Κάποτε οι γέννες δεν είχαν προγεννητικό έλεγχο. Έτσι σε κάθε πόλη και χωριό της Λακωνίας δεν ήξερες τι θα βγάλει η γέννα. Το έβλεπες την ώρα του τοκετού. Το ίδιο συνέβαινε και με την κάλπη. Εκτός και αν ήταν «πειραγμένες» οι εκλογές οπότε κάποιοι γνώριζαν…

Αργότερα, με τον υπέρηχο και τις δημοσκοπήσεις, τόσο οι γέννες όσο και οι εκλογές είχαν προ πολλού δείξει το «φύλο».

Σήμερα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι στη Σπάρτη, μια πόλη σχετικά μικρή σε πληθυσμό, ο τοκετός, βιολογικός και πολιτικός, έχει ενδιαφέρον γιατί, μοιραία, ταυτίζεται με πρόσωπα. Τόσο γιατί υπάρχει ανάγκη αύξησης του πλήθους της πόλεως αλλά και της κινητικότητας όσο και γιατί είναι ίσως αναγκαία η εξέλιξη, η αλλαγή ώστε η επόμενη μέρα να μην πάει χαμένη. Χωρίς βέβαια να ξεχνά κανείς ότι κάθε αλλαγή δεν σημαίνει απαραίτητα και πορεία προς την πρόοδο.

Η Σπάρτη, στις εθνικές εκλογές, αν αυτές γίνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, δεν θα δει «ανδρειωμένους» να ματώνουν για τις ιδέες, αφού μάλλον συγκυβέρνηση θα δούμε και πρωθυπουργό κοινής αποδοχής με ευρωκολάρο. Αυτό σημαίνει χαμηλές συσπειρώσεις.

Οι υποψήφιοι βουλευτές, άλλοι θα πασχίζουν για την πολιτική τους επιβίωση, άλλοι για την είσοδό τους στο παιχνίδι και άλλοι για την υστεροφημία τους λίγο πριν δωρίσουν το «δακτυλίδι» στο επόμενο καλό παιδί του κόμματος.

Η Σπάρτη, στις περιφερειακές εκλογές, θα κληθεί να αντικρύσει δίκαια τους Νίκα και Τατούλη και να αποδώσει στον κάθε έναν αυτά που του αναλογούν. Δύσκολη πράξη με κοινό παρανομαστή μια πόλη σε υστέρηση αλλά με έργα που έρχονται ή καθυστερούν και θα πρέπει να πιστωθούν δίκαια και έντιμα.

Η Σπάρτη, στις δημοτικές εκλογές, θα χορέψει στο ρυθμό του ταμπούρλου της μεγάλης ανάγκης στην οποία βρίσκεται. Κάθε μέρα ακούμε όλο και για περισσότερες κινήσεις προπαρασκευής, προετοιμασίας και προεργασίας. Πόσοι όμως θα φθάσουν στο Πρωτοδικείο;

Εδώ θα καταγράψω όσα ο κόσμος συζητά και όχι όσα το ρεπορτάζ διαπιστώνει.

Ο κόσμος στη Σπάρτη - και δυστυχώς ελάχιστα στα χωριά της - συζητά ότι:

Ο δήμαρχος Πέτρος Δούκας είναι «πολύ σκληρός για να πεθάνει». Παίζει το παιχνίδι του και αν δεν προκύψει κάποια δραματική αστοχία όχι μόνον θα είναι υποψήφιος αλλά και ενισχυμένος πολιτικά και στελεχιακά… Ο σκληρός πυρήνας του θα κληθεί σύντομα να γονιμοποιήσει τόσο τη δύναμη της εξουσίας όσο και την πρωτοβουλία των κινήσεων, λένε.

Ο Σταύρος Αργειτάκος, θέλει να μένει στο απυρόβλητο - αν εξαιρέσει κανείς τις άτυχες στιγμές του πρόσφατου live – λες κι έτσι σταματά τον χρόνο. Ξέρει να «στήνει» ψηφοδέλτιο αλλά πρώτα από αυτό θα πρέπει να υποδείξει τον διάδοχό του, λένε.

Ο Βαγγέλης Βαλιώτης, αφήνει περιθώρια ανάδειξης αντικαταστάτη ή και συνεργασίας τρίτου, συμβατού με την Παράταξή του, αλλά παραμένει ενεργός και θεματοφύλακας μιας δύναμης που στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στα δημοτικά πράγματα, λένε.

Ο Αλέκος Βουνάσης παραταξιακά δικαιώνεται και πολιτικά δεν διαψεύδεται, λένε.

Ο Σπύρος Μοιράγιας απομακρύνεται από τον κουρνιαχτό. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα πράξει. Έχει προσωπική δύναμη. Έχει απογοήτευση. Έχει άποψη. Μένει να την διατυπώσει, λένε.

Ο Μιχάλης Βακαλόπουλος πρέπει να καταλήξει στο τι θα λέει σε αυτούς που τον πιέζουν έντονα να πρωταγωνιστήσει στα πράγματα. Παρακολουθεί αλλά και κινείται, λένε.

Ο Θοδωρής Βερούτης κοιτά με αγωνία τα δάκτυλα του Θανάση Δαβάκη, λένε.

Η Τασία Κανελλοπούλου διατηρεί τόση εσωτερική δύναμη που αν απελευθερωθεί θα διαμορφώσει πρωτόγνωρη ροπή, λένε.

Ο Χρήστος Αλεξάκος, την Τρίτη 15 Μαρτίου, ήπιε καφέ με παλαιούς συναγωνιστές σε γειτονιά της Σπάρτης, λένε.

Η Ντία Τζανετέα έχει ένα πολύτιμο πατρόν ενώπιόν της και σχεδιάζει με βάση τις τάσεις, τις επιρροές και τις ανάγκες το σύνολο που θα παρουσιάσει, λένε.

Ο Νίκος Μηνακάκης δέχεται προτάσεις αλλά έχει μια «εσωτερική» εντολή για αυθεντική εκπροσώπηση της εργατικής και υπαλληλικής τάξης, λένε.

Ο Χρήστος Πλειώτας έχει καλέσει όποιον τον θεωρεί ικανό και κατάλληλο για δήμαρχο της Σπάρτης να τον πλησιάσει και δίνει ραντεβού συναγερμού τον Σεπτέμβριο. Ραντεβού με το μέλλον, λένε.

Ο Θέμης Πατσιλίβας πολύ δύσκολα θα τολμήσει προσκλητήριο συγκρότησης ψηφοδελτίου. Μάλλον μικρή ομάδα κρούσης θα συντονίσει με ανοικτούς διαύλους συνεργασίας, λένε.

Λένε και για άλλα πρόσωπα. Συζητούν και υπολογίζουν, αλλά αυτοί που μπορούν να καταλήξουν δεν είναι πολλοί. Άλλωστε κάποιοι από αυτούς έχουν αποδείξει αν έχουν το σθένος να φτάσουν στο Πρωτοδικείο με συνδυασμό.

Όπως και νάχει από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2022 καμία μαμή και κανένας δημοσκόπος δεν θα ρισκάρει πρόβλεψη για τον δήμο Σπάρτης, λένε.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις