Ο δήμος Σπάρτης είναι ένας δήμος με πληθυσμό 35.000 κατοίκους. Αυτοί οι άνθρωποι το 2023 θα ψηφίσουν τον δήμαρχό τους αλλά μέχρι τότε θα διαμορφώσουν, είτε με την παρουσία τους είτε με την απουσία τους, τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα αναπτυχθούν ή θα εξαφανιστούν υποψηφιότητες.

Συντηρητικοί οι πολίτες του δήμου Σπάρτης, συνήθως αναθέτουν την πολιτική πράξη σε 5-10 πρόσωπα. Δηλαδή εμπιστεύονται «τυφλά» αυτά τα πρόσωπα (και ενίοτε κόμματα) στις επιλογές προσώπων και τις λύσεις που θα τους υποδείξουν σε Βουλή, Περιφέρεια και Δήμο.

Δεν είναι μακρινό το αποτέλεσμα αυτής της νοοτροπίας. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές υπήρχαν πολλά ψηφοδέλτια κομματικής πειθαρχίας χωρίς σταυρό σε υποψήφιο σύμβουλο αλλά μόνον στο ψηφοδέλτιο του εκλεκτού του κόμματος.

Άρα, δεδομένης αυτής της κακεντρέχειας αλλά και της καχεξίας που εμφανίζει η παρακμάζουσα, πολιτικά, Σπάρτη τι μπορούμε να περιμένουμε στις επόμενες εκλογές;

Ας ξεκινήσουμε από την «κορυφή» της σπαρτιατικής πυραμίδας (τρομάρα μας).

Με βουλευτές, προσεχώς έναν από ΝΔ, έναν από ΚΙΝΑΛ κι έναν από ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα στον δήμο Σπάρτης αποκτούν έντονα χαρακτηριστικά κομματικοποιημένων και ταυτόχρονα προσωποποιημένων αναμετρήσεων. Για παράδειγμα παίζει ρόλο ποιον θα στηρίζει ο βουλευτής της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο η ΝΔ έχει την πολυτέλεια να στηρίζει άλλον ο βουλευτής της και άλλον το κόμμα… και συνήθως με θόρυβο!

Με υποψήφιο περιφερειάρχη της ΝΔ τον Παναγιώτη Νίκα είναι αναμενόμενοι οι αποκλεισμοί και οι συγκρούσεις με όποιον υποψήφιο δήμαρχο Σπάρτης δεν έχει δηλώσει υποτελής του. Με νέο όμως υποψήφιο Περιφερειάρχη στη ΝΔ τα πράγματα μπορεί να είναι είτε πιο «δημοκρατικά» είτε πιο τεχνοκρατικά καμωμένα.

Φθάνουμε τέλος σε αυτό που θα έπρεπε να είναι πρώτο: Τα πρόσωπα που θα δηλώσουν υποψηφιότητα για τον δήμο. Έχει μεγάλη σημασία:

  • Ποιο πρόσωπο θα δηλώσει υποψηφιότητα.
  • Πότε θα την δηλώσει.
  • Πως θα την δηλώσει
  • Γιατί θα είναι υποψήφιος.

Ο Πέτρος Δούκας δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος αλλά μπορεί, τελικά και να μην είναι. Ο Σταύρος Αργειτάκος δεν έχει δηλώσει υποψήφιος αλλά μπορεί και να είναι. Ο Βαγγέλης Βαλιώτης ξεκαθάρισε ότι η παράταξη της οποία ηγήθηκε θα είναι παρούσα αλλά όχι απαραίτητα και ο ίδιος. Ο Αλέκος Βουνάσης θεωρείται βέβαιη υποψηφιότητα. Η Τασία Κανελλοπούλου τολμά και εμπλουτίζει σήμερα το δημόσιο διάλογο για τον δήμο Σπάρτης. Ο Χρήστος Α. Πλειώτας δήλωσε υποψήφιος και προφανώς σφυγμομετρά τον αντίκτυπο. Η Ντία Τζανετέα δεν έχει δηλώσει, ακόμα, υποψήφια δήμαρχος.

Υπάρχουν και άλλα πρόσωπα, οι λεγόμενες ευκαιρίες για κάποιους ή εφεδρείες για κάποιους άλλους. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρόσωπα αυτά είναι τα νεώτερα σε ηλικία, για να επιβεβαιώσουν έτσι τον αφύσικο κανόνα, που ισχύει σε ελάχιστους δήμους, με πρώτον τον δήμο Σπάρτης, ότι ο νέος πρέπει να έχει την υπομονή του ηλικιωμένου και ο ηλικιωμένος την επιμονή του νέου…

Το 2023 ο σημερινός δήμαρχος Σπάρτης μπορεί να μην είναι υποψήφιος. Ενδέχεται τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν τη δημαρχεία να είναι «παλαιά» αλλά με μετάγγιση «φρέσκου αίματος». Δεν αποκλείεται και στο Δήμο Σπάρτης να διαμορφωθούν ψηφοδέλτια αντίδρασης. Βέβαιον θεωρείται ότι ο δήμος Σπάρτης πρέπει να έχει κεκαλυμμένη κομματική σημαία (μετά δε το πάθημα της δημαρχίας Βαλιώτη αυτό είναι και εφιάλτης).

Το απολύτως βέβαιο όμως είναι ότι ο μέσος Σπαρτιάτης θα ψηφίσει με τη λογική που μια θεμελιωμένη νοοτροπία ορίζει:

  • Θα αναζητήσει το λιγότερο χειρότερο
  • Θα ψηφίσει πρόσωπο και όχι πρόγραμμα
  • Θα επιλέξει σύμβουλο και όχι δήμαρχο
  • Θα ξεχρεώσει ρουσφέτι
  • Θα εξασφαλίσει μελλοντική εξυπηρέτηση
  • Θα ρίξει ψήφο όπου θα του ορίσει το κόμμα του
  • Θα προτιμήσει συγγενή ή φίλο

Έτσι, στη Σπάρτη, ο υποψήφιος που θα έχει συγκροτήσει συνδυασμό με βάση τις ανάγκες μιας δημιουργικής ανατροπής και ρεαλιστικής προοπτικής δεν έχει καμία τύχη. Ο υποψήφιος που θα συγκροτήσει ομάδα προγράμματος και θα ανακοινώσει συγκεκριμένο πρόγραμμα δημοτικής θητείας, μάταια θα το κάνει. Ο υποψήφιος που θα πολιτευθεί όπως θα του ορίζει το συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών, οι δημοκρατικές αρχές και η ισότητα και ισονομία θα δει τις αρχές του να καταρρακώνονται.

Σε αυτή τη ζοφερή προοπτική καλείται να αντιδράσει ο πολίτης (και αν θέλετε ο νέος σε αντίληψη δημότης) του δήμου Σπάρτης. Το μέλλον της Σπάρτης, του Μυστρά, του Ξηροκαμπίου, της Σελλασίας, της Γκοριτσάς, του Καστορίου, των Καρυών και κάθε χωριού, βρίσκεται, την Κυριακή των εκλογών στα χέρια του δημότη αλλά από σήμερα μέχρι την Κυριακή των εκλογών στον δημόσιο λόγο και τη δημόσια στάση του κάθε πολίτη.

Άρα, η ανάθεση του μέλλοντος της Σπάρτης από τους πολίτες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, σαν διαδικασία δεν είναι απαραίτητα εσφαλμένη. Εξαρτάται από τους αναλαμβάνοντες… Όμως η διάκριση, η επιλογή, η ενθάρρυνση ή αποθάρρυνση και τελικά η εκλογή όσων αναλαμβάνουν είναι αποτέλεσμα που αποτυπώνει σε βάθος την ποιότητα του πολιτικού ήθους (και όχι μόνον) των δημοτών της Σπάρτης και των χωριών της.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις