Κάθε επαρχιακή πόλη, ακόμα και αν είναι πρωτεύουσα, στηρίζει την ανάπτυξή και την πρόοδό της σε μεγάλα έργα που σηματοδοτούν και δίνουν τον προσανατολισμό της αλλά και τη διαδρομή που θα ακολουθήσει.

Καλαμάτα, Τρίπολη, Κόρινθος, Άργος, η κάθε πόλη έχει δρομολογήσει το πλάνο της που θα την οδηγήσει στο μέλλον. Δημόσιοι και Ιδιώτες επενδυτές πίσω από μεγάλα έργα που διαμορφώνουν τελικά και την ταυτότητά της κάθε πόλης.

Η Σπάρτη, ίσως μόνη και ξέχωρα απ’ όλες, αφενός είναι πίσω στη διαδικασία, αφετέρου έχει το πλεονέκτημα να αξιοποιήσει δύο ταυτότητες, αυτή της Αρχαίας Σπάρτης κι εκείνη του Βυζαντινού Μυστρά, σε ένα κοινό προφίλ.

Η Καστροπολιτεία του Μυστρά είναι εξ ολοκλήρου μια ξεχασμένη - και προσφάτως μόνο κινητοποιούμενη - κιβωτός ιστορίας και παράδοσης, που κάποτε ο δήμος Σπάρτης πρέπει να αξιοποιήσει.

Το έργο όμως που έρχεται και είναι αυτό που πρέπει να δώσει στη σύγχρονη Σπάρτη τον βηματισμό, τον προσανατολισμό και τον προορισμό ανάπτυξης είναι το νέο μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.

Ένα έργο που, αν κι έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, ωστόσο αργά - αργά, έρχεται. Είναι κακό πρότυπο για τους σύγχρονες Σπαρτιάτες ό,τι αμφιλεγόμενο έχει προηγηθεί σε σχέση με το νέο Μουσείο... Έριδες, διαφωνίες και διχόνοιες δεν χωρούν στα οραματικά και κατευθυντήρια έργα μιας περιοχής. Το γεγονός και μόνον ότι φορείς και πρόσωπα επιχειρούν να απαξιώσουν τη σημασία του νέου Μουσείου δείχνει πολλά. Γιατί τι άλλο μπορεί να σημαίνει η αγνόησή του, η απόκρυψή του, εκτός από απαξίωση της σημασίας του;

Παραμονές δημοτικών εκλογών δεν είναι δυνατόν το θέμα του Μουσείου να μην είναι, ήδη, πρώτο στις συζητήσεις, στις προοπτικές και στις δεσμεύσεις. Έργα όπως η Παλαιολόγου, το Open all, το αεροδρόμιο, το Νοσοκομείο, κ.λ.π. έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Το νέο Μουσείο σε συνδυασμό με το Αρχαίο Θέατρο και την Ακρόπολη της Σπάρτης είναι αυτά που θα φέρουν την πόλη, την κοινωνία και την οικονομία της σε άλλα, ανώτερα, επίπεδα εξωστρέφειας και ευημερίας.

Πότε θα μάθουμε για το σχεδιασμό που θα έχει η πόλη προκειμένου να «υποδεχθεί» και να αξιοποιήσει το νέο Μουσείο;

Πότε θα μάθουμε για όλα όσα πρέπει να συνοδεύουν το νέο Μουσείο κι αφορούν στη φύση, στη ρυμοτομία, στις χρήσεις γης, στη στρατηγική του Δήμου, σύνδεση με μνημεία, με Ευρώτα, κ.λ.π.;

Πότε θα ενεργοποιηθούν πρόσωπα και φορείς που θα συνδράμουν ουσιαστικά και συνδυαστικά σε ό,τι αφορά στο νέο Μουσείο.

Πότε θα μάθουμε αν η ανακαίνιση - επέκταση του παλαιού Μουσείο λαμβάνει υπ’ όψιν της την ύπαρξη και λειτουργία του νέου;

Και τελικά, πότε θα υπάρξουν και νέες δεσμεύσεις κυβερνητικών και άλλων παραγόντων ότι το νέο Μουσείο δεν θα είναι ένα κέλυφος στέγασης των ήδη συσσωρευμένων ευρημάτων αλλά μια ζωντανή κυψέλη κοσμοπολιτισμού, έρευνας, ζύμωσης, και ανέλιξης της ζωής στη Σπάρτη γενικότερα; Η δέσμευση φυσικά θα πρέπει να αφορά τους αναγκαίους πόρους.

Οι ηγέτες, όποιοι είναι, αισθάνονται ή θέλουν να είναι, πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πολλαπλασιάσουν τα οφέλη από αυτή την μοναδική για τη Σπάρτη ευκαιρία. Μουσείο παγκόσμιο, ανοικτό, ζωντανό εξελίξιμο, σύγχρονο. Όχι έργο μίζερο, σκοτεινό, απόμακρο, ανενεργό, ανούσιο.

Αν ένα μικρό αεροδρόμιο, αν ένα πολυτελές ξενοδοχείο, αν ένας αυτοκινητόδρομος είναι θετικοί πόντοι για την σύγχρονη Σπάρτη, κι ευτυχώς που υπάρχουν, τότε ένα νέο, σύγχρονο, μεγάλο αρχαιολογικό Μουσείο είναι αναμφισβήτητα η κορώνα της Σπάρτης.

Σήμερα η Σπάρτη πρέπει να διαμορφώσει το ύψος των απαιτήσεών της προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως προς τον ίδιο τον ασυνεπή εαυτό της.

Το νέο Μουσείο ας γίνει το άρμα που θα οδηγήσει την πόλη στον σύγχρονο κόσμο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις