Σπάρτη. Διαχρονικά, η νεότερη πόλη, έχει να απαριθμήσει αρκετές αστοχίες, απώλειες και ήττες. Κι επειδή στην εποχή μας οι αναμετρήσεις δεν γίνονται με φυσικά όπλα αλλά με πολιτικά, οι ηττημένοι στρατηγοί είναι οι πολιτικοί. Για την ακρίβεια οι αιρετοί των υψηλών κλιμακίων. Στο δια ταύτα όμως, πραγματικά ηττημένοι είναι οι άνθρωποι της Σπάρτης.

Παρατηρείται ένα οξύμωρο φαινόμενο στη Σπάρτη, τα τελευταία 40 - 50 χρόνια. Οι απλοί πολίτες αιρετοί πασχίζουν από θέσεις χαμηλής εξουσίας, οι μεγαλοσχήμονες πολιτικοί κακίζουν, από ψηλά, τη Σπάρτη, γιατί δεν νικά και οι μεσαίοι αιρετοί ταυτίζονται με την μετριότητα και την αναποτελεσματικότητα…

Αυτά που η πόλη έχασε, ενώ τα κρατούσε στα χέρια της, ή αυτά που δεν τα άγγιξε καθόλου, γιατί δεν τόλμησε, είναι πολλά…

Η Σπάρτη μπορεί να εξασφάλισε κάποτε νερό και ρεύμα, αλίμονο, αλλά δεν εξασφάλισε τρένο! Γιατί άραγε;

Η Σπάρτη είδε Νοσοκομείο - Σανατόριο χάρη στην Οικογένεια Γρηγορίου. Μετά από 100 χρόνια (!) έρχεται η οικογένεια Νιάρχου για να αλλάξει τα πράγματα. Μακάρι να είναι ένα Νοσοκομείο για πολίτη και όχι για πελάτη.

Η Σπάρτη, δεν κατόρθωσε να κρατήσει «ζωντανό» το Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών. Παρ΄όλο που διαμόρφωσε μια παράδοση με δεκάδες πολίτες στρατιωτικούς να συνδέονται με την πόλη, σήμερα το ΚΕΕΜ μόλις που λειτουργεί. Πόσα έχασε η πόλη; Αμέτρητα!

Η Σπάρτη δεν κατόρθωσε να διατηρήσει τις Σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ. Παρόλο που υπήρξαν δωρητές των κτιρίων και μια υπουργός λάκαινα η Γιαννάκου που «χάρισε» στη Σπάρτη τι Σχολές, η πόλη δεν νοιάστηκε να τις διατηρήσει. Χάθηκαν μαζί με τους εκατοντάδες φοιτητές τους. Πόσα έχασε η πόλη; Αμέτρητα!

Η Σπάρτη δεν κατόρθωσε, χρόνια τώρα, να αποκτήσει ένα αεροδρόμιο. Σήμερα, αρέσκεται να λέει ότι μπορεί να εξυπηρετηθεί από αυτό της Καλαμάτας. Μα και ο δρόμος σύνδεσης με την Καλαμάτα είναι μεν ασφαλής γι αυτούς που έρχονται αλλά δεν είναι τόσο γρήγορος και τόσο φθηνός για τους Σπαρτιάτες. Η ευκαιρία να μπει η Σπάρτη σε πραγματικό οδικό κόμβο χάθηκε. Πόσα έχασε η πόλη; Αμέτρητα!

Η Σπάρτη έλαχε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του Χρήστου Λαμπράκη. Σχεδίαζε σε αυτήν ένα Μέγαρο Μουσικής. Το τρίτο στην Ελλάδα. Οι μακέτες δεν έγιναν ποτέ πράξη γιατί, πάλι κάτι δεν καταλάβαμε, στη Σπάρτη. Πόσα έχασε η πόλη; Αμέτρητα!

Η Σπάρτη ήταν επιλογή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για να διαμορφώσει ένα αθλητικό κίνημα, αρχής γενομένης από το ποδόσφαιρο και στη συνέχεια στο μπάσκετ και σε όλο το αθλητικό στερέωμα με τη διαμόρφωση, τελικά, ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου. Τελικά δεν τον αφήσαμε ούτε τα σχέδιά του να αποτυπώσει. Μέσα σε μια νύκτα του δείξαμε την έξοδο... Πόσα έχασε η πόλη; Αμέτρητα!

Η Σπάρτη είναι η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα που έπρεπε να έχει αποκτήσει νέο σύγχρονο Μουσείο, από την εποχή του 2004. Σήμερα η πόλη σκιάζεται μήπως τελικά χάσει αυτό που δικαιούται αφού όσοι το οραματίστηκαν έπρεπε να απολογηθούν που θέλησαν να κάνουν το όραμα τους πράξη. Πόσα έχασε η πόλη; Αμέτρητα!

Η Σπάρτη, μετά το 2014, βλέπει κάποια έργα, μικρά και μεσαία να καρκινοβατούν. Η οδός Λεωνίδου προβληματική. Το πάρκο Γουδέ χωρίς συνδετήριους οδούς. Το Ξενία να έχει πρόβλημα. Η ανάπλαση της Παλαιολόγου να γίνεται σήριαλ. Το Open Mall να διχάζει. H αξιοποίηση της Μαθητικής Εστίας να είναι ερωτηματικό. Όσα έργα προχωρούν, έχουν ένα αργό βασανιστικό ρυθμό λες και ειδοποιούν τους πολίτες ότι είναι για την επόμενη γενιά. Αρχαία Σπάρτη και Μυστράς, ναι μεν αλλά… Πόσα έχασε η πόλη; Αμέτρητα!

Η Σπάρτη, χρόνια τώρα, δεν απέκτησε «ουσιαστική» σύνδεση με τον Μυστρά, το Γύθειο και τη Μονεμβασία. Άφησε αναξιοποίητο ένα φυσικό φαινόμενο, τον Ταϋγετο, ένα φυσικό πάρκο, τον Πάρνωνα και μια φυσική φλέβα, τον Ευρώτα. Πόσα έχασε; Αμέτρητα!

Η Σπάρτη, ακόμα και την ώρα που «διψά» για καλλιέργεια και παραγωγή δεν μπορεί να διαμορφώσει ένα «φράγμα προόδου» στον Οινούντα. Κι’ αυτό στη λογική της εκμετάλλευσης και όχι της αξιοποίησης του.

Η Σπάρτη δεν κατόρθωσε να διαμορφώσει ένα εμπορικό κέντρο, ένα ιστορικό κέντρο, έναν ιστό φιλόξενο και λειτουργικό. Πόσα έχασε; Αμέτρητα!

Ποιος θα φανταζόταν ότι όταν τις δεκαετίες που άλλαζαν οι πόλεις της χώρας, 1990, 2000, 2010, Τρίπολη, Καλαμάτα, Τρίκαλα, Άργος, Γύθειο, Πύργος, κ.α. η Σπάρτη θα οπισθοχωρούσε… Πόσα έχασε; Αμέτρητα!

Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα, μικρότερα και μεγαλύτερα, συνθέτουν μια διαχρονική ήττα της Σπάρτης που διαπερνά εποχές, θητείες και προσωπικές καριέρες. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποιοι, «στην πλάτη αυτής της Σπάρτης» που μόλις περιγράψαμε, άνοιξαν κι έκλεισαν πολιτικές καριέρες. Φθάνει κάποια στιγμή η ώρα του απολογισμού. Αυτή η ώρα είναι όταν ένας συνδυασμός μεγάλων κρίσεων στον Κόσμο, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, στη Λακωνία, καθιστά τη Σπάρτη «αδύναμο κρίκο». Αυτή η ώρα είναι όταν πολίτες που πρέπει να αποδώσουν στην επόμενη γενιά την πόλη δεν έχουν τι να κληροδοτήσουν. Είναι η ώρα που οι, ανά τη γη Σπαρτιάτες, θέλουν να «επιστρέψουν», αλλά που και γιατί;

Θα συνεχίσουμε τα ίδια λάθη; Να κρύβουμε την αλήθεια πίσω από τα καλάμια του Ευρώτα; Θα σταθούμε ποτέ όρθιοι απέναντι στην πραγματικότητα; Θα κοιτάξουμε κατάματα τον υπεύθυνο; Ποιος είναι αυτός; Αυτός που σήμερα βρίσκεται μπροστά μας; Όχι βέβαια… Αναζητούμε πάντα τον εύκολο στόχο; Ψάχνουμε να ρίξουμε το ανάθεμα; Το άδικο ανάθεμα όμως, γυρίζει πίσω. Οι ευθύνες αφορούν παππούδες που συγχωρέθηκαν, πατεράδες που αφέθηκαν κι εμάς που πρέπει να γίνουμε ρεαλιστές και αναγεννητές. Για να δράσεις προς την σωστή κατεύθυνση πρέπει να σέβεσαι τους θεσμούς και να μην τους υπονομεύεις. Ο δαιμόνιος τρόπος υπονόμευσης των θεσμών είναι να φροντίζεις να αναδεικνύονται σε αυτούς οι καπάτσοι και όχι οι ικανοί.

Η Σπάρτη έχει μια μοναδική ευκαιρία: Σήμερα, να αναλύσει, να εξηγήσει, να ξεκαθαρίσει, να σχεδιάσει και να διεκδικήσει, ενωμένη, αποφασισμένη και δίκαιη. Γιατί όλα όσα έχει χάσει, επί μισό περίπου αιώνα, καθιστούν την υστέρηση της ιστορική. Δεν είναι παρένθεση τα 50 χρόνια ηττοπάθειας. Δεν περνά απαρατήρητη μια διαδοχή δεκάδων προσώπων στην παρακμή και στον συμβιβασμό. Τώρα απλά «ήρθε ο λογαριασμός»…

Μπορεί σήμερα ο Σπαρτιάτης να διορθώσει την κατάσταση; Μπορεί! Κάποιοι ήδη εργάζονται σκληρά γι’ αυτό.

Μην ξεχνάμε. Μιλάμε για τη Σπάρτη. Την πόλη - κράτος, την πόλη - σύμβολο, την πόλη - υπερδύναμη, την πόλη - ιδέα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις