Οι πολίτες του δήμου Σπάρτης το 2019 έδωσαν την ευκαιρία σε ένα πρόσωπο της Δεξιάς, των τραπεζών και των διεθνών ομίλων να διορθώσει όσα προηγουμένως και από το 2015 είχε πράξει ένας κομμουνιστής δήμαρχος. Οι Σπαρτιάτες το 2015 εξέλεξαν δήμαρχο, καθαρά, τον Βαγγέλη Βαλιώτη και το 2019 τον Πέτρο Δούκα. Δύο επιλογές πολιτικά αντίθετες, αντίρροπες, ανόμοιες, ασύμβατες. Ωστόσο το 2019 συναντήθηκαν…

Ποιος ξεχνά το σοκ των πολιτικών και των παρατρεχάμενων τους όταν το 2015 η κάλπη ανέδειξε Βαλιώτη δήμαρχο της Σπάρτης; Ήταν η βραδιά που ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου, όταν του έφεραν τα αποτελέσματα από τον δήμο Σπάρτης με κόκκινο το χρώμα στη σημαία, ζήτησε να το διορθώσουν γιατί κάτι δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί...

Δύσκολες εποχές, με την Ελλάδα να ταλανίζεται από τα Μνημόνια και την οικονομική κρίση να διαπερνά τα πάντα. Ο κομμουνιστής, όπως το έλεγαν, (γιατί το ΚΚΕ δεν το αποδέχεται) δήμαρχος, πολιτεύθηκε με πάθος και με τη συνεργασία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποια από τα έργα που ξεκίνησαν, ολοκληρώνονται, θα ξεκινήσουν ή έχουν παγώσει, σήμερα, είναι αποτέλεσμα εκείνης της δημοτικής περιόδου.

Ωστόσο ενώ είναι δήμαρχος, ο Βαγγέλης Βαλιώτης έχει ήδη καταδικαστεί από ένα σώμα εκλογέων που αρκετά νωρίς αναζητά την διόρθωση στην εκλογή του 2015. Είναι μια άλλη, πιο αμυδρή εκδοχή του «στη Σπάρτη δεν δεχόμαστε ή δεν ανεχόμαστε πράσινα ή κόκκινα λεφτά…». Η πορεία του Βαγγέλη Βαλιώτη έχει καθοδική τάση.

Έτσι λοιπόν μας προκύπτει η εκλογή του 2019 όπου ένας δήμαρχος, που κατήλθε με ελικόπτερο, ως γνήσιος εκπρόσωπος των οικονομικών και επιχειρηματικών κολοσσών, ψηφίζεται «τυφλά» ως ο σωτήρας της πόλεως με πειθαρχημένη τη ΝΔ αλλά τελικά με κοινοβουλευτική αδυναμία λόγω της απλής αναλογικής για την οποία είχε φροντίσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλαμβάνει ο Πέτρος Δούκας στον οποίο «ακουμπά» η δεξιά Σπάρτη αλλά δυστυχώς με αφορμή την πανδημία όλα επιτρέπεται να παγώσουν… Δεν είναι όμως αιτία η πανδημία, είναι απλά αφορμή για δικαιολογία. Μέχρι σήμερα ο δημοτική αρχή Σπάρτης δεν έχει βρει βηματισμό…

Θυμίζω ότι προηγουμένως του 2015 η Σπάρτη έχει απομακρύνει από τη δημαρχία τον Σταύρο Αργειτάκο, και προηγουμένως του 2019 δεν αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα στον Χρήστο Αλεξάκο, δεν επιτρέπει δε ποτέ το παραμικρό στην Τασία Κανελλοπούλου...

Πότε έχασε και πότε κέρδισε η Σπάρτη; Πως μπορείς να διακρίνεις; Μάλλον ισχύει το κάθε πέρυσι και καλύτερα…

Σήμερα, ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου 2023, οι πολίτες του δήμου Σπάρτης θα κληθούν να αναδείξουν σχήματα και επικεφαλής που θα διεκδικήσουν τη δημαρχία.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν στην «κούρσα» θα συμμετέχει ο σημερινός δήμαρχος Πέτρος Δούκας μιας και ο συνδυασμός του έχει αποδεκατιστεί από συνεργάτες, αν και κάτοχοι της εξουσίας. Δεν ξέρουμε επίσης αν θα είναι επικεφαλής παράταξης ο Βαγγέλης Βαλιώτης.

Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι ο δήμος Σπάρτης δεν έχει άλλα περιθώρια και αντοχές. Βρίσκεται αντιμέτωπος με επερχόμενη παρακμή και τραγικά διαφαινόμενα αποτελέσματα αν αυτό δεν ανατραπεί από την τοπική Αυτοδιοίκηση, στο μέτρο που της αναλογεί.

Πάντως το σώμα των εκλογέων που ανέδειξε τον Βαλιώτη είναι σχεδόν το ίδιο που επέφερε τον Δούκα και θα είναι, σχεδόν, το ίδιο που θα πρέπει να αναδείξει δήμαρχο το πρόσωπο που πρέπει να οδηγήσει τον τόπο σε καλύτερες ημέρες.

Αυτό το σώμα αν δεν μπορεί να διακρίνει πότε κερδίζει και πότε χάνει ο δήμος (και όχι ο δήμαρχος) τότε όχι μόνον δεν είναι κατάλληλο για τον ρόλο του αλλά είναι επικίνδυνα αδιάφορο, ανεπαρκές και ανώριμο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις