η παραγωγή, το λάδι και πως σήμερα ήρθα με δανεικά για να πληρώσω την τεράστια αύξηση στο αρδευτικό ρεύμα… Πολιτική κάνω κι εγώ από τη λιοσκάλα και στον κλάδο μου κατεβαίνουν κάτι ιδέες... Αλλά πρωθυπουργός δεν έγινα. Δεν είμαστε όλοι για εκεί…» Αυτά είπε με φανερή απογοήτευση και κλήθηκε από την υπάλληλο της (Δ)ΕΗ να θερμομετρηθεί για να περάσει. «Δίκιο έχει» μου λέει ο άνθρωπος της αγοράς που ακολουθούσε στην ουρά. «Όπως το πάνε θα μας διαλύσουν όλους. Δουλεύουμε 20 ώρες το 24ωρο με ρίσκο και κακή ψυχολογία. Μπήκα σε διαγωνισμούς πριν από μήνες και σήμερα με τις ανατιμήσεις και τις μεγάλες αυξήσεις όχι μόνον δεν κερδίζω αλλά χρηματοδοτώ τους φορείς που προμηθεύω… Καταστροφή χωρίς επόμενη μέρα. Κανένας προγραμματισμός, καμία προειδοποίηση, ασύδοτη πολιτική που θα μας κάνει τους πολλούς «φτώχεια καταραμένη» και τους λίγους ακόμα πιο πλούσιους. Έτσι Κυριάκο κυβερνάω κι εγώ…». Με αυτό έκλεισε ο έμπορος τα πικρά λόγια του τραβώντας τη μάσκα του για να ανασάνει…

Πράγματι, είναι μια φράση που την αφιερώνω στον έλληνα Πρωθυπουργό. «Κυριάκο, έτσι κυβερνάω κι εγώ». Δηλαδή δεν έκανες τη διαφορά, δεν ξεπέρασες τη μετριότητα, δεν νοιάστηκες για τους πολλούς, δεν βοήθησες τους αδύναμους, δεν «έσπασες αυγά». Απλά αυτό που, με συγκεκαλυμμένη κυνικότητα, έκανες ήταν να απομονώσεις και να απορρυθμίσεις την αγορά λόγω κορωνοϊού, χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά ταυτόχρονα να αφήσεις «ελεύθερο» το καλοκαίρι, λες και η χώρα είναι πανσιόν. Πότε ο Τσιόδρας μπροστά, πότε ο Χαρδαλιάς, πότε ο Χρυσοχοϊδης, πότε γιατροί και πότε σοφοί… Οδήγησες τους νέους και τους άνεργους να κοστολογούν από το σπίτι την εργασία και να προτιμούν την κάρτα ανεργίας από την εργασία. Καταστροφή για κάθε κοινωνία και χώρα. Αυτό που έκανες Κυριάκο ήταν να αφήσεις τη χώρα μας επί μέρες να καίγεται αλλάζοντας κυριολεκτικά τον χάρτη της πανίδας και της χλωρίδας αλλά και ξεριζώνοντας την ίδια στιγμή κοινωνίες και ψυχές που είχαν πιστεύω και πόθο για τον τόπο τους. Αυτό που με προκλητικό τρόπο κάνεις Κυριάκο, κι επίτρεψέ μου τον ενικό, είναι να στοιβάζεις μαθητές σε τάξεις όπως ποτέ άλλοτε και την ίδια στιγμή να απαγορεύεις τις συνάξεις τους σε πολιτισμό, αθλητισμό, λατρεία κάθε είδους. Με ανεξήγητη θρασύτητα Κυριάκο κυβερνάς και στα Εθνικά μας θέματα κομπάζοντας ότι έχεις - κι έχουμε - ισχυρούς συμμάχους σε Ευρώπη και Κόσμο αλλά την ίδια στιγμή αδειάζουμε τις τσέπες μας για εξοπλισμούς και άμυνα επειδή φταρνίστηκε δυνατά ο Ερντογάν. Και με ότι μας προίκισε η γη τι έκανες Κυριάκο; Ξεπούλησες την ενέργεια και τα δίκτυα για ένα κομμάτι ξερό ψωμί. Κυριάκο, κυβερνάς λες και δεν ήταν ιδρυτής του κόμματός σου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, λες και δεν άκουσες τον πατέρα σου στα στερνά του, λες και δεν συζήτησες ποτέ με τους Πρωθυπουργούς της ΝΔ. «Κυριάκο, έτσι κυβερνάω κι εγώ», θα σου πουν χιλιάδες έλληνες και ελληνίδες που μετά από τόσα δεινά βλέπουν τη φτώχεια μέσα από το κατώφλι τους. Μπορεί, Κυριάκο, να είσαι κάποιους πόντους ψηλότερος από τον Αλέξη αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να αισθάνεσαι ασφαλής με τις επιλογές σου. Όταν ο έμπορος στην Καλαμάτα, ο αγρότης στη Σπάρτη, ο επιχειρηματίας στην Τρίπολη, ο εργαζόμενος στο Άργος, ο ξενοδόχος στο Ναύπλιο, ο υπάλληλος στην Κόρινθο, ο εργάτης στην Πάτρα και ο συνταξιούχος στον Πύργο πιστεύουν ότι έτσι όπως κυβερνάς εσύ θα μπορούσαν να κυβερνήσουν και αυτοί, τότε είναι ώρα ή να διορθωθείς και να διορθώσεις ή να καταλύσεις τα πάντα ως αρχή του ενός ανδρός και ότι γίνει ή να αποχωρήσεις. Κυριάκο, η μεγαλύτερη ήττα σου, που με την εξαίσια επικοινωνία που έχεις θα παρουσιάσεις ως τη σωτηρία της χώρας, θα είναι η συνεργασία σου με την Αριστερά. Ήττα όχι για λόγους πολιτικούς και ιδεολογικούς αλλά γιατί «έτσι θα κυβερνούσα κι εγώ, Κυριάκο!»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις