Πλήθος δημοσιευμάτων και παροξυσμός αναρτήσεων. Η Πελοπόννησος λέει είναι για τους vips του κόσμου, είναι για τους Έλληνες που τους κούρασαν τα νησιά, είναι για τους πολίτες του λεκανοπεδίου της Αττικής που αναζητούν κάτι πιο προσιτό.

Τελικά η Πελοπόννησος, τουριστικά έχει διαμορφωμένη ταυτότητα; Ποιος είναι ο φορέας που πρέπει να δώσει μορφή και περίγραμμα στην τουριστική Πελοπόννησο. Χωράνε όλες οι κατηγορίες τουριστικού προϊόντος αλλά και πελάτη σε ένα νησί, ακόμα και αν είναι τόσο μεγάλο;

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή προκειμένου η Πελοπόννησος να μην γίνει εφήμερος προορισμός και προϊόν με ημερομηνία λήξης. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται ψυχραιμία και όραμα.

Προφανώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι αυτές που πρέπει, συνεργαζόμενες, να δώσουν το τέμπο αλλά και το στίγμα στην ορθή τουριστική εξαργύρωση της Πελοποννήσου.

Στρατηγικά η Πελοπόννησος πρέπει να έχει ασφαλείς, σύγχρονες και προσιτές πύλες. Οδικές αρτηρίες, αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες. Την ίδια στιγμή πρέπει να έχει τις υποδομές σε Υγεία, Πυρασφάλεια (πλέον), Τουριστική Αστυνομία. Χωρίς αμφιβολία πρέπει να συντονιστούν και οι δήμοι με τις Περιφέρειες αλλά και κάθε αναπτυξιακός φορέας.

Ένα φιλόδοξο σχέδιο πρέπει να αποτυπωθεί που θα ορίζει πως, πότε, που και γιατί θα αναπτυχθεί τουριστικά η Πελοπόννησος. Ας μην λησμονούμε ότι οι δομές αλλά και τα μνημεία, η παραγωγή και ο ανθρώπινο δυναμικό, ως έχουν σήμερα, δεν αντέχουν μια έκρηξη τουριστικής ανάπτυξης. Θα ήταν καταστροφή για τον τόπο.

Το θέμα δεν είναι η διέλευση κόσμου και η χύδην εξυπηρέτησή του σε ένα διάστημα 90 ημερών. Το ζήτημα είναι να διαμορφωθεί εκείνο το τουριστικό προϊόν που θα καταστήσει την Πελοπόννησο προορισμό για 12 μήνες τον χρόνο, που θα οδηγήσει κάθε εποχής αυτούς που πρέπει εκεί όπου αρμόζει, που θα δώσει το έναυσμα και την ευκαιρία στους ανθρώπους του τουρισμού στην Πελοπόννησο να ανταποκριθούν και στους επενδυτές να διαμορφώσουν εύστοχες προτάσεις.

Όλα τα παραπάνω είναι χρέος των περιφερειών, των υπουργείων και των δήμων. Σε έναν μήνα περίπου εκλέγουμε τους άρχοντες του τόπου και ακόμα δεν έχουμε ακούσει ποιο σχέδιο έχουν για τον τουρισμό. Δυστυχώς δε δεν έχουμε δει να υπάρχει ένα πλάνο - πρόταση πάνω στο οποίο θα μπορεί κάθε φορέας να συνεισφέρει και όχι να διαφωνήσει ή να αντιδράσει αυτόνομα.

Μόνον έτσι η ανάπτυξη θα είναι δίκαιη (άρα και βιώσιμη). Πάνω σε ένα σχέδιο που θα έχει βασανίσει τη σκέψη και θα οριοθετεί τη δράση.

Η Πελοπόννησος διαθέτει τα πάντα. Όμως αυτά είναι χωρίς διαβάθμιση, χωρίς ιεράρχηση, χωρίς αξιολόγηση και κυρίως χωρίς διασύνδεση.

Για την Πελοπόννησο, ρε γαμώ το, αξίζει μια προσπάθεια από τον κάθε έναν που διεκδικεί την ψήφο του πολίτη της, σε Περιφέρεια, σε δήμους και χωριά.

Για την Πελοπόννησο ρε γαμώ το…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις