Υποψηφιότητες! Η λέξη που ολοένα και περισσότερο προφέρεται από τους δημότες της Σπάρτης.

Περίπου 9 πιθανολογούνται αυτοί που θέλουν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι Σπάρτης με το σκηνικό να μην ξεκαθαρίζει 8 περίπου μήνες πριν τις εκλογές. Θα μπορούσαν να είναι και δέκα οι υποψήφιοι δήμαρχοι και φυσικά 1.500 οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι…

Μα έλα που δεν μπορούν. Έλα που είναι αδιανόητο να «κλείσουν» όλοι τους ψηφοδέλτιο. Έτσι από τους 9 - και γιατί όχι 10 - να υπολογίζετε ότι θα φτάσουμε στις εκλογές με 4… Δηλαδή με 600 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους οπότε θα πρέπει να αναζητήσουμε 600 σόγια, τα οποία όμως δεν υπάρχουν στην περιφέρεια… του δήμου Σπάρτης. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι τα σόγια θα κοπούν στη μέση… ή και στα τρία.

Οι εκλογές για κάθε δήμο και για τον δήμο Σπάρτης, φέρνουν, μοιραία τα κόμματα μέσα στην αυτοδιοίκηση. Αυτό δεν θα ήταν απαραίτητα κακό αν τα κόμματα εκτός από τα «κουκιά» τους μέτραγαν και τις ανάγκες των δημοτών. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει οπότε έχουμε μια βάναυση εισβολή στον χώρο της αυτοδιοίκησης συστημάτων που αποδεδειγμένα δεν βοηθούν, δεν μπορούν ή δεν θέλουν.

Τι είναι αυτό που θα μπορούσε να «σώσει» την τελευταία, ίσως, παρτίδα της Σπάρτης; Η ενότητα και η συνεργασία κάτω από τον ίδιο σκοπό. Η συμφωνία δυνάμεων και προσώπων για να διασωθεί η πόλη και τα χωριά της και να επανέλθουν σε τροχιά ανάπτυξης και προκοπής.

Ένα κοινό όραμα είναι αυτό που θα πρέπει να ενώσει δυνάμεις και να καταλαγιάσει τις αντιπαλότητες. Όχι μόνο προσωπικές καριέρες, όχι «τζάκια» καπνισμένα, όχι «σωτήρες», όχι αναποτελεσματικά σχήματα που, κερδίζουν μεν τις εκλογές αλλά, δεν μπορούν να διαχειριστούν τον δήμο και την κρίσιμη υπόθεση διάσωσής του.

Γιατί, σήμερα, ο δήμος Σπάρτης εκπέμπει πλέον SOS. Tα περιθώρια είναι απόλυτα περιορισμένα εξ αιτίας πολιτικών που ασκήθηκαν ή δεν ασκήθηκαν διαχρονικά αλλά κι εξ αιτίας μιας μόνιμης και στυγνής αντιπαράθεσης προσώπων και όχι προγραμμάτων.

Έχει ανάγκη η Σπάρτη και τα χωριά της από την πνοή δυναμικών ανθρώπων, εγνωσμένης αξίας, που θα κάνουν την υπέρβαση και θα αγωνιστούν για καλύτερες μέρες, για πιο ευτυχισμένους δημότες, για κατανόηση αλλά και για διεκδίκηση μέχρι τέλους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις