Ποιός το φανταζόταν. Προπύργια της Νέας Δημοκρατίας όπως η Λακωνία να ρίχνουν μεσίστια της σημαία του κόμματος. Ο λόγος; Η στάση και τάση, το ήθος και ύφος, του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και η αδιάφορη, ασυναίσθητη και ουδόλως πατριωτική συμπεριφορά, αυτού που λέγεται «Μαξίμου».

Η παραίτηση Δημητριάδη δεν είναι τίποτ’ άλλο από το αποτέλεσμα της θρασύτητας και της αμετροέπειας της πρωθυπουργικής ηγετικής ομάδας. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για κίνηση που φανερώνει συναίσθηση της ευθύνης και του σφάλματος αλλά τουναντίον αποτελεί μια μικρή «θυσία» χάριν του αυτοκράτορος.

Αυτά τα βλέπουν οι Νεοδημοκράτες των κλασικών ορυγμάτων της Νέας Δημοκρατίας και ήδη έχουν διαχωρίσει την θέση τους. Τώρα, αν μια αδυσώπητη πρωθυπουργία μπορεί να παρουσιάζει υπέρ της δημοσκοπήσεις αλλά και υπερέχουσα την απήχηση του πρωθυπουργού στην κοινωνία, αυτό ουδόλως ενδιαφέρει κι επηρεάζει τους νεοδημοκράτες που έχουν άλλους αισθητήρες και άλλα κριτήρια για να κρίνουν και να αξιολογήσουν τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος. Αναφερόμαστε σε αυτούς που δεν χρειάζεται να δούνε τα δελτία ειδήσεων ή τις πρωινές ορντινάντσες για να καταλάβουν τι τους γίνεται. Άλλωστε όταν ένας πρωθυπουργός ικανοποιεί έναν ακραίο ριζοσπάστη ακτιβιστή δεν μπορεί ταυτόχρονα να αρέσει και σε έναν κλασικό δεξιό, ακόμα και νέο.

Η υπόθεση Λιγνάδη για παράδειγμα είναι ένα σκληρό αγκάθι στην ηθική των νεοδημοκρατών και καταλογίζουν ευθύνες που αυτός ο τύπος κυκλοφορεί ελεύθερος.

Η φτώχεια στον αγροτικό κόσμο μπορεί να προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την γενικότερη κρίση αλλά είναι μια βαριά ήττα της δεξιάς παράταξης που οι περισσότεροι αφενός δεν αποδέχονται και αφετέρου την χρεώνουν στον πρωθυπουργό και τις πολιτικές του.

Ο στραγγαλισμός της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και ταυτόχρονα οι αβάντες σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα σε όλους τους τομείς, ενέργεια, οικονομία, περιβάλλον, υγεία, εκπαίδευση, αντικατοπτρίζονται στην καχεξία της ελληνικής περιφέρειας και στο πορτοφόλι του μικρομεσαίου νεοδημοκράτη.

Δεν αρκεί η επίφαση της τουριστικής ανάπτυξης για να κοιμάται ήσυχος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί ας αναλογιστούμε, κατά πόσον επηρεάζει ο πλούτος της Μυκόνου και οι κρατήσεις την Σαντορίνης, τον επαγγελματία της Νεάπολης και του Γυθείου Λακωνίας;

Εν τω μεταξύ οι βουλευτές του κόμματος είναι «άγραφα χαρτιά» για τον Μητσοτάκη. Ούτε τους εκτιμά, ούτε τους υπολογίζει, τους χρησιμοποιεί μόνον και τους καταστρέφει.

Και το παράδοξο ίσως: Οι 8 στους 10 ομογενείς που έρχονται στην Ελλάδα από Αμερική και Καναδά διαφωνούν κάθετα αλλά και με θόρυβο για την επιλογή της Ελλάδας κατά της Ρωσίας. Γιατί αυτό που βλέπουν και ξέρουν αυτοί, καλύτερα ίσως και από τον πρωθυπουργό, είναι ότι η δύναμη της Ελλάδας δεν είναι οι συμμαχίες της χειραψίας ή της Δύσης, αλλά η θέση και η ισχύς της χώρας που πρέπει να στηρίζεται ταυτόχρονα σε τουλάχιστον τρία επίπεδα, αμερικανικό, ευρωπαϊκό και ρωσικό.

Όλα τα παραπάνω, αλλά κυρίως αυτό που έχει να κάνει με το ένστικτο του νεοδημοκράτη, οδηγούν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων, μελών και στελεχών, μακριά από αυτή την Νέα Δημοκρατία που διαμορφώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως έλεγε χαρακτηριστικά ψηφοφόρος του κόμματος «ο Κούλης όχι μόνον δεν εξαφάνισε τον Τσίπρα, όχι μόνον δεν εμπόδισε τον Ανδρουλάκη, όχι μόνον δεν παραγκώνισε τον Βελόπουλο, αλλά μας οδηγεί όλους μακριά από τα χωράφια μας, στα ξένα τα παιδιά μας, στα ταμεία των πολυεθνικών αλυσίδων και στις δαγκάνες τους παγκόσμιου συστήματος πιο γρήγορα και πιο βαθιά απ’ όσο θα έκανε ένας εχθρός του Έθνους». Όπως διαβάσατε υπάρχουν οι νεοδημοκράτες που όχι μόνο μιλούν για Έθνος αλλά αντιλαμβάνονται αυτούς που είτε με τεχνητούς τρόπους είτε με διλήμματα και συγκεκαλυμμένους εκβιασμούς θέλουν να υποστείλουν τη σημαία του.

Αυτοί οι νεοδημοκράτες λοιπόν, πάλι ψύχραιμοι και μετρημένοι, δεν θα ανατρέψουν άρδην το σκηνικό αλλά θα στείλουν ηχηρότατο μήνυμα διαφωνίας και δυσαρέσκειας σε έναν πρωθυπουργό που, όπως λένε, «δεν μπορεί να είναι γέννημα και θρέμμα της Παράταξης μας». Αντί λοιπόν να υποστείλουν την Εθνική θα υποστείλουν πρόσκαιρα την κομματική σημαία γιατί αυτό έχουν χρέος να κάνουν.

Οι νεοδημοκράτες όταν βρεθούν στις επόμενες κάλπες θα καταδικάσουν το ύφος και το ήθος Μητσοτάκη όσο και αν γνωρίζουν ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο στην ισχύ του κόμματος, γιατί υπάρχουν και αυτοί οι νεοδημοκράτες που βάζουν την Πατρίδα πάνω από το κόμμα. Σε Εθνικές εκλογές το μήνυμα θα είναι ξεκάθαρο, στις Περιφερειακές θα είναι ισχυρό και στις Δημοτικές εκλογές συντριπτικό. Γιατί όπως έλεγε έτερος νεοδημοκράτης
«εμείς δεν βγαίνουμε στους δρόμους, ούτε γράφουμε στίχους. Εμείς παλαιότερα πολεμούσαμε, μετά «οικοδομούσαμε» και σήμερα ψηφίζουμε όχι μόνο γι’ αυτό που θα θέλαμε να πετύχουμε αλλά, πλέον, και γι αυτό που θέλουμε να αποτρέψουμε, μιας και το κόμμα μας δεν είναι ικανό να το κάνει για εμάς και για τη χώρα».

Η Λακωνία λοιπόν πέρα από το ενδεχόμενο μείωσης των εδρών φαίνεται ότι ήδη κρατά στα χέρια λυμένα τα σχοινιά της κομματικής σημαίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα πιο εκλεκτά στελέχη της πολιτεύονται σε όμορους χώρους και όχι κάτω από τον γαλάζιο τσίγκο…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις