Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Γιατί ο όρος ρινγκ και όχι ο όρος παλαίστρα. Απλούστατα, η αμερικανοποίηση της πολιτικής στρατηγικής είναι πλέον γεγονός, με πρώτο πελάτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μιμητές ακόμα και το, έσχατο πολιτευτή της επαρχίας…

Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι. Όταν μιμείσαι τον αρχηγό σου ή το πολιτικό σου πρότυπο κινδυνεύεις να εκτεθείς γιατί άλλα είναι τα μέτρα και τα σταθμά στο Μαξίμου και άλλα στους π.χ. Γοράνους.

Ωστόσο θα επιχειρήσω μια πρώτη ανίχνευση από τα δημοσιογραφικά θεωρεία του ρινγκ στη Λακωνία.

Μετά τις εθνικές εκλογές οι υποψήφιοι βουλευτές αντιλήφθηκαν τα δεδομένα. Σήμερα είτε αυτοί που «μπήκαν» στη Βουλή είτε αυτοί που έμειναν στο περιστύλιο, γνωρίζουν «τα πως και τα γιατί», που λέει κι ένας ακριβοπληρωμένος δημοσιογράφος του αμερικανικού συστήματος επικοινωνίας.

Δηλαδή επιβεβαιώθηκε ότι ο Λάκωνας ψηφοφόρος δεν απολαμβάνει καλό Σύστημα Υγείας κι έχει ανάγκη από γιατρούς - πολιτικούς. Διαπιστώθηκε ότι η Αυτοδιοίκηση Β’ Βαθμού είναι σφιχταγκαλιασμένη με τις εθνικές εκλογές. Για παράδειγμα ένας αντιπεριφερειάρχης μπορεί να συγκεντρώνει ψήφους για ένα υποψήφιο βουλευτή. Το θέμα είναι τι θα κάνει όταν το μάθει ο άλλος βουλευτής που εν τω μεταξύ τον έχει στηρίξει στα πρώτα του βήματα και στις δύσκολες επιλογές.

Η υποψηφιότητα Πτωχού υποχρεώνει στη Λακωνία αρκετούς Νεοδημοκράτες να τηρήσουν την κομματική πειθαρχία αλλά ταυτόχρονα απελευθερώνει δυνάμεις, ίσως πιο «προοδευτικές», προς τον Πέτρο Τατούλη. Με αγωνία θα περιμένουν όλοι να δουν αν το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Λακωνία για την Περιφέρεια θα είναι ένα αρμονικό ψηφοδέλτιο ή μια κομματική προγραφή. Αν είναι το δεύτερο θα είναι ασταύρωτο και μάλλον καταδικασμένο. Γιατί σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει απέναντί του ένα ισορροπημένο αντιπροσωπευτικό ψηφοδέλτιο του Πέτρου Τατούλη με ισχυρή δόση παραδοσιακής, λαϊκής και αντιαμερικανικής δεξιάς… Ισχυρούς υποψήφιους σε κάθε πόλη και μεγάλο χωριό.

Ευτυχώς ή δυστυχώς οι περιφερειακές εκλογές θέλουν στρατηγό με γνώση του πεδίου και με διαφορετικές τακτικές ανά νομό. Ειδικά τώρα που η Μεσσηνία είναι ένα καζάνι που βράζει. Ο Σαμαράς πασχίζει να διαμορφώσει νικηφόρο στρατό και επιστρατεύει σε κάθε νομό τα στελέχη της Πολιτικής Άνοιξης. Αυτό όμως όχι μόνο δεν είναι αρκετό αλλά ίσως αποτρέπει πολλούς από την επιλογή Πτωχού.

Το ερώτημα αν για τον δήμαρχο Σπάρτης αποφασίζει η Καλαμάτα δεν έχει απαντηθεί. Καλό θα ήταν η απάντηση να μην δοθεί μετά τις εκλογές. Αλίμονο αν η τάση της Μεσσηνίας να ελέγχει την Περιφέρεια καθορίσει τις υποψηφιότητες αλλά και την εκλογή δημάρχου στη Σπάρτη.

Στον δήμο Σπάρτης σιγά - σιγά τα πράγματα ξεκαθαρίζουν. Τα πρόσωπα που διεκδικούν τη δημαρχία είναι συγκεκριμένα και θα έλεγε κανείς στην πλειοψηφία τους άξια ή δοκιμασμένα. Βαλιώτης, Βακαλόπουλος, Τζανετέα και Κανελλοπούλου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα για τον ψηφοφόρο με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Άλλος έχει έντονο ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, άλλος είναι φορέας της ανανέωσης, άλλη έχει τεκμηριωμένη τεχνοκρατική ικανότητα και άλλη έχει μεγάλο κοινωνικό αποτύπωμα. Σημασία έχει η επιλογή προσώπων για το ψηφοδέλτιο, η αποτύπωση των προγραμματικών θέσεων και η τακτική υποψηφιότητας. Όλα αυτά μαζί θα διαμορφώσουν το προεκλογικό και κυρίως το μετεκλογικό σκηνικό. Δούκας και Αργειτάκος είναι πλέον παρελθόν για τον δήμο Σπάρτης χωρίς αυτό να είναι κακό είτε για τον δήμο είτε για τους ίδιους.

Σε ότι αφορά στους άλλους δήμους έχει ενδιαφέρον η παραμονή του Πέτρου Ανδρεάκου για να ολοκληρώσει το έργο στη Μάνη. Επιφυλάσσει εκπλήξεις… Κραταιός ο Ηρακλής Τρειχίλης με έργο ανάγλυφο... Ο Δήμος Βέρδος έχει να αντιμετωπίσει έναν έξυπνο και κυρίως πολιτικά σκεπτόμενο αντίπαλο. Η Έφη Λιάρου στην Ελαφόνησο δεν έχει λόγους να ανησυχεί.

Στον δήμο Σπάρτης αν εξαιρέσει κάποιος την παραφιλολογία για την διανομή θέσεων εξουσίας σε δημοτικούς συμβούλους, μπορεί να εστιάσει στο τι θα κάνουν σημαντικά στελέχη.

Ο Χρήστος Α. Πλειώτας θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και με ποιόν συνδυασμό;

Ο Σπύρος Μοιράγιας θα είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Λακωνίας και με ποιόν συνδυασμό;

Ο Σταύρος Αργειτάκος θα αποσυρθεί ή θα είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος του Πτωχού;

Ο Μάριος Τζωρτζάκης θα είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Σπάρτης;

Η Γεωργία Ζαχαράκη θα επιλέξει το Περιφερειακό ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Πτωχού;

Πρόσωπα όπως ο Ηλίας Κανελλάκης, ο Παναγιώτης Καραβίτης, ο Παναγιώτης Κουμουνδούρος θα μπουν «σκληρά» στην εκλογική μάχη και τι θα σημάνει αυτό;

Ποια στάση θα κρατήσουν οι βουλευτές Κρητικός, Δαβάκης και Γρηγοράκου στις δημοτικές εκλογές; Υπάρχουν συμπάθειες, φιλίες και προτιμήσεις. Θα μετατραπούν σε συμμαχίες;

Θα γίνει δημόσιος διάλογος για το μέλλον του δήμου Σπάρτης; Θα γίνουν συγκρίσεις προτάσεων και προγραμμάτων; Θα μιλήσουν κάποτε οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ή θα ισχύσει πάλι το «συμφωνώ με τους προλαλήσαντες»;

Το ρινγκ στον Δήμο Σπάρτης θα έχει θεατές με κομματικές ή με κονκάρδες δημοτικών συνδυασμών; Θα κάνει το σφάλμα η ΝΔ να «οδηγήσει» τους οπαδούς της σε συγκεκριμένη υποψηφιότητα; Θα επαναλάβει δηλαδή αυτό που έκανε, υπόγεια αλλά έντονα, με την υποψηφιότητα του Πέτρου Δούκα; Επέβαλε ένα δήμαρχο που λίγο μετά διέγραψε και στον οποίο δεν έδωσε όσα αναλογούσαν ούτε από τα ταμεία της Κυβέρνησης ούτε από τα ταμεία της Περιφέρειας. Η δικαιολογία ότι θα έπρεπε ο δήμαρχος να διεκδικεί ισχύει για τους ανεξάρτητους και όχι για τους κομματικούς εγκάθετους…

Η συνέχεια προσεχώς…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις