Σπεύδω, πριν από τις εκλογές, για να μην θεωρηθεί, κατόπιν εορτής συμπέρασμα.

Όποιος και αν είναι ο νικητής των δημοτικών εκλογών στον δήμο Σπάρτης, η ευκαιρία που περνά από την πόλη και τα χωριά είναι μοναδική. Ξεκινά από την Δευτέρα κιόλας και ανοίγει το βήμα της όσο περνούν οι μήνες. Πρέπει να πιάσουμε την ευκαιρία από τα μαλλιά πριν ανατείλει το 2025… Η ευκαιρία έχει τα μαλλιά της μπροστά ριγμένα και όχι πίσω… Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία τέτοια και το εννοώ…

Όποιος και αν εκλεγεί δήμαρχος Σπάρτης, από 1/1/24 στο Δημοτικό Συμβούλιο θα βρίσκονται (με σειρά εκλογής την Α Κυριακή) η Ντία Τζανετέα, ο Μιχάλης Βακαλόπουλος, ο Βαγγέλης Βαλιώτης, η Τασία Κανελλοπούλου, ο Πέτρος Δούκας και ο Δημήτρης Αρφάνης. Μαζί τους μάλλον 8 αντιδήμαρχοι και άλλοι 27 δημοτικοί σύμβουλοι. Ανάμεσα στους συμβούλους εμπειρότατοι αυτοδιοικητικοί, νέοι επιστήμονες και φρέσκα πρόσωπα με όρεξη για δουλειά. Αυτό το σχήμα, αν το θέλουν οι επικεφαλής, μπορεί να μεγαλουργήσει. Μπορεί να αποφέρει στον δήμο Σπάρτης τόσα οφέλη, τέτοια προκοπή, τόση αναβάθμιση που πλέον να μην έχει νόημα ποιος ανήκει που και ποιος είναι με ποιόν. Αυτά που πρέπει να γίνουν στη Σπάρτη, σε επίπεδο, θεσμικό, οργανωτικό, υποδομών, υπηρεσιών και πολιτικό, είναι τόσα που, αν υπάρχει αίσθηση της ευθύνης και συναίσθηση του καθήκοντος, επιβάλλεται όλοι αυτοί να συνεργαστούν καλά και αποδοτικά.

Ας φανταστούμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο δημοκρατικό μεν αλλά και αποτελεσματικό. Δημοτική Αρχή μεγαλόθυμη, μεγαλόπνοη, ταπεινή αλλά και διεκδικητική. Αντιδημαρχίες με σθένος, προσήλωση και ταχύτητα. Πτέρυγες της αντιπολίτευσης που ελέγχουν αλλά προτείνουν, συνδράμουν και συντείνουν στο ιδανικό, πριν, κατά και μετά. Στελέχη σε θέσεις, έμμισθες ή άμισθες που θα αποδίδουν συντονισμένο έργο, θα δίνουν λόγο, δεν θα δίνουν αφορμή, θα ολοκληρώνουν, θα αξιολογούνται και θα διακρίνονται. Μια κυψέλη ανθρώπων που θα παράγει πλούτο, όπως και αν τον εννοεί κανείς.

Πανεπιστήμια υπάρχουν, Αναπτυξιακές επίσης, Υπουργεία και Γραμματείες, πρόσωπα στο πολιτικό, οικονομικό, επενδυτικό, αναπτυξιακό, αυτοδιοικητικό, ευρωπαϊκό, στερέωμα, πολλά. Το σχέδιο είναι αυτό που πρέπει άμεσα, γιατί όχι και πριν από την ανάληψη καθηκόντων, να αποτυπωθεί με πολιτική ευλάβεια και δημοκρατικό σεβασμό, αλλά ρεαλιστικό, έξυπνο, ευέλικτο, φιλόδοξο, σύγχρονο και συνδεδεμένο με τα πάντα.

Αυτή τη φορά ο δήμος Σπάρτης δεν έχει ούτε χρόνο, ούτε χρήμα, ούτε δικαίωμα να καθυστερήσει, να διαμελιστεί, να αποτύχει. Καιροσκοπισμός και εσωστρέφεια πρέπει να εντοπίζονται και να καταγγέλλονται άμεσα. Συναλλαγή και ωχαδερφισμός πρέπει να στηλιτεύονται. Κομματισμός και περιχαρακώσεις πρέπει να εξοστρακιστούν. Ο χρόνος είναι χρήμα και ανάπτυξη χωρίς χρήμα δεν έρχεται.

Η ευκαιρία της Σπάρτης θα περάσει μπροστά και κοντά από ένα Δημοτικό Συμβούλιο και μια Δημοτική Αρχή που θα προκύψουν σε λίγες ώρες. Υπάρχουν θέσεις, αρμοδιότητες, καθήκοντα, εργασίες, πόστα, που και οι 900 που πολιτεύτηκαν στις εκλογές δεν επαρκούν αν ο δήμος αλλάξει, σχεδιάσει, σπεύσει και διεκδικήσει.

Η μεγάλη ευκαιρία της Σπάρτης είναι μπροστά της…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις