Σχεδιάζει, εκτελεί, δαπανά, χωρίς συνείδηση. Συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση ανισοτήτων, ενθαρρύνει τον σκληρό ανταγωνισμό και επιτρέπει τον τοπικισμό και την περιχαράκωση κοινωνιών, αγορών και διοικητικών ενοτήτων.

Πολλά τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου όχι μόνον δεν μπορεί να διοικήσει με γνώμονα το δίκαιο, το ίσο, το δέον και το εύλογο αλλά υπηρετεί το ασύμμετρο, το άνισο, το επί μέρους και το άδικο.

Μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης και πως αυτή η ανάπτυξη υπηρετείται από έργα υποδομής και πνοής ώστε να αναπτύσσεται όλη η περιφέρεια και όχι μια - δύο διοικητικές ενότητες.

Αγροτική παραγωγή και κατοχύρωση αυτής στις αγορές έτσι ώστε να μην ευνοούνται οι ελάχιστοι σε βάρος των πολλών παραγωγών.

Αξιοποίηση πολιτικού προσωπικού, απ’ όλες τις περιοχές σε θέσεις «κλειδιά» και αποφασιστικής σημασίας ρόλους, έτσι ώστε να μην ευνοούνται συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες κι αιρετοί.

Διαχείριση απορριμμάτων με τρόπο και σχέδιο ώστε να μην απειλούνται κάποιες περιοχές ή να αδικούνται κάποιες άλλες από την εφαρμογή του σχεδίου.

Αντιμετώπιση των ΜΜΕ κάθε νομού ισότιμα και δίκαια ώστε να μην διαμορφώνονται συνθήκες κακού ανταγωνισμού, άνισης μεταχείρισης και τελικά προβληματικής ενημέρωσης.

Αν τα πιο πάνω είναι κάποια μόνο από τα ζητήματα που βαίνουν κακώς στην Περιφέρεια, εύκολα κανείς μπορεί να συμπεράνει τι θα συμβαίνει με την κατανομή των πόρων, με την αξιοποίηση των προγραμμάτων, με τη διάθεση προσωπικού και εν τέλει με την προοπτική που θα έπρεπε να διαμορφώνει η Περιφέρεια για κάθε περιοχή.

Στην παρούσα Περιφερειακή θητεία παρακολουθούμε σαφώς και προκλητικά την Μεσσηνοκεντρική τακτική του Περιφερειάρχη που μπορεί μεν να περιοδεύει από νομό σε νομό αλλά, όπως καταγγέλλουν αιρετοί, όχι μόνον δεν κόβει ίσα ή αναλογικά τα κομμάτια της πίτας αλλά με τρόπο συχνά προκλητικό - για να μην πως σκανδαλώδη - στηρίζει και πριμοδοτεί την εκλογική περιφέρεια από την οποία προέρχεται ή στην οποία καλείται να δίνει κάθε τόσο εξηγήσεις.

Προκαλεί έτσι έναν εσωτερικό και θανάσιμα επικίνδυνο αυτοματισμό που φέρνει αντιμέτωπες κοινωνίες,, αγορές και προοπτικές…

Δεν είναι όμως ο μόνος υπεύθυνος, ηθικός αλλά και φυσικός, αυτουργός της ανισότητας που παγιώνεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ένας ικανός αριθμός αντιπεριφερειαρχών αντί να συμβάλει στην άμβλυνση των αδικιών και ανισοτήτων τις αποδέχεται και ενίοτε τις χειροκροτεί.

Το «μοντέλο» που θα αποκρυσταλλωθεί τα επόμενα χρόνια στην Πελοπόννησο θα της στερεί τη δυνατότητα της ομόθυμης, ομώνυμης και ομοιογενούς ανάπτυξης, θα διαμορφώσει ανισότητες με υπερβολές και υστέρηση που θα επιφέρουν συνέπειες τόσο στα εισοδήματα όσο και στην αντικειμενική αξία των τόπων και των αγορών. Μια Περιφέρεια Πελοποννήσου με υδροκέφαλα αστικά κέντρα σε Καλαμάτα ίσως και σε Κόρινθο με όλους τους άλλους δορυφόρους και ετερόφωτους «συγγενείς» να έπονται και να εκλιπαρούν.

Έτσι, αντί η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα θεμελιώνει όχι μόνο μια ισχυρή και αξιοζήλευτη Οντότητα των 5 αλλά να θέτει τις βάσεις αλλά και το βέτο για μια Περιφέρεια των 7, μίζερα και απαίσια ομφαλοσκοπεί, αξιοθρήνητα εξαργυρώνει κομματικά γραμμάτια και εκλογικές επιταγές και αναμφισβήτητα έχει υποθηκεύσει με όρους αιώνιας υποτέλειας και ασυμμετρίας το μέλλον των ανθρώπων που κατάγονται, κατοικούν, επιχειρούν και επιμένουν να ζουν στην Πελοπόννησο.

Αν αυτό δεν λέγεται «καταστροφή» τόσο της υπάρχουσας δυνατότητας όσο και της προοπτικής τότε πως λέγεται; Ανάπτυξη;

Αν αυτό δεν λέγεται μαυρογιαλούρικη εμμονή και οικτρή αδυναμία ολοκληρωμένου σχεδίου δίκαιης ανάπτυξης, τότε πως λέγεται; Πρόοδος;

Αν αυτό δεν καταστρέφει, δεν υποθηκεύει, δεν αφυδατώνει και δεν υπονομεύει τα μέρη και τις κοινωνίες της Πελοποννήσου τότε τι κάνει; Τα διασφαλίζει;

Όποιος δεν ενώνει αλλά διχάζει είναι ελεεινός. Όποιος σκόπιμα διαμελίζει και αποδυναμώνει είναι επικίνδυνος. Όποιος «βασιλεύει», «αποφασίζει» και «διατάσσει» χωρίς ίχνος δικαιοσύνης, δημοκρατικότητας ανθρωπιάς είναι αξιοθρήνητα ασυνείδητος.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις